17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte fotografije: Pravoslavne parohije širom Ukrajine se pridružuju autokefalnoj Crkvi

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Pogledajte fotografije: Pravoslavne parohije širom Ukrajine se pridružuju autokefalnoj Crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U toku je novi masovni talas izjašnjavanja parohija koje su dosad bile u sastavu UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije, o prijelazu u jurisdikciju pomjesne autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Iščekujući rasplet oko statusa Kijevo-pečerske lavre, najveće pravoslavne svetinje zemlje, iz koje se UPC (MP) još nije iselila, jer se 29. marta sudu u Kijevu žalila na odluku ukrajinske vlade o deložaciji — osnovanost žalbe će biti ispitana u roku do 45 dana — širom zemlje, na zborovima parohijana, glasa se o promjeni jurisdikcije.

Ukrajinski zakoni omogućavaju promjenu jurisdikcije ukoliko se većina u nekoj parohiji (crkvenoj opštini) o tome izjasni i tu odluku potvrdi vlastoručnim potpisima.

UPC (MP), na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berezovski, bila je ubjedljivo najveća vjerska zajednica u Ukrajini. Međutim, kad je početkom 2019. ustrojena autokefalna Crkva, koju je tomosom blagoslovio vaseljenski patrijarh Vartolomej, moć UPC (MP) počela se topiti.

Dodatno su ratna zbivanja mnogim najupornijim sljedbenicima Onufrija ogolila ulogu UPC (MP) kao ideološke alatke Rusije.

Liše brojnih sela, ukrajinski mediji navode da su proteklih dana glasanja unutar parohija o prelasku u autokefalnu Crkvu — pod omofor mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija — uspješno obavljena u većim gradovima: Hmeljnicki, Ljvov, Varaš…

Pogledajte fotografije…

.

.

.

.

.

.

.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Grkavac

Kad će ovi naši Srbi shvatiti da je njihova crkva Crnogorska Pravoslavna Crkva. Možda Vaseljenski pomogne i pogleda na svoje Crnogorce, vakat je.

Pobjeda

Nisu uzaludne ukrajinske žrtve. Slava im.