11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proglašena nezavisnost Letonske pravoslavne crkve – parlament te države odobrio izmjene i dopune zakona

Religija

Comments 1

Proglašena nezavisnost Letonske pravoslavne crkve – parlament te države odobrio izmjene i dopune zakona

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sajema (Saeima), nacionalni parlament Letonije, 8. septembra je usvojio u dva čitanja amandmane na izmjene i dopune zakona o Letonskoj pravoslavnoj crkvi. Za je glasala 73 poslanika, tri protiv, jedan uzdržan. Amandmani su upućeni Komisiji za ljudska prava i javne poslove.

Izmjene zakona o Letonskoj crkvi imaju za cilj da osiguraju da ona bude potpuno nezavisna u odnosu na Moskovsku patrijaršiju — javlja RTV Letonije (lsm.lv).

Odluka o nezavisnome statusu Crkve u interesu je letonskoga pravoslavlja, cijeloga društva i nacionalne bezbjednosti, napominje Sajema. Promjene ne utiču na kanonska pitanja i ne ometaju crkvenu doktrinu, ističe se u napomeni uz zakon.

Do 31. oktobra o.g. Letonska pravoslavna crkva svoj ustav mora uskladiti sa izmjenama i dopunama zakona.

„Antena M” je 6. septembra objavila da je predśednik Letonije, Egils Levits, podnio parlamentu nacrt zakona o promjeni statusa Letonske crkve (vidi link dolje).

Trenutno Pravoslavna crkva u Letoniji je samoupravna jurisdikcija unutar Moskovske patrijaršije; na čelu joj je mitropolit Aleksandar Kudrjašovs, ili, rusifikovano — Kudrjašov.

Letonsku pravoslavnu crkvu (Latvijas Pareizticīgā Baznīca) de facto je djelimično priznao kao nezavisnu 1921. godine patrijarh moskovski Tihon Belavin, kada je Letonija, nekada dio Ruske carevine, proglasila nezavisnost. Tihon, Sinod i Viši crkveni savjet Moskovske patrijaršije su Crkvi u Letoniji tada uvažili „внутреннюю самостоятельность”, tj. „unutrašnju samostalnost”.

Međutim, Letoniju je 1940. okupirao komunistički SSSR, a Letonska crkva je uključena u Rusku pravoslavnu crkvu.

Samoupravna jurisdikcija unutar Moskovske patrijaršije mitropolitu u letonskoj prijestonici Rigi je priznata 1990. godine, nakon što je Letonija proglasila (obnovila) svoju državnu nezvisnost, napuštajući SSSR.

Sadašnji mitropolit u Rigi, Aleksandar, star 82 godine — koji je rođen u Letoniji — postavljen je 1990. iz Moskve, odlukom Ruske crkve. Većina bogosluženja u Letonskoj crkvi je na letonskom jeziku.

Predśednik Levits — ugledni pravnik, do 2019. sudija Evropskoga suda pravde — naveo je da postoji rizik da rukovodstvo Ruske pravoslavne crkve jednostrano eliminiše punu nezavisnost Letonske pravoslavne crkve i de facto promijeni njezin kanonski status.

„Sa ovim izmjenama zakona, letonska država će priznati da je Letonska pravoslavna crkva potpuno nezavisna i autokefalna i da ne zavisi ni od jedne druge crkve van Letonije. Kada zakon stupi na snagu, biće eliminisan svaki uticaj ili moć patrijarha u Moskvi nad našom Pravoslavnom crkvom“, rekao je Levits.

Letonija sada ima oko dva miliona stanovnika. Prema zvaničnim podacima, pravoslavci čine 370.000 ili 18% stanovništva Letonije i treća su po veličini vjerska zajednica; najveća zajednica, sa oko 700.000 vjernika su luterani, slijede katolici kojiih ima 500.000.

Etnički Letonci čine 62,10% stanovništva, a druga po veličini etnička zajednica su Rusi — 26,9%.

U vezi današnjih izmjena i dopuna zakona u Sajemu, saopšteno je da će Letonska pravoslavna crkva situaciju naknadno komentarisati.

Ruska pravoslavna crkva je već osudila proglašenje nezavisnosti Letonske pravoslavne crkve, prenosi TASS.

Nije jasno u kojoj mjeri je Letonska crkva uključena u izradu nacrta izmjena i dopuna zakona. Predśednik Levits je rekao da je Crkva o svemu obaviještena.

Zakon o autokefalnoj Crkvi – Predśednik Letonije podnio parlamentu nacrt

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR