24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kiril Gundjajev: Ukrajinci otimaju Kijevo-pečersku lavru

Religija

Comments 2

Kiril Gundjajev: Ukrajinci otimaju Kijevo-pečersku lavru

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril Gundjajev, apelovao je na predstojatelje pomjesnih pravoslavnih crkava, zatim na Papu, patrijarha Koptske crkve, poglavara Anglikanske crkve, te na niz drugih vjerskih autoriteta i na predstavnike međunarodnih organizacija (UN, OESS, Savjet Evrope), kako je naveo — „da zaustave otimanje Kijevo-pečerske lavre”.

„Kijevo-pečerska lavra je prvi manastir Kijevske Rusi”, piše Kiril. „Rodonačelnik je zajedničke duhovne i monaške tradicije ruskoga, ukrajinskoga i bjeloruskoga naroda. Ona je kolijevka naše civilizacije i nacionalnih kultura“.

„Za žaljenje je kada državno vodstvo Ukrajine deklariše svoju privrženost demokratskim normama, evropskome putu razvoja, poštovanju ljudskih prava i sloboda, a da ta ista prava i slobode danas krši na najeklatantniji način”, navodi se u apelu Kirila koji prenosi zvanični sajt Moskovske patrijaršije (patriarchia.ru).

Patrijarh Rusije — koji je, nota bene, više puta podržao rusku oružanu agresiju na Ukrajinu — zatražio je da se „učini sve moguće kako bi se spriječilo prisilno zatvaranje manastira, što će dovesti do kršenja prava miliona ukrajinskih vjernika na slobodu vjere”.

Napominjemo, Lavra u ukrajinskoj prijestonici — i objekti i pokretna sakralna i kulturna dobra i zemljište — stoprocentno je vlasništvo države Ukrajine.

Kijevsko-pečerska lavra utemeljena je 1051. godine, dok je savremena Ukrajina, negdašnja Kijevska Rus — pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije.

Rusija tada nije postojala kao država, dok je područje Moskve nenaseljena pustoš. U to vrijeme ne postoji ni Ruska crkva.

„Antena M” ranije je izvijestila kako je UPC (MP), ogranak Moskovske patrijaršije koji predvodi mitropolit Onufrij Berezovski, dobio od nadležnoga organa države Ukrajine, ROK DO 29. MARTA O.G. DA ISELI svoj personal, tj. monaštvo, iz kompleksa Kijevsko-pečerske lavre i obavi primopredaju svih i nepokretnih i pokretnih dobara.

Šef ukrajinske države Volodimir Zelenski u jučerašnjem video-obraćaju, između ostaloga, kazao je da „Ukrajina ne smije dopuštiti državi-teroristi (Rusiji) da manipuliše duhovnošću našega naroda, da zadrži ukrajinske svetinje, naše lavre ili da ukrade bilo kakve dragocjenosti”.

Mitropolit Kliment Večerja, rukovodilac Odjeljenja za informisanje i medije Sinoda UPC (MP), izjavio je kako „nema zakonskoga za iseljenje iz Lavre”.

„Državna uprava nam je poslala ultimatum, bez ikakvih objašnjenja. Takvi zahtjevi nemaju nikakve veze s zakonima Ukrajine. Zbog toga ne možemo iseliti. Nije jasno na temelju čega bismo trebali prenijeti te materijalne vrijednosti i kulturnu baštinu koju su oživjeli i sačuvali naši monasi. Koja je osnova da se to prenosi ljudima koji s tim nemaju nikakve veze? Nijesu ih stvorili, nijesu ih obnovili, nego samo uništavali i sada žele da nam to otmu”, kazao je Večerja.

Kompleks Kijevsko-pečerske lavre obuhvata ukupnu površinu veličine 22 hektara. Od 144 objekata, njih 122 proglašeni su spomenicima kulture. Većina manastirskih crkava i objekata ima arhitektonske forme ukrajinskoga baroka iz sredine 18. vijeka.

Kremlj je, preko Moskovske patrijaršije, koristio proteklih godina UPC (MP) kao najistaknutiji instrument za sprovođenje geopolitičkih ciljeva — u Crnoj Gori.

Kako smo izvijestili, zbog otvorene ili prikrivene izdaje države i kolaboracije sa ruskim okupatorom — 18 arhijereja UPC (MP) — od kojih su neki pobjegli u Rusiju ili se nalaze na okupiranim djelovima Ukrajine, ostali su bez državljanstva.

Za oko 200 drugih nižerangiranih klirika UPC (MP), mahom porijeklom iz Rusije, zabranjen je ulazak u Ukrajinu, a protiv 55 sveštenika UPC (MP), uključujući 14 vladika, pokrenuti su postupci zbog krivičnih djela veleizdaje i drugih oblika saradnje sa ruskim agresorom i okupatorom.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj krajem januara podnio je nacionalnome parlamentu zakonski prijedlog № 8371, nazvan — O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini. Sadržaj ovoga zakonskoga projekta nije objavljen, ali se vjeruje da je usmjeren na zabranu ili suštinsku restrikciju djelovanja UPC (MP).

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dron

@Orlov krš Doći će i to na red, kako bog zpovijeda. Oteto prokleto. Samo je Crnogorska pravoslavna crkva narodna, kanonska, regularna i istorijska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. I samo su njeni, manastiri, crkve i drugi vjerski objekti na tlu Crne Gore, a ne neke druge, tuđe crkve i države.

Orlov krš

Svaka čast Zelenskom za hrabrost i odlučnost, koji i u vrijeme žestoke ruske agresije na Ukrajinu misli na duhovni život Ukrajinaca i kako da zaštiti ukrajinske svetinje od okupatorske crkve! Kamo sreće da je u CG bilo te odlučnosti kad se radi o našim svetinjama ne bi bili tu đesmo!