15 °

max 15 ° / min 10 °

Subota

27.11.

15° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ilarion opet napada Đukanovića jer uskraćuje podršku Crkvi Srbije

Religija

Comments 5

Ilarion opet napada Đukanovića jer uskraćuje podršku Crkvi Srbije

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Šef države, Milo Đukanović, po primjeru Petra Porošenka u Ukrajini, sanja da ustroji nezavisnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Iako je predśednik zemlje, on ne podržva kanonsku SPC, koja okuplja ubjedlivu većinu parohijana – tvrdi Ilarion Alfejev, mitropolit, rukovodilac odjeljenja Moskovske patrijaršije za vanjske odnose.

Nastupajući na TV „ Россия 24“, Alfejev, koji je po osnovnom obrazovanju pijanista – svirač klavira, ocijenio je da su postupci Đukanovića, kako kaže, „usmjereni na stvaranje sukoba u zemlji”.

Alfejev je danas iznio i pretpostavku da su „protesti protiv ustoličenja Joanikija izazvani hibridno” i da su „mogli da budu povezani s Đukanovićem”.

Suprotno tvrdnjama medija Aleksandra Vučića u Srbiji i dijela režimskih glasila u Crnoj Gori o trijumfu ustoličenjem desantom na Cetinju, uz paralelni višesatni policijski napad suzavcem, šok-bombama i gumenim mecima, Alfejev tvrdi, doslovno, da je to – bruka.

„BRUKA je bila i to što srpski patrijarh, koji je došao u Crnu Goru kako bi izvršio ustoličenje mitropolita, nije mogao mirno da dođe do Cetinja“, rekao je Alfejev za TV „Россия 24“.

Kako je „Antena M” izvijestila ranije, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, na press-konferenciji u Sočiju, tokom foruma o savremenome novinarstvu „Вся Россия  2021”, priznao je da „međunarodne aktivnosti Ruske crkve pomažu u UNAPRIJEĐENJU VANJSKOPOLITIČKIH CILJEVA Ruske Federacije”.

Kao sada Alfejev, Lavrov je na sličan način komentarisao događaje oko ustoličenja na Cetinju.

„Viđeli ste što se dogodilo u Crnoj Gori kada je patrijarh srpski došao na ustoličenje mitropolita crnogorskoga (crnogorsko-primorskoga – prim). Svima je poznato da je predśednik Crne Gore Milo Đukanović, koji ne može da se oporavi od poraza na parlamentarnim izborima, pokušao da napravi probleme svojoj Vladi, a istovremeno da pokaže svojim američkim i drugim zapadnim kolegama kako je spreman da se bori protiv pravoslavlja”.

„Crnogorska pravoslavna crkva je dio Srpske pravoslavne crkve”, ustvrdio je Lavrov i dodao:

„Carigradski patrijarh Vartolomej direktno zavisi od SAD; od onih koji rade u različitim pravcima na američkoj teritoriji, uključujući finansijske. To se ne odnosi samo na Ukrajinu”.

U međuvremenu, Kiril Gundjajev, patrijarh moskovski i cijele Rusije, poglavar Ruske pravoslavne crkve, prekujče je de facto pozvao prvoslavne autokefalne crkve da se Vaseljenska-Majka Crkva i Njegova Svesvetost patrijarh Vartolomej imaju smatrati „nelegitimnim" – drugim riječima, pozvao je na rušenje drevnog poretka Istočno-pravoslavne Crkve.

Gundjajev je taj poziv uputio na međunarodnoj konferenciji „Svjetsko pravoslavlje: prvijenstvo (primat) i sobornost u svijetlu pravoslavnoga vjeroučenja”, koja se održala u Moskvi – a u radu konferencije je učestvovao i episkop Irinej Bulović iz Crkve Srbije, duhovnik Porfirija-Prla Perića i siva eminencija Patrijaršije u Beogradu. Bulović je u svom izlaganju bio saglasan s Kirilom.

Grčki crkveni portal „Εκκλησια”, komentarišići nedavna zbivanja u Crnoj Gori, ocijenio je da „Ruska crkva stoji iza operacije haosa, posebno u onim zemljama u kojima se njezin uticaj značajno smanjuje; nema slučajnosti”.

Kiril Gundjajev je poslao čestitku Joanikiju Mićoviću povodom intronizacije za mitropolita crnogorsko-primorskoga. Koliko je poznato, takva čestitka je izostala od Vaseljenske Majke-Crkve.

Ruska crkva je od kraja 2018. u jednostranome raskidu kanonskih i liturgijskih veza s Vaseljenskom Majkom-Crkvom, naknadno i s Patrijaršijom Aleksandrije i Crkvom Grčke, djelimično i Crkvom Kipra, koje su takođe priznale ukrajinsku autokefaliju.

„Makedonija i CRNA GORA su sada nezavisne države”, rekao je u proljeće 2019. Kiril Gundjajev, „a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve, prema tomosu iz 1922. Fanar (Vaseljenska patrijaršije – prim) može lako osporiti”.

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

ribar

@haker , kotulu..!!! hahhaha. Dobar !

Terra nova

Samo se nešto mislim, da je mitropolit Ilarion sve ovo reka za Putina, kako bi završio svoju misiju dijeljenja političkih kritika za svojega preśednika. Odakle pravo, ne samo ruskim no i srpskim popovima da se miješaju u politiku drugih država. Opet će CPC postati kanonska inače nema nam mira sa Srb

Đoko Orlandić

Nije on rukovodilac za vanjske, no VONJSKE poslove. Naime vonji na GRU i nastavk 2016. A nije BRUKA, po njemu, što patrijarh nije mogao da dođe na Cetinje, no je bruka za CG što je njegova noga uopšte kročila na Cetinje. Ajde, bre Rusi skinite se Crnoj Gori više s