21 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perić: Ne priznajemo tomos Vaseljenske patrijaršije za Ukrajinu

Religija

Comments 9

Perić: Ne priznajemo tomos Vaseljenske patrijaršije za Ukrajinu

Autor: Antena M

  • Viber

Crkva Srbije (SPC) priznaje u Ukrajni samo jerarhiju na čelu s mitropolitom Onufrijem Berezovskim – poručio je danas u obraćanju patrijarh Porfirija Perić učesnicima međunarodne konferencije „Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije“ koja se održava u Kijevu u organizaciji UPC-MP, tamošnjega ogranka Moskovske patrijaršije. Obraćanje je pročitao njegov vikar, episkop Antonije Pantelić, koji je ujedno starješina podvorja Crkve Srbije u Moskvi.

Bez navođenja dokaza, Perić tvrdi da je u Ukrajini na djelu „podržavanje raskolnika, prijetnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmjerenih protiv kanonskoga pravoslavlja” i da „ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima“.

„Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Onufrija Berezovskoga. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji“, poručio je Porfirije Perić.

Vaseljenska Majka-Crkva je početkom 2019. odobrila tomos o autokefaliji novoustrojenoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je sada najmlađa, 15. po redosljedu u sveštenome diptihu.

Na isti način kao Ukrajincima, Vaseljenska Majka-Crkva je 1922. odobrila tomos i Srbima za Avtokefalnu Ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (s internim nazivom SPC od 1929. godine). U tomosu iz 1922, niti bilo kada, Vaseljenska Majka-Crkva nije priznala nikakvu „Crkvu svetitelja Save”, koju Perić sada pominje.

Zbog ukrajinske autokefalije, Rusi su krajem 2018. jednostrano stupili u raskol, prekinuvši kanonsko i liturgijsko jedinstvo s Majkom-Crkvom Vaseljenskom. Srbi na riječima podržavaju Ruse, ali nijesu raskinuli s Carigradom.

Prema relevantnim istraživanjima javnoga mnjenja, od oko 72,7 odsto pravoslavnih koliko ih ima u toj zemlji, njih 58,3 identifikuje se s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine, a s ogrankom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP) identifikuje se 25,4 odsto. Preostalih 12 odsto se jednostavno identifikuje s Istočno-pravoslavnom Crkvom, dok se 4,3 odsto pravoslavnih Ukrajinaca nije se izjasnilo.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Grgin batler

Treba mi radilica za tomos T 15 ....

Crnogorac

@Sasa. V. NK. MNE. A ko je ova popetina jeli ovo ona đevojčica is Hrvacke što nije smjeli riječi progovorit a sad dijelu svijet pravoslavni! !

Đoko Orlandić

NI ja. Ali onaj Tomos Vaseljenske Patrijaršije iz 1922. kojom se SPC proširila na CG, odnosno ukinula onaj o CPC.