Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije Perić raspalio po Vaseljenskoj patrijaršiji, blagodari Putinu, patrijarhu Rusije i Gaspromu

Religija

Comments 3

Porfirije Perić raspalio po Vaseljenskoj patrijaršiji, blagodari Putinu, patrijarhu Rusije i Gaspromu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Zapanjuje lakoća s kojom je Carigradska patrijaršija ignorisala svete kanone, eklisiologiju, vijekovno ustrojstvo Pravoslavne crkve i Sveto Predanje — kazao je Porfirije Perić, patrijarh Srbije (SPC), komentarišući priznavanje autokefalije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine od Vaseljenske patrijaršije.

Drugim riječima, on je Vaseljensku Majku-Crkvu, koja je Crkvi Srbije 1922. godine uručila tomos o autokefaliji, optužio za kršenje kanonskoga poretka Istočno-pravoslavne Crkve jer je, na isti način, uručila tomos 2019. i Pravoslavnoj crkvi Ukrajine!

Njegov intervjuu za žurnal Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova „Международная жизнь” danas kao udarnu vijest citira i uticajni grčki crkveni portal „Romfea“. 

Perić je, povodom ukrajinskoga pitanja kazao da Crkva Srbije ostaje privržena podršci Moskovskoj patrijaršiji, odnosno njezinome ogranku u Ukrajini (UPC-MP) na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berezovski: 

„Mi nećemo mijenjati naše stavove. Dajemo i nastavićemo da dajemo snažnu podršku mitropolitu Onufriju i njegovoj Crkvi".

Perić je za ruski časopis kazao i da je „analogija između Ukrajine i Crne Gore razumljiva”:

„I mi smo, kao i vi, doživjeli raspad federalne države, kada su neprijatelji pravoslavlja, a ja bih rekao neprijatelji hrišćanstva, viđeli šansu da pocijepaju autokefalne ili autonomne crkve. Zbog toga mi dobro razumijemo što se događa u Ukrajini”. 

Na pitanjâ ruskoga žurnala da li održava redovne kontakte s ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom i o kojim temama s njim razgovara, Porfirije Perić je odgovorio: 

„Nije nepoznato u ovdašnjim diplomatskim i političkim krugovima da sam, od prvoga dana na mjestu predstojatelja Srpske crkve, prednost u konsultacijama o pitanjim koja se tiču Pravoslavne crkve u svijetu, problema s kojima se generalno hrišćani susrijeću danas, kao onim u vezi s položajem srpskoga naroda, davao njegovoj ekselenciji Aleksandru Bocan-Harčenku”.

„Svi smo veoma blagodarni njegovoj svetosti patrijarhu Kirilu i Ruskoj pravoslavnoj crkvi na pomoći koja je otvorila put da se krene s radovima na unutrašnjem ukrašavanju hrama Svetoga Save. Sâm predśednik Putin je još 2011. godine, kada je prvi put pośetio hram, pokazao interesovanje da i veliki ruski narod i država budu dio ovoga zavjetnoga poduhvata srpskoga naroda. Zaista blagodarni smo i ruskim kompanijama, ‘Gaspromu’”, kazao je patrijarh Srbije.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

biblion

@Sekićanin, blagoslov je od Vaseljenskog patrijarha primio i Bajden još ranije... Taj blagoslov se odnosi na gosta- posjetioca kao takvog.

Bodin

Crkva Srbije - između dvije vatre. Fun fact - crkva Rusije nema tomos.

Sekićanin

Znači li to,da je Aleksa Bečić raskolnik? Pošto je onomad,primio blagoslov od Fanara.