10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Svetoj Gori: Autokefalna Crkva Ukrajine dobila keliju

Religija

Comments 0

Na Svetoj Gori: Autokefalna Crkva Ukrajine dobila keliju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Odlukom Starješinskoga savjeta manastira Svetoga Pantokratora na Svetoj Gori (Aton), drevno Kelijsko konačište Svetih Arhangela predato je ukrajinskome jeromonahu Pajsiju (Krolju) na život i obnovu — saopštava autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine.

Navode da je „ovaj manastir po svome osnivanju istorijski vršnjak Kijevske Rusi — Ukrajine”.

„Sadašnje stanje Kelije, u ruševinama, kao da simbolizuje Ukrajinu, koju su osakatili ruski osvajači. Ali kao što će, bez sumnje, cijela Ukrajina biti obnovljena poslije naše velike pobjede, tako se sada oživljava i obnavlja se drevna kelija — ukrajinski duhovni centar na Svetoj Gori”.

Mitropolit Epifanij, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, povodom predstojeće restauracije kelije na Svetoj Gori kazao je da „vjerujemo da će, uz Božiji blagoslov i zajednički napor, uskoro biti podignuta obnovljena svetinja — kao simbol nesalomivosti ukrajinskoga duha!“

Sveta Gora, drevna „monaška republika” u Grčkoj, pod jurisdikcijom je Vaseljenske patrijaršije i uživa izvjesna prava autonomije.

Kelijsko konačište Svetih Arhangela – Falkaros, osnovao je u 10. vijeku monah Nikifor. Kako je sada u fazi restauracije, a uzevši u obzir da je ovaj dio Svete Gore jedan od najstarijih i najznačajnijih lokaliteta, saopštava se da će se radovi obavljati uz neophodnu pažnju i odgovarajuću dokumentaciju, kako istorijsku tako i arheološku.

Kelija će biti embrion za naseljavanje ukrajinskih monaha. Tu će se vremenom osnovati zaseban manastir.

Uspostavljanje monaške bratije pravoslavnih Ukrajinaca na Svetoj Gori svjedoči o neopozivoj integraciji autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine u kanonski poredak Istočno-pravoslane Crkve, uprkos divljem protivljenju Rusa i Srba.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR