23 °

max 23 ° / min 11 °

Subota

11.05.

23° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 17°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uloga Mićovićevog protosinđela u neuspješnom transferu Mirotića

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Uloga Mićovićevog protosinđela u neuspješnom transferu Mirotića

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Pregovori su teški ali idu u pravom smeru — KK Crvena zvezda”.

To je na društvenim mrežama autorizovana i u medijima već citirana poruka koju je 25. juna saopštio Ilija Buha (na gornjoj slici), protosinđel iz Crkve Srbije koji obitava u Ostrogu.

Riječ je o vjerovatno prvoj javnoj objavi kako Nikolu Mirotića nastoje da privole da pređe u KK Crvenu zvezdu”. Buha je tada publikovao svoje fotografije s Mirotićem; uključujući i sliku s porodicom košarkaša.

Međutim, prema navodima medija, Mirotić je docnije bio blizu prelaska u rivalski KK Partizan”.

Mirotić je, i to je poznato, samodeklarisani vjernik SPC, njezin izdašni valutni priložnik”, takođe troprstaš” i učesnik ovdašnjeg litijašenja „ne-damo-svetinje”. On je, dakle, ipak objavio da odustaje od prelaska u neki od vodećih klubova voljene mu Srbije zbog tamošnje ozbiljne prijetnje po njegovu i bezbjednost porodice.

Uslijedila je polemika između patrijarha Srbije Porfirija Perića i trofejnoga trenera „Partizna” Duška Vujoševića. Perić tvrdi kako je naučno-fantastična priča” da je koristio religioznost” Mirotića da pređe u Crvenu zvezdu”.

Jednostavno, poglavar SPC se ne bavi takvim poslovima”, tvrdi Perić, koji je, nota bene, prošle godine prisustvovao treningu srpske košarkaške reprezentacije, tu ih neuspješno blagoslovio, neki tvrde baksuzirao — ostvarili su rezultat ispod očekivanja (9. mjesto na EP)…

Oko Mirotića, ostaje provjerljivo da su iz srpsko-crkvenih krugova, preko protosinđela Ilije Buhe, ipak umiješani u pokušaj transfera u Crvenu zvezdu”.

Buhu su u Srbiji prethodnih godina onoliko reklamirali kao zvezdaša, deliju” — a taj naziv, da nepismeni kumovi ove navijačke grupe s kraja 1980-ih nijesu ni znali, dođe od turske deliler”, što znači pripadnik paravojne konjice Osmanske carevine!

I tako protosinđel, napaljeni delija” iz Ostroga, ispod koša skače, maše i urla da bi ometao košarkaše protivničke ekipe.

U jednoj izjavi za srpske medije Buha saopštava da je u kontaktu s upravom ovoga kluba. Na utakmicama ga časte pristupom VIP mjestima. Uslikava se i sa zvaničnicima FK Crvena zvezda”…

Niko se, međutim, ne zapita otkud da monah, i to s činom protosinđela, uopšte baza po halama i stadionima, a sada je umiješan i u pokušaj pretpostavljamo višemilionskog transfera — koji ima neslavni epilog nečije navodne kriminalne prijetnje košarkašu i njegovoj porodici?

Monaški život podrazumijeva zavjetno smirenje, izolovanje od ovoga svijeta. Između ostalih zavjeta, i na ono što Rusi, interpretirajući vizantijsku monašku tradiciju, nazivaju otšeljničestvo” — asketsko udaljenje od mirskoga života, sa maksimalnim ograničenjem društvenih kontakata ili izbivanjem van manastira.

Ali, Ilija Buha samo je jedan iz plejade stranaca u crnogorskim manastirima koji protagonišu toksičnu svetosavsku anticrkvenost.

Ovaj „delija” je s Kosova, rodom iz Prizrena.

Kod nas Buha nije došao 1999. pod izbjegličkom nevoljom ratne prinude, jer je crkvenu karijeru i sadašnji čin već ostvario u eparhiji raško-prizrenskoj, kao iguman-protosinđel Tušimlje.

U finansijski neuporedivo atraktivniji Ostrog je Buha udomljen prije par godina. Sada je pod eparhijskom upravom nasilno ustoličenog mitropolita Joanikija Mićovića.

I nimalo ne iznenađujuće da Buha — s neke kafanske terase — propagira preko društvenih mreža svojim sljedbenicima rusku armiju s petokrakom i ruski svet”…

U Ostrogu je Buha, po šematizmu Mićovićeve eparhije, sada drugi po rangu svetosavski klirik. I nastojatelj-arhimandrit Ostroga takođe je stranac — Sergije Rekić, profesionalni agronom, rodom iz Lončarice u Republici Hrvtaskoj.

Antena M” je nedavno objavila da je još jedan stranac, Buhe „delije” zemljak s Kosova — Nikola Mrenović, alijas Justin — unaprijeđen u člin protosinđela, od Joanikija Mićovića postavljen u Grblju kod Kotora za nastojatelja manastira — i to usred ženske obitelji!

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Zna li buha da je kosarku izmislio protestantski svestenik Naismith koji je bio i ljekar i sportski trener i inovator. Kako pomiriti zapadne sportove, emancipovane zenske sportiste, i na drugoj strani govor mrznje i podjele koje podsticu spc i slicni-parama sa sportskih turnira i kampova npr.