12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapićeva vlada za pljačkaške ciljeve Srbije falsifikovala datum osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke – dokumenti

Religija

Comments 12

Krivokapićeva vlada za pljačkaške ciljeve Srbije falsifikovala datum osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke – dokumenti

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Eparhija budimljansko-nikšićka OSNIVA SE u Beogradu 23. maja 2001. odlukom Arhijerejskoga sabora Crkve Srbije (SPC).

To proizilazi iz akt br. 1307/zap. 624 od 31. maja 2001. koji „za predsednika Svetog arhijerejskog sinoda” – a to je bio patrijarh Pavle Stojčević – potpisuje episkop vranjski Pahomije Gačić (docnije sudski oslobođen krivičnih optužbi za pedofiliju). Akt je dostavljen Joanikiju Mićoviću, tadašnjem episkopu-vikaru Amfilohija Radovića. U aktu doslovno piše:

…„Sveti arhijerejski sabor, u sednici svojoj od 23/10. maja 2001. godine – ASbr. 78/zap. 131, doneo je ovu odluku: ‘Na osnovu člana 16. Ustava Srpske pravoslavne crkve, OSNIVA SE Eparhija budimljansko-nikšićka, sa sedištem u Đurđevim Stupovima (Berane), odnosno Nikšiću. Ovim se utoliko dopunjuje član 15. Ustava Srpske pravoslavne crkve. Izdaci za održavanje novoosnovane Eparhije padaju na teret Eparhije crnogorsko-primorske, sa sedištem na Cetinju’”…

Izričita forumulacija – OSNIVA SE eparhija 23. maja 2001. godine – ne ostavlja prostor za različita tumačenja. Međutim, Uvjerenjem br. 01-081/21-6381, koje 10. juna o.g. potpisuje ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vlade Zdravka Krivokapića, a radi upisa u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica, krivotvori se da je „Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve OSNOVNA 1220. godine”.

.

Iz Crkve Srbije i Ministarstva prvde, ljudskih i manjinskih prava tj. iz Krivokapićeve vlade, ili s bilo koje druge adrese, nijesu verifikovali ili objavili ikakav istorijski dokument koji bi potvrdio „osnivanje” 1220. godine.

Takav „dokaz” je nepoznat u istorijskoj nauci: provjerljivo je da entitet Eparhija budimljansko-nikšićka do 2001. nikad nije postojao u jurisdikcijama ni Srpske, ni Crnogorske, a ni Vaseljenske Majke-Crkve, koja je do 1912. stoljećima imala jurisdikciju na dijelu prostora sadašnje Opštine Berane.

Uprkos izglasavanju nepovjerenja po drugim pitanjima bivšem ministru Vladimiru Leposaviću, akt je i dalje na snazi.

Ovakvi i slični falsifikati, upozoravali smo, imaju veoma opipljive kriminalne ciljeve – katastarsku pljačku državne imovine Crne Gore, a za račun Republike Srbije, koja ove transakcije, nedavno i u slučaju Cetinjskoga manastira, maskira isturajući u prvi plan „crkvene” entitete, kakva je sada izvjesna Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić.

Naime, danas je objavljeno da je Uprava za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Ulcinj, rješavajući po zahtjevu te Srpske pravoslavne crkvene opštine Nikšić – entiteta upravo 2001. osnovane Eparhije budimljansko-nikšićke, u postupku za koju se tvrdi da je vraćanje imovine u uvali Valdanos kod Ulcinja oduzete 17. januara 1978. godine – IZBRISALA VLASNIŠTVO DRŽAVE CRNE GORE s pravom svojine 1/1 na nepokretnosti upisane u listu nepokretnosti br. 972 KO Ulcinj, a koje sada „upisuje u novi list na ime Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić”.

Na čelu Srpske pravoslavne crkvene opštine Nikšić je Ratko Krivokapić, litijaš, sagovornik medija Aleksandra Vučića, aktivista na temu „Srpsko pleme Cuce” – ali i osoba veoma bliska premijeru Krivokapiću.

Zahtjev za brisanje vlasništva države Crne Gore u Valdanosu je Upravi za katastar i državnu imovinu Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić podnijela 1. januara ove godine, tj. nedugo po formiranju Vlade Zdravka Krivokapića.

Objavljujem faksimil akta Sinoda Srbije od 31. maja 2001. da se u Beogradu 23. maja 2001. godine OSNIVA Eparhija budimljansko-nikšićke, kao i faksimil akta Krivokapićeve vlade od 10. juna o.g. kojim se, za čitavih 781 godinu, KRIVOTVORI datum osnivanja te eparhije…

.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Nermina

@max12 Ovo da je uradila Crnogorska pravoslavna crkva već bi bilo na ročištu.Ko zna kakvevje još falsifikate napravio tzv.ministarsrebrenac sa pretvaračem dobročinitelja vaskolike Crne Gore

Čćč

Ovaj Pahomije je oslobodjen za pedofilju samo zato što su sudjenje odugovlačili i sud je doneo odluku da je slučaj zastareo.

Naroz

Pahomije utemeljivač Eparhije budimljansko-nikšićke... :) To je novost, baš sam se pitao na koga je povuklo vjerno stado.., na kuma svoga. To su pravi Pahomijevi sljedbenici.