10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zalud Amfilohijev tomos koji je 2008. nosio Vartolomeju za autonomiju ‘POA-SPC’, Mićović i Ostojić za autokefaliju ‘raskolnika’ u Makedoniji

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Zalud Amfilohijev tomos koji je 2008. nosio Vartolomeju za autonomiju ‘POA-SPC’, Mićović i Ostojić za autokefaliju ‘raskolnika’ u Makedoniji

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Patrijarh Srbije Porfirije Perić, juče u Skoplju, kazao je: „Arhijerejski sabor SPC je JEDNOGLASNO i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, te Sabor naše Crkve blagosilja i odobrava, prihvata i pristaje na AUTOKEFALNOST”.

Između ostaloga, na ovaj način su se Srbi de iure odrekli stogodišnje crkvene uprave nad Makedonijom. Takođe, Crkva Srbije je objavila da PRIZNAJE SVE OBREDE — SVETOTAJINSTVA, rukopoloženja, pričešća, krštenja, vjenčanja, miropomazanja, jeleosvećenja… — koje su u prošlosti obavljali „raskolnici” iz MPC-OA.

Ne samo da je, posredno, Crkva Srbije priznala i svoje nepravedno i višedecenijsko ogrješenje o pravoslavne Makedonce i neosnovanu stigmatizaciju njihovih prava na vlastitu Crkvu, nego i da zahtjev za autokefaliju nije nikakav grijeh pred Bogom, niti su oni koji je traže „raskolnici”…

Na stranu kakva će biti procedura u finalizaciji oko izdavanja tomosa o autokefaliji — patrijarh Srbije je najavio potrebu da se „razrade svi tehničko-organizacioni detalji” i tome slično — Crkva Srbije juče je faktički rasformirala svoju „Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju” (POA-SPC), navodno „autonomnu” filijalu koju je 2002-2005. osnovala u pokušaju da dodatno i trajno zablokira razrješenje crkvenoga pitanja Makedonije.

Važnu, ako ne i odlučujuću ulogu u osnivanju POA-SPC, odigrao je Amfilohije Radović. Njegov bivši student, Jovan Vraniškovski, odlukom Crkve Srbije, postao je „arhiepiskop skopski i ohridski” i „poglavar” POA.

Crkva Srbije je 24. novembra 2005. izdala, kako su tvrdili, „patrijaršijski i saborski TOMOS” za POA, sa potpisom tadašnjega patrijarha Pavla Stojčevića.

Amfilohije Radović, koji je svoju životnu misiju posvetio tome da rodna mu Crna Gora nikad ne obnovi svoju Crkvu i ne dobije tomos o autokefaliji, a u pokušaju da „legalizuje” POA-SPC, obratio se jedino mjerodavnoj adresi — Vaseljenskoj patrijaršiji.

Radović je 5-6. februara 2008. boravio u Carigradu, kod patrijarha Vartolomeja, a „saglasno odluci SA Sabora i u ime SA Sinoda SPC”. Sa Radovićem su tamo bili Vraniškovski i Irinej Bulović (bio juče u delegaciji SPC u Skoplju).

Kako onomad saopšti Informativna služba Patrijaršije Srbije, tada je „delegacija SPC zvanično uručila Njegovom Svesvjatiješestvu TOMOS Sabora SPC o dodjeljivanju AUTONOMIJE Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji”.

Ne navode je li im Vartolomej „priznao” taj „tomos”, ali su napisali: „Patrijarh Vartolomej je preko imenovane delegacije uputio svoje molitvene želje za zdravlje Njegove Svetosti patrijarha Pavla kao i svoj patrijararški blagoslov punoći naše pomjesne SPC”.

I prije i nakon toga, Amfilohije Radović je tvrdio da je POA-SPC „jedina svepravoslavna Crkva u Makedoniji”. On je krajem septembra 2018. dolazio kod Vraniškovskog, na njegovo imanje kod Bitolja; tamo su zajedno liturgijski slavili „jubilej 1000 godina Arhiepiskopije ohridske”.

„Pa evo i ovđe u našim krajevima su postradali od BEZBOŽNIKA”, tvrdio je u karakterističnom stilu Amfilohije Radović.

S njim je tada kod Vraniškovskog bio i Metodije Ostojić. Ali i Ostojić i Joanikije Mićović su prošle neđelje na Saboru SPC u Beogradu — glasali za autokefaliju „raskolničke” MPC-OA.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Slobodan

U pravu ste i zato narod crne gore Amfilohija zove Rista sotona. Slobodan

nesrećni Amfilohije

Sve radio protiv CG i drugih samo kao srpski sluga. Zabranit sva obilježja koja ga veličaju. On je samo zločinac za Crnu Go0ru.