9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mićović poslao Vartolomeju poklone i đačku ekskurziju, dozvolio mu Porfirije Perić

Religija

Comments 3

Mićović poslao Vartolomeju poklone i đačku ekskurziju, dozvolio mu Porfirije Perić

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

I dok javno, barem su tako dosad radili, iz vrhova Crkve Srbije (SPC) pod mentorstvom Moskve žestoko osuđuju vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja da je glavni krivac za „crkveni raskol” u Ukrajini, te za „nekanonsko” dodjeljivanje autokefalije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, a nezvanično da je „agent Vašingtona, CIA i NATO-a”, ili da se prije desetak dana neovlašćeno umiješao u njihovu jurisdikciju u Makedoniji, sada su mu poslali delegaciju srpske vjerske srednje škole – bogoslovije – sa Cetinja.

Kako prenosi sajt eparhije crnogorsko-primorske, „sa blagoslovom Sinoda SPC”, dakle i Porfirija Perića, „profesori i učenici bogoslovije ovih dana nalaze se u pośeti drevnome gradu Carigradu i u obilasku njegovih svetinja, u okviru MATURSKE EKSKURZIJE”.

Nakon obilaska Patrijaršije i crkve Svetoga Đorđija na Fanaru, njih je „primio NJEGOVA SVESVETOST patrijarh vaseljenski g. Vartolomej”.

„U pozdravnome govoru, on se priśetio svoga dragoga prijatelja blaženopočivšega mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, i svojih dolazaka u Crnu Goru 1993. na polaganje kamena temeljca za saborni hram Hristova Vaskrsenja u Podgorici i 2013”, objavila je srpska eparhija.

Uručili su „patrijarhu Vartolomeju PRIGODNE DAROVE OD MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG JOANIKIJA (Mićovića)”, a „patrijarh Vartolomej je ovom prilikom sve darovao s patrijaraškim krstom i i svetinjom sa ovogodišnjega mirovarenja svetoga mira i knjigom koja je štampana povodom osveštavanja svetoga mira i sa više izdanja knjiga Vaseljenske patrijaršije”.

„U jednome od restorana, koji se nalazi u kompleksu velikoga privatnoga muzeja na Zlatnome rogu, Njegova Svesvetost je goste ugostio na svečanome ručku”, saopšteno je iz eparhije Crkve Srbije.

Navodi se da delegacija bogoslovije, koju finansira Republika Srbija, saslužuje u liturgijama Vaseljenske patrijaršije i da će tamo boraviti još par dana.

Mediji bliski Vaseljenskoj patrijaršiji manje pompezno izvještavaju o tome. Navode da su iz „vjerske škole iz Crne Gore” i vjernici sa Prinčevskih ostrva iz Turske u crkvi bivše bogoslovije na Halki prisustvovali bogosluženju kojim je načelstvovao Kasianos Notis, jedan od episkopa Vaseljenske patrijaršije.

Napominjemo, Crkva Srbije je, od marta 2019, više puta ponovila, a „ozakonila” odlukama svoga sinoda i arhijerejskoga sabora, da su „akti Vaseljenske patrijaršije o ukrajinskome pitanju kanonski neutemeljeni”.

Pa je, s tim u vezi, na snazi odluka da je SPC preporučila svojim arhijerejima, kao i sveštenstvu, DA SE UZDRŽE OD LITURGIJSKOGA I KANONSKOG OPŠTENJA, ne samo sa sveštenstvom autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, već i sa svima onima koji sa njim saslužuju i koji su u zajedništvu sa njom: takav stav se najprije odnosi na jerarhiju Vaseljenske patrijaršije.

Jedan od najglasnijih u napadima na Vaseljensku patrijaršiju bio je Amfilohije Radović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Djuro Vučinić

Da je bivša DPS vlast sa koalicionom pertnerima uslišila molbu CPC prije deset godina,oko otvaranja vjerske srednje škole na Cetinju,đe bi bili danas. Sasvim sigurno nebi SPC pravio ovakve marifetluke sa đacima srpske Bogoslovske škole,izazivalući zabunu na Fanarima,a SPC kao zabranila sasluživanja

Spc je kuga

Nema mira dok je glavni akter svakog zla na Balkanu Spc. Evropa je dozvolila ovaj haos. Mogla je po kratkom uvesti sankcije Srbiji. Da je toga bilo ne bi bilo ni ratova. Evropa je dozvolila da Srbija sa Rusijom sije mržnju prema Evropi i Natou.

Stevan Dž

Tužno je da nemaju bolju normalniju i obrazovaniji delegaciju za uticanje na stav Carigradske patrijaršije. Ovako pokušavaju sa djecom da prolongiraju odluku o CPC, misle srbi da su na Fanaru istih afiniteta kao Kačavenda i Pahomije......