10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
De facto AUTOKEFALNA: Letonska pravoslavna crkva proslavlja Vaskrs nezavisno od Moskovske patrijaršije

Religija

Tag Gallery
Comments 0

De facto AUTOKEFALNA: Letonska pravoslavna crkva proslavlja Vaskrs nezavisno od Moskovske patrijaršije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Preosvećena sabraćo arhipastiri, svečasni prezviteri i đakoni, bogoljubivi monasi i monahinje, ljubljena braćo i sestre – čedâ Letonske pravoslavne crkve — navodi se u uvodu vaskršnje poslanice Aleksandra, mitropolita riškoga i cijele Letonije (desno na slici gore, lijevo je ruski patrijarh Kiril Gundjajev).

Aeksandar Kudrjašovs (Kudrjašov), doskorašnji mitropolit Moskovske patrijaršije u Rigi, prijestonici Letonije, obratio se u svojoj poslanici sveštenstvu i vjernicima kao de facto predstojatelj autokefalne Crkve.

Poslanica na letonskome i ruskome jeziku objavljena je na zvaničnome sajtu Letonske crkve (pravoslavie.lv).

„Nezalazna svijetlost Pashe Hristove, kroz propovijed svetih apostola, zasijala je za sve ljude. I naša Sveta Crkva imajući za svoj nepokolebljivi temelj Vaskrsloga Hrista Spasitelja, velikim trudom vjere i pobožnosti, ispovijedanjem i mučeništvom na drevnoj LETONSKOJ ZEMLJI devet stotina godina, sačuvala je Sv. Pravoslavlje i predala nam najdragocjenije — Svetu LETONSKU PRAVOSLAVNU CRKVU”, poručio je Aleksandar.

„A ako smo zaista pravoslavni, onda treba jasno da razumijemo da to naslijeđe pripada arhipastirima, pastirima, monasima i svoj vjernoj đeci LETONSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. I moramo da čuvamo, kao źenicu oka, to veliko, sveto i svespasonosno naslijeđe koje su nam predali naši pobožni preci — Svetu LETONSKU PRAVOSLAVNU CRKVU!”

„Antena M” izvještavala je o dalekosežnim crkvenim promjenama u Letoniji. Predśednik Letonije, Egils Levits, podnio je 5. septembra 2022. nacionalnome parlamentu nacrt zakona o promjeni statusa Letonske pravoslavne crkve. Parlament je tri dana kasnije usvojio amandmane na izmjene i dopune zakona o Letonskoj crkvi.

Objašnjeno je da „izmjene zakona imaju za cilj da Letonskoj crkvi osiguraju da ona bude POTPUNO NEZAVISNA u odnosu na Moskovsku patrijaršiju” i da „odluka o nezavisnome statusu Crkve predstavlja interes letonskoga pravoslavlja, cijeloga društva i NACIONALNE BEZBJEDNOSTI”.

Potom je, 20. oktobra 2022, održan sabor Letonske pravoslavne crkve na kojem je od 161 učesnika njih 160 glasalo za autokefaliju; jedan se izjasnio protiv. Patrijarhu u Moskvi Kirilu Gundjajevu upućen je zvanični apel za davanje autokefalnosti.

Arhijerejski sabor Ruske pravoslavne crkve prošloga je mjeseca objavio da će razmotriti na posebnome zasijedanju apel sabora Letonske crkve. Međutim, u saopštenju se ne preciziraju datumi ili rokovi za zasijedanje arhijerejskoga, odnosno pomjesnoga sabora Ruske crkve.

Mitropolit Letonije Aeksandar Kudrjašovs je u maju prošle godine osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

Aleksandar, star 83 godine — koji je rođen u Letoniji — postavljen je 1990. iz Moskve, odlukom Ruske crkve, za mitropolita Rige. Većina bogosluženja u Letonskoj crkvi je na letonskome jeziku, služi se i na crkvenoslovenskome.

Letonija ima oko dva miliona stanovnika. Pravoslavci čine 370.000 ili 18% stanovništva Letonije. Etnički Letonci su 62,10% stanovništva, a druga po veličini etnička zajednica su Rusi — 26,9%.

Jedina mjerodavna adresa za izdavanje kanonskoga tomosa o autokefaliji je Vaseljenska patrijaršija, a ne Moskva.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je prošloga mjeseca boravio u Letoniji suśednoj Litvaniji. On je u Viljnusu objavio da, uz podršku litvanske vlade, tamo stvara svoju jurisdikciju. Kao i u Letoniji, i u Litvaniji je jedino Moskovska patrijaršija dosad imala kanonsku jurisdikciju.

I u Letoniji i u Litvaniji, dakle, stvaranje zasebnih jurisdikcija ima potporu državnih vlasti — što je uobičajena praksa u istoriji Istočno-pravoslavne Crkve.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR