23 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej: Nezahvalni Rusi, dali smo im ćirilicu i autokefalnu Crkvu

Religija

Tag Video
Comments 12

Vartolomej: Nezahvalni Rusi, dali smo im ćirilicu i autokefalnu Crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović 

Patrijarh Vartolomej je podvukao odgovoran odnos Vaseljenske patrijaršije u crkvenome sporu koji je izbio s Ruskom pravoslavnom crkvom. Iako su Rusi od kraja 2018. jednostrano prestali da ga pominju u diptihu – najavljujući nedavno i nove mjere raskola kao odmazdu zbog davanja tomosa o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajine – Vartolomej je pojasnio da Vaseljenska patrijaršija nastavilja da pominje moskovskoga patrijarha, a isto to je savjetovala poglavara Pravoslavne crkve Ukrajine.

Vartolomej je danas, 30. oktobra, govorio u Njujorku o nezahvalnosti Rusa:

„Kao što znate, posljednjih godina je Vaseljenska patrijaršija na testu nezahvalnoga odnosa Ruske pravoslavne crkve prema svojoj Majci-Crkvi. Mi smo im Majka-Crkva jer smo im ih i hristijanizovali i opismenili. Dali smo im ćirilicu kojom smo željeli da im pomognemo da promovišu svoju kulturu. I okrenuli su leđa dobrotvoru, ljuti na nas jer smo Ukrajinsku crkvu učinili autokefalnom“.

On je podśetio da je, po predanju Crkve, priznanje autokefalije jedinstvena privilegija Vaseljenske patrijaršije. Tokom vijekova, Vaseljenska patrijaršija je više puta priznvala nezavisnost pomjesnim crkvama, uključujući i Rusku pravoslavnu crkvu u 16. vijeku.

„Pa zašto ne učiniti isto s Ukrajinom, sa njezinih 40-50 miliona stanovnika! Naša braća Ukrajinci su htjela, ne samo sada, nego i mnogo ranije i sada još intenzivnije da imaju svoju Crkvu i da ne pripadaju Moskvi, da NE ZAVISE od Moskve, da NE BUDU UGNJETAVANI od Moskve. Uradili smo to s ośećajem odgovornosti prema istoriji i prema Ukrajini i njezinome narodu. U Moskvi su se naljutili i prekinuli evharistijske veze s Vaseljenskom patrijaršijom. Izbrisali su ime sa diptiha i ne obilježavaju me. I nije me briga za to“, poručio je Vartolomej.

Osvrćući se na počasti i priznanja koje je dobio tokom svoga aktuelnoga boravka u SAD, Vartolomej je napomenuo da odražavaju visok prestiž koji uživa Vaseljenska patrijaršija, koji je mnogo veći na međunarodnome planu nego unutar Turske, đe joj je istorijsko śedište (Carigrad).

Što se tiče Džoa Bajdena, Vartolomej se osvrnuo na njihovo prijateljstvo, ali i na rukom ispisanu fusnotu koju je američki predśednik dodao u posljednjem pismu koje mu je poslao, a u kojoj piše:

„Budite dobro, jer nam je potrebno Vaše vođstvo“.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

pazipazi

@nenad_mne, nijesu od Srba no od Grka: Az, Buki, Vjedi, Glagolji, Dobro... Vidi prva slova grčkog alfabeta ...i slovensko čitanje tih slova ...duga priča...

nenad_mne

@Alen , da malo čitaš, znao bi! Rusi koriste svoje pare tek u najvećoj nuždi i sa debelom kamatom, što se ne može zamjeriti, ali nije za "zahvalnost do groba"! Srbalji se sad "ližu" sa njima, a Rusima su, u dužem vremenskom periodu, glavni favoriti bili Bugari, a Srbi su im bili "sitni"!

nenad_mne

Znači, Rusi su od Srba, uz blagoslov Fanar, ukrali ćirilicu, ali Srbi to ne smiju da potenciraju?