9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slava Ukrajini! Parohije aklamacijom pristupaju autokefalnoj Crkvi

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Slava Ukrajini! Parohije aklamacijom pristupaju autokefalnoj Crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio. V.J.

Oko dvije trećine Ukrajinaca slaže se da je UPC (MP), filijala Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini, pridonijela ruskoj agresiji. To su, prenose ukrajinski mediji, izvijestili Centar Razumkov i fondacija Demokratske inicijative.

Rezulati istraživanja ukazuju da je ukrajinska javnost većinski prepoznala UPC (MP) kao atribut „meke moći” vojne agresije Ruske Federacije. Sociolozi su od 23. do 30. marta ove godine ispitali 2.017 osoba. Pogreška uzorka ne prelazi 2,3%.

U međuvremenu, nastavljaju se širom neokupiranih područja Ukrajine skupovi u gradskim i seoskim parohijama UPC (MP) na kojima se aklamacijom odlučuje o prelasku u jurisdikciju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).  

Pogledajte kako je to, na primjer, izgledalo prije par dana u jednoj parohiji: nakon čitanja potpisane i ovjerene odluke većine parohijana o prelasku u autokefalnu PCU, klirik UPC (MP) uručio im je ključeve hrama, a onda s manjom grupom svojih pristalica napušta hram, dok okupljeni tri puta uzvikuju: Slava Ukrajini!...

Mitropolit Epifanij Dumenko, poglavar PCU, boraveći nedavno u gradu Volodimiru, komentarisao je primjere da i sveštenici UPC (MP) sa svojim parohijanima odmah prelaze u autokefalnu Crkvu.

„Vidimo tendenciju da oni shvataju situaciju, gube strah. Bili su zastrašeni, bili su potkupljeni, ali postepeno počinju podržavati odluke svojih parohija”.

Prema njegovim riječima, ako dojučerašnji sveštenik UPC (MP) nije otvoreno propovijedao „ruski svijet" i nije se osramotio s tom ideologijom, onda će biti prihvaćen. „Kada parohija odlučuje o prijelazu u jurisdkciju PCU, a sveštenik je podržava, to dokazuje da je on pravi pastir i rodoljub”, kazao je Epifanij.

„Naravno, oni klirici i episkopi koji su otvoreno propovijedali ovu ideologiju, koji imaju ruske pasoše, ali u budućnosti žele pristupiti našoj Crkvi, moraju se pokajati, odreći se ruskoga državljanstva, odreći se ideologije ‘ruskoga svijeta’. Tada će se donijeti odgovarajuća odluka o njihovom prihvatanju. Ipak, vidim i čujem da je zbog toga ukrajinsko društvo zabrinuto. Stoga ćemo ih provjeriti i učiniti sve da takvi ljudi ne razaraju iznutra našu Crkvu“, rekao je Epifanij.

Evo i najsvježijih fotografija o izjašnjavanju parohijana UPC (MP) za prelazak u autokefalnu Crkvu…

.

.

.

.

.

.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Momcilo

Cudi me da papa Francisko cuti na promenu vere u nestabilnim politickim uslovima . Komentare upucujem adminu jer znam da ih nesme objaviti . Plata mu je mala ali uredna , barem za sad .