14 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ogranak Moskovske patrijaršije neće dobrovoljno da se iseli iz drevnog manastira u Kijevu

Izvor: Ostrog, februar 2020.

Religija

Comments 1

Ogranak Moskovske patrijaršije neće dobrovoljno da se iseli iz drevnog manastira u Kijevu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Nećemo Kijevo-pečersku lavru napuštiti svojom voljom — poručio je ispred UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, mitropolit višgorodsko-čornobiljski Pavel Libid (lijevo na slici gore), namjesnik ovoga drevnoga manastirskoga kompleksa u ukrajinskoj prijestonici.

On je u intervjuu za portal „Союз православных журналистов” (spzh.news/ru) kazao da su u Lavri i dalje ostali monasi koji su došli u manastir 1988. godine, „tu pronašli ruševine preostale nakon sovjetske vlasti, koje su obnovili sljedećih godina”.

Izrazio je nadu da „vlasti neće dopuštiti da se manastir zauzme nasilno, međutim, ako se to dogodi, cijeli će svijet znati što se događa oko Lavre”.

„Proganjaju nas unuci ‘velikih vođa’: Lenjina, Trockog, Staljina, Hruščova”, tvrdi Lebid. „Mi ćemo stajati do zadnjega; ipak, izbače li nas, neka gleda cijeli svijet. Ljudi, naši parohijani, braniće našu Lavru. Ja ih ne zovem, ali oni će sâmi da dođu”.

Pomenuti Pavel Lebid, zbog sumnje da podržava rusku agresiju — neslužbeno „agent od uticaja” — nalazi se na spisku osoba iz jerarhije UPC (MP) protiv kojih je Savjet za nacionalnu bezbjednost Ukrajine, pod rukovodstvom šefa države Volodimira Zelenskog, a na prijedlog nacionalne Službe bezbjednosti, krajem prošle godine odobrio primjenu „posebnih ekonomskih i drugih ograničavajućih mjera i sankcija”.

Lebid i čelnik UPC (MP), Onufrij Berezoovski, bili su 29. februara 2020. u delegaciji koja je litijala Podgoricom sa Amfilohijem Radovićem.

UPC (MP) je 10. marta o.g. dobila akt od Oleksandara Rudnika, koji je generalni direktor nadležne državne ustanove — Nacionalno Kijevo-pečersko istorijsko-kulturno područje — za raskidanje ugovora od 19. maja 2013. o besplatnome korištenju kulturnih i sakralnih objekata i druge imovine u državnome vlasništvu.

U aktu Nacionalnoga Kijevo-pečersko istorijsko-kulturnoga područja naznačen je rok do 29. marta o.g. da UPC (MP) iseli svoj personal iz kompleksa Lavre i da se obavi primopredaja svih i nepokretnih i pokretnih dobara.

Lavra u ukrajinskoj prijestonici — i objekti i pokretna sakralna i kulturna dobra i zemljište — stoprocentno je vlasništvo države Ukrajine.

Kompleks Kijevo-pečerske lavre, koji uključuje monaške pećine, obuhvata 22 hektara. Od 144 objekata, njih 122 proglašeni su spomenicima kulture. Većina manastirskih crkava i objekata ima arhitektonske forme ukrajinskoga baroka iz sredine 18. vijeka.

Naziv Києво-Печерська лавра, od ukrajinske je riječi „печера”, u prijevodu — pećina, a lavra od grčke — „λαύρα”, kojim se označavaju neki od najvećih muških pravoslavnih manastira s posebnim istorijsko-duhovnim tradicijama.

Kijevo-pečerski manastir, čiji je embrion utemeljen sredinom 11. vijeka, postao je 1592. godine stavropigija, tj. manastir pod direktnom upravom Vaseljenskoga Patrijarha — pod čijim omoforom je krajem 10. vijeka i otpočelo pokrštavanje negdašnje Kijevske Rusi.

Od 1688. manastir je „carski i patrijaršijski stavropigion Moskve”, od tada se i naziva Lavra, a od 1786. pod mitropolitom kijevskim Ruske crkve.

Sovjetske komunističke vlasti su 1930. pretvorile Lavru u muzej, ali su 1941. njemačke okupacione vlasti dozvolile obnovu vjerskoga života. Međutim, sovjetske su vlasti od 1960. do 1988. opet zatvorile kompleks. Lavra je posljednje tri decenije središte obnovljenoga hodočašća. Zajedno sa Aja Sofijom, 1994. uvršćena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Dok je Ukrajinom upravljao proruski predśednik Viktor Janukovič, koji je početkom 2014. pobjegao u Rusiju, UPC (MP) je od ukrajinske vlade ugovorom, koji je sada razvrgnut, dobila 79 objekata Kijevo-pečerske lavre na neodređeno korišćenje.

Naime, međuresorna komisija ukrajinske vlade je utvrdila da je UPC (MP) prekršila uslove ugovora. Zaključak komisije nije objavljen, no ministar kulture Ukrajine, Oleksandr Tkačenko, kaže da je riječ o devastaciji prostora najveće pravoslavne svetinje u zemlji— novim zgradama koje su podignute bez posebnih dozvola.

Mitropolit borispoljsko-brovarski Antonij Pakanič, član Sinoda UPC (MP), tvrdi da država „oduzima imovinu pravim vlasnicima, a na državnome nivou se legalizuje pljačkanje crkava". U obraćanju objavljenom na njegovoj YouTube stranici, Pakanič je kazao:

„Želim da pitam one koji su pripremili i izdali naredbu o raskidu zakupa hramova i drugih prostora Lavre: gospodo, koliko ste vi lično donirali za obnovu svetinje? Kao što istorija pokazuje, sudbina progonitelja i njihovih potomaka je nezavidna i tragična. Stoga vas još jednom molimo: urazumite se! Ne uzimajte k srcu zločin progonitelja i ne činite cijelo društvo sukrivcem ovoga bezakonja. Jer za sve ćeš morati odgovarati Bogu“.

I pomenuti Antonij Pakanič je na spisku Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine, sankcionisanih jerarha UPC (MP), neslužbeno „ruskih agenta od uticaja”.

Pakanič je 2019. u Crnoj Gori odlikovao Joanikija Mićovića, a 4-5- septembra 2021. predvodio delegaciju UPC (MP) u Crnoj Gori — tokom nasilnoga ustoličenja Mićovića…

Ministar kulture, Oleksandar Tkačenko, kako prenose ukrajinski mediji, kaže da osobe puput Antonija Pakaniča, Pavela Lebida i sinodalna uprava UPC (MP) „trebaju da odu s područja Lavre”, te da bi „mogli biti prisilno iseljeni ako to odbiju”.

Na pitanje o tome što će biti nakon toga s monasima UPC (MP) u Lavri, ministar je rekao da „vazda imaju izbor", nagovještavajući prijelaz u autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

„Monasi mogu ostati u Kijevo-pečerskoj lavri, ali ne i rukovodstvo UPC (MP)“, poručio je Tkačenko.

Ekipe Ministarstva kulture Ukrajine već par dana na teritoriji Lavre utvrđuju i popisuju stanje i nepokretnih i pokretnih kulturnih i sakralnih dobara.

U video-obraćaju prije par dana šef ukrajinske države Volodimir Zelenski kazao je da „Ukrajina ne smije dopuštiti državi-teroristi (Rusiji) da manipuliše duhovnošću našega naroda, da zadrži ukrajinske svetinje, naše lavre ili da ukrade bilo kakve dragocjenosti”.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril Gundjajev, apelovao je na predstojatelje pomjesnih pravoslavnih crkava, zatim na Papu, patrijarha Koptske crkve, poglavara Anglikanske crkve, te na niz drugih vjerskih autoriteta i na predstavnike međunarodnih organizacija (UN, OESS, Savjet Evrope), kako je naveo — „da zaustave otimanje Kijevo-pečerske lavre”.

„Lavra je prvi manastir Kijevske Rusi”, piše Kiril. „Rodonačelnik je zajedničke duhovne i monaške tradicije ruskoga, ukrajinskoga i bjeloruskoga naroda. Ona je kolijevka naše civilizacije i nacionalnih kultura“.


Kijevo-pečerska lavra utemeljena je 1051. godine, dok je savremena Ukrajina, negdašnja Kijevska Rus — pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije.

Rusija tada nije postojala kao država, dok je područje Moskve nenaseljena pustoš. U to vrijeme ne postoji ni Ruska crkva.

Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, danas je oko pitanja Kijevo-pečerske lavre saopštio: „Molim sukobljene strane da poštuju vjerske objekte. Ljudi bilo koje vjere koji se predaju molitvi oslonac su Božjem narodu“.

Zbog veleizdaje države, otvorene ili prikrivene kolaboracije s ruskom agresijom — 18 arhijereja UPC (MP) — od kojih su neki pobjegli u Rusiju ili se nalaze na okupiranim djelovima Ukrajine, ostali su bez državljanstva.

Za oko 200 drugih nižerangiranih klirika UPC (MP), mahom porijeklom iz Rusije, zabranjen je ulazak u Ukrajinu, a protiv 55 sveštenika UPC (MP), uključujući 14 vladika, pokrenuti su postupci zbog krivičnih djela veleizdaje i drugih oblika saradnje sa ruskim agresorom.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj krajem januara podnio je nacionalnome parlamentu zakonski prijedlog № 8371, O izmjenama i dopunama pojedinih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini. Sadržaj ovoga zakonskoga projekta nije objavljen, ali se vjeruje da je usmjeren na zabranu ili suštinsku restrikciju djelovanja UPC (MP).

Mediji bliski UPC (MP) danas objavljuju da je ukrajinskoj vladi dostavljena peticija od 25.000 potpisa s zahtjevom da se ne zabranjuje rad te vjerske zajednice. Ukrajinska vlada ima zakonsku obavezu da na peticiju pismeno odgovori.

Prema potpisnicima peticije, zabrana UPC (MP) će „dovesti do demoralizacije društva i može biti skriveni interes Ruske Federacije za raskol među Ukrajinacima u ratnim uslovima”.

Nedavno je Državna služba za etnopolitiku i slobodu savjesti, glavni izvršni organ za ove oblasti Vlade Ukrajine, objavila ekspertski izvještaj s nalazom:

- da je UPC (MP) — koja je 27. maja prošle godine, izmjenom Statuta (Ustava) na svome arhijerejskome saboru, tvrdila da je proglasila nezavisnost od Moskve — i dalje dio Ruske pravoslavne crkve.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

BeLveder

Ako neće dobrovoljno - milom, onda će slom.