10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej: Vaseljenska patrijaršija Ruse i hristijanizovala i civilizovala

Religija

Comments 3

Vartolomej: Vaseljenska patrijaršija Ruse i hristijanizovala i civilizovala

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Prije preuzimanja odgovornosti po ukrajinskome crkvenome pitanju razmišljali smo s molitvom i opreznošću o svim parametrima reakcije Moskovske patrijaršije, ali u odlukama i postupcima Vaseljenske patrijršije nema nikakva značaja „diplomatija“, već samo duhovni interesi Božijega naroda. Naša motivacija je jeste Istina i to je uvijek bila za svakog od Vaseljenskih Patrijarha: da svuda i po svaku cijenu mora služiti Istini – kazao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

U intervjuu koji objavljuje kiparski dnevni list „Πολιτησ”, Vartolomej je saopštio da pri dodjeljivanju tomosa o autokefaliji Prvoslavnoj crkvi Ukrajine, početkom 2019, „nijesmo razmatrali ni geopolitičke interese sa stanovišta koje nam se pripisuje, a ni finansijske”.

„Geopolitička dešavanja, neću suditi ni po dobru ni po zlu, ušla su u život Crkve i to vidimo u svim autokefalnim crkvama koje je upravo Vaseljenska patrijaršija stvorila žrtvama i lišavanjem. Snažna reakcija Moskovske patrijaršije leži u činjenici da, poslije vijekova, Vaseljenska Majka-Crkva vraća pravdu u Kijevu”.

Aludirajući na Ruse, Vartolomej navodi da je vrijeđan i kako pokušavaju da ga primoraju da se podvrgne sekularnim zahtjevima. „Pred našim kanonskim i istorijskim argumentima, oni projektuju svoju ekonomsku i sekularnu snagu i moć”, kazao je.

„Ja sam Vaseljenski Patrijarh već 30 godina milošću Božijom. Imam odgovornost za prava ovoga prijestola; odgovornost prema svojim prethodnicima, prema istoriji, prema narodu Božijem koji od Carigrada očekuje samo Istinu, daleko od privremenih interesa i budžeta. Kakve je koristi Vaseljenska patrijaršija imala od autokefalnosti Crkve u Ukrajini? Uvrede, klevete i poniženja”.

„To je kampanja protiv istorijske odgovornosti vaseljenskoga prijestola koji ih je hristijanizovao i zašto ne reći civilizovao, ne mijenjajući im jezik, manire i običaje; stvara se ośećaj straha i oklijevanja kod drugih crkava da se ne identifikuju i ne usklađuju s djelovanjem Vaseljenske patrijaršije. Ne smetaju mi toliko klevete na moj račun, koliko pokušaj da se umanje prava Carigrada. Po mom mišljenju, moram da im oprostim, kao učenik Gospoda Isusa. Ali, do posljednjeg zračka fanara (svetionika) naše Vaseljenske patrijaršije, nikada neću odustati od Istine i Ljubavi. Nijesam razočaran. Sve će biti urađeno, prije ili kasnije Istina zablista i pobijedi. Kleveta, ma koliko metodična, opada, ne podnosi svjetlost i vrijeme”.

Na optužbe da želi kroz prvijenstvo (primat) Vaseljenske patrijaršije – a to prvijenstvo ili primat se, nota bene, temelji na kanonima Istočno-pravoslavne Crkve – da postane „istočni papa”, Vartolomej je kazao:

„Želim da pitam: zar svaka eparhija nema prvoga – primata unutar eparhije? Zar svaka od crkava nema poglavara? Pošto od najmanje strukture, koja je parohija, do pomjesne crkve kao cjeline, postoje primati, kako je onda moguće da pomjesne crkve nemaju prvu među njima? Ako nemamo prvu među pomjesnim crkvama, onda smo federacija lokalnih administrativnih crkvenih grupa, a ne eklisiološka zajednica”.

„Ta ideja o ‘federaciji crkava’, ta nova ‘eklisiologija’, pokazuje da neka braća ne idu stopama naših svetih otaca”, kazao je Vartolomej. „Pročitajte crkvene spise. Koju pomjesnu crkvu nije podržao vaseljenski prijesto mučenika, sa svojim obavezama tokom vremena? Oni spolja vide odgovornosti Vaseljenske patrijaršije kao privilegije i svjesno su ljubomorni na ovu poziciju. Ali, pozicija primata je mučeništvo, to je odgovornost, to je žrtva. Carigrad ima jedinstvene odgovornosti u Crkvi”.

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

gost

@Stevan Dž Samo predsjednik treba da se obrati Vaseljenskoj patrijarsiji za autokefaliju CPC a to nikako da se dogodi... nije to slucajno.

flamantes

Gospodine Jovanoviću potpuno ste u pravu istina svakako ispliva jer je tako zredio tvorac, ali se za nju treba i boriti.

Stevan Dž

Još jedan tekst - odgovor pravo u centar. Gosp Jovanoviću hvala još jednom za sjajne informacije.....ovo obraćanje Vaseljenskog Patrijarha govori da mi CPC ne bi trebali stijepiti za obnavljanje autokefalnosti i dobijanje Tomosa CPC. Istina je na našoj i njegovoj strani.....