11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kiril: Neke pravoslavne crkve postaju raskolničke

Religija

Comments 4

Kiril: Neke pravoslavne crkve postaju raskolničke

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril Gundjajev pozvao je vjernike da se „mole za sve pravoslavne pomjesne crkve”, prenosi agencija „TACC”.

Tvrdi da bi „neke od njih mogle otpasti od Boga i stupiti u raskol” i da je „danas ta opasnost realna zbog djelovanja tzv. vanjskih moćnih sila“.

U propovijedi iz podmoskovskoga objekta „Скит" — jednoj od svojih luksuznih rezidencija, a u kojoj obitava uz agente tajne službe i monahinje bezmalo od početka korona-epidemije, navodno u strahu od infekcije — patrijarh Rusije je dodao:

„Raskoli pretvaraju ovu ili onu crkvu u nešto što je lišeno božanske blagodati. Znamo da, ne samo ljudi, već i crkve, odstupaju od Boga i gube njegovu blagodat".

Kiril je primijetio i da „istorija poznaje mnogo takvih primjera, kada su čitave hrišćanske zajednice otpadnule od vjere, iskrivile pravu vjeru, ušle u raskole”.

Napominjemo, međutim, da je Ruska pravoslavna crkva, od kraja 2018, već svojevoljno stupila u raskol, jednostrano razvrgnuvši liturgijske i kanonske veze s Vaseljenskom Majkom-Crkvom — od koje su Rusi i primili hrišćanstvo, kao i priznanjâ patrijaršijskoga statusa i autokefalije.

Zatim je Ruska crkva pod Kiriliom Gundjajevim, takođe jednostrano, stupila u raskole i s jerarhijama Aleksandrijske patrijaršije, Kiparske i Grčke crkve, zbog njihove podrške autokefaliji Pravoslavne crkve Ukrajine.

Iz istih razloga, Ruska crkva je nedavno brutalno zgazila, između ostalih, 6. svešteni kanon I Vaseljenskoga sabora — najviše zakonodavne ovozemaljske vlasti Istočno-pravoslavne Crkve — objavivši da će svoju jurisdikciju proširiti i na Afriku, oduvijek u neprikosnovenoj nadležnosti Aleksandrijske patrijaršije utemeljene od učenika Isusa Hrista, Svetga apostola Marka, autora drugoga od četiri kanonska Jevanđelja…

Ilarion Alfejev, mitropolit, faktički „br. 2” Moskovske patrijaršije, tumači da „u ovome stanju kanonskoga haosa“, koji je, tvrdi, „nastao jednostranim i neprijateljskim akcijama Carigradskoga Patrijarha protiv Ruske crkve, pravoslavne crkve moraju da nastave da donose NESTANDARDNE ODLUKE“.

Okupljanje u Moskvi Arhijerejskoga sabora Ruske crkve, na kojem će, protivno eklisiologiji i poretku Istočno-pravoslavne Crkve, odlučivati da li je Vartolomej „NEKANONSKI", predviđeno za 15-17. novembar — odgođeno je za period između 26. i 29. maja 2022. 

Srbi (SPC) su najglasniji u podršci Moskovskoj patrijaršiji, iako ih nijesu slijedili u raskidanju liturgijskih i kanonskih veza s Vaseljenskom Majkom-Crkvom — zadržavajući se na sinodsko-saborskoj preporuci Patrijaršije Srbije iz 2019. svojoj jerarhiji da s vaseljenskom jerarhijom ne održavaju zajednička bogosluženja. Crkva Srbije nije raskinula opštenjâ ni sa crkvama Aleksandrije, Kipra i Grčke.

Porfirije Perić, patrijarh Srbije, ponovo je osudio Vaseljensku Majku-Crkvu zbog dodjeljivanja tomosa o autokefaliji Crkvi u Ukrajini, kazavši — i to, simptomatično, u intervjuu za žurnal „Международная жизнь”, glasilo Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova — da „zapanjuje lakoća s kojom je Carigradska patrijaršija ignorisala Svete kanone, eklisiologiju, vijekovno ustrojstvo Pravoslavne crkve i Sveto predanje”.

„Raskid s Fanarom će doći ako patrijarh Vartolomej odobri tomos raskolnicima u Crnoj Gori ili Makedoniji”, najavio je jesenas na skupu u organizciji Ruske crkve episkop Antonije Pantelić, vikar Porfirija Perića.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Stevan Dž

Gosp Jovanoviću hala Vam na ovim tekstovima i što nas podsjećate na obavezu vjere i želje u obnovu CPC na cijeloj teritoriji maše DRŽAVE CRNE GORE. TUŽBA ZA UTVRĐIVANJE STANJA I RADNJI OKUPACIJE I NASILNOG OTIMANJA CRNOGORSKIH MANASTIRA I CRKAVA 1918.

Mara

U Crnoj Goru postoji i kolo vodi okupatorska crkva Srbije, tako da je logicno da se prizna Autokefalna crnogorska crkva koja je iskonska crkva u nasoj Drzavi i da se konacno oslobodimo stogodisnje okupacije.

delboj

Rece Putinov potrcko protiv 5 najstarijih pravoslavnih crkava.