15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novotarije u crkvi: Mićović sebe freskopisao

Religija

Tag Gallery
Comments 11

Novotarije u crkvi: Mićović sebe freskopisao

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U crkvi Svete Trojice u naselju Zelenika (Kuti) u Herceg-Novome od skorih dana su „freskopisani” mitropolit Amfilohije Radović, episkop Atanasije Jevtić, paroh Momčilo Krivokapić i drugi kako predvode grupu iznad koje je transparent „Ne damo svetinje”. Niko od ovih pokojnika nije „sakralizovan”, čak ni od Crkve Srbije (SPC).

Ukoliko se gabariti ovih likova i drugih tu „freskopisnih” klirika uporede s maloljetnim licima naslikanim ispred njih, uočava se nesrazmjerna proporcija, pa ispada da su Radović, Jevtić, Krivokapić i ostali iz ekipe bradatih, „gorostasi” od cca 3 metra.

Efektivno nadležni eparhijski arhijerej za ovaj hram je Joanikije Mićović, istina jedini od njih bivši košarkaš, no živ i zdrav, ali i on uslikan u povorci!

Drugim riječima, Mićović je morao „blagosloviti” da i njega „freskopišu”. U pozadini se naziru likovi i drugih još živih lokalnih klirika Crkve Srbije; do Mićovića se primjećuje Kirilo Bojović, episkop, etc.

Freskopisanje nesakralizovanih ili živih osoba je nespojivo s dogmom Istočno-pravoslavne Crkve i zalazi u pagansko idolopoklonstvo.

Neki srpski mediji, objašnjavaju da je riječ, biva, o „neobičnom freskopisu” i da mu je namjera da „posetioce podseća na litije koje su obeležile 2020. godinu”.

Međutim, svetosavski portal „Borba za veru”, koji kritikuje Patrijaršiju Srbije za jeretička učenja i antipravoslavnu praksu, tačnije ocjenjuje „freskopisanje” u Zelenici kao „novotarsko cirkuziranje”.

Crkva Sv. Trojice je sagrađena 1756. i osveštana od jerarhije Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve, u čijoj je jurisdikciji narednih oko pet decenija. Kraj hrama je mjesno groblje.

Hram je velikim dijelom dograđen 1836. u doba jurisdikcije austrijske Karlovačke mitropolije. Od 1873. do 1918. godine hram je jurisdikcija autokefalne Bukovinsko-dalmatinske mitropolije iz Černovica (sadašnja Ukrajina).

Crkva Sv. Trojice u Zelenici (Kutima) je na popisu kulturne baštine Crne Gore.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Počeli murale po crkvama slikat? Što je to kulturno dobro CG, to je najmanje bitno! Sada će na vanjskim zidovima oslikati Karadžića, Mladića, Kalabića.....ima ih dosta, ali ima i otetih objekata dosta!

Brat u Hristu

Ova je karikatura, a ne freska.

Cgvh

Gadluk jedan..moja ga noga u crkve njihove nece jer sve su samo crkva nijesu