19 °

max 21 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

21° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikšić: Pop, aktivista DF-a, isključio parohijane iz “svetosavlja” jer su učestvovali u sveštenoobredima Crnogorske pravoslavne crkve

Religija

Comments 10

Nikšić: Pop, aktivista DF-a, isključio parohijane iz “svetosavlja” jer su učestvovali u sveštenoobredima Crnogorske pravoslavne crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Iz spiska parohijana područne eparhije budimljansko-nikšićke Crkve Srbije (SPC) isključeni su oni mještani koji su na području Banjana i Oputne Rudine (SO Nikšić) učestvovali u sveštenim obredima Crnogorske pravoslavne crkve.

Lokalni svetosavski paroh, banjansko-rudinski protojerej Radenko Koprivica, veli da su neprijatno iznenađeni i ujedno ožalošćeni nemilim događajem koji se desio ovih dana u parohiji banjansko-rudinskoj, a u kojem su učešće uzeli i neki naši parohijani”.

Prenosimo blagoslov nama nadležnog episkopa Metodija Ostojića da naši, od sada bivši parohijani, nemaju više pravo na svete tajne i vršenje bilo kojih obreda od strane naše Crkve (SPC) dok se ne pokaju”, saopštava, između ostaloga, Koprivica preko društvenih mreža.

Ranije, na poziv vjernika, vikarni episkop nikšićko-ostroški Boris Bojović i klir Crnogorske pravoslavne crkve — koja je, po važećem zakonu, uredno registrovana vjerska zajednica, kakva je od juna 2021. i Crkva Srbije — održali su, između ostalih, sveštene obrede u crkvi Sv. Save Srpskog u selu Miruše - Rogačevići (Oputne Rudine), oko 55 km od Nikšića, na crnogorskoj obali Bilećkoga jezera.

Potom su, 8. jula, svetosavski paroh Koprivica — uključujući i kolege mu, strane državljane iz BiH (Republika Srpska) — sa 20-ak sljedbenika, među kojima su i maloljetna lica, a „s blagoslovom episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija”, obavili nešto što nazivaju molitva očišćenja crkve” u Mirušama.

Da u svakom lošem ima nečeg i dobrog pa i u ovom slučaju, dobro je što oni koji negiraju sve što je svetosavsko i nemanjićko u Crnoj Gori, a naročito pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve, evo dođoše u Savin hram da mu se poklone”, rekao je Koprivica.

Daće Bog da se i oni i oni koji idu za njima vrate svojoj crkvi svetosavskoj”.

Napominjemo, Sveti Sava Srpski, koji je za episkopa rukopoložen u Vaseljenskoj patrijaršiji te postavljen za arhiepiskopa samoupravne (ne i autokefalne) jurisdikcije, nije odgovoran, niti je lično propovijedao svetosavlje” — kvazicrkveno učenje koje mu se neosnovano pripisuje mnogo vijekova od njegova upokojenja, tek od 1930-ih, a čija je suština pomjesnim saborom osuđena antipravoslavna jeres etnofiletizma (nacionalizam i šovinizam).

Jednako tako, nikakva crkva svetosavska”, nije i nikad ranije nije priznata u Istočno-pravoslavnoj Crkvi; a provjerljivo je i da svetosavlje” nije doktrina pravoslavlja…

Paroh Radenko Koprivica prepoznat je ne samo kao jedan od propovjednika svetosavlja, nego bukvalno i kao terenski politički aktivista, u lokalu” blizak sa Markom Kovačevićem (DF).

Bilježi se, na primjer, da je 28. februara 2021. u Vraćenovićima paroh Koprivica govornik u kampanji za opštinske izbore koalicije Za budućnost Nikšića”.

Koprivičin pretpostavljeni, Metodije Ostojić, nedavno je u Nikšiću nastavio niz četničkih parastosa”…

Izvorna crkva Sv. Save u Mirušama je onomad poplavljena, pri izgradnji HE kod Bileće. Nova je sagrađena na sadašnjoj lokaciji prije desetak godina.

Sa svojih nekadašnjih ukupno četiri crkve, Miruše, do Veljega rata (1876-1878) kao i uopšte Oputne Rudine nalazeći se unutar Otomanske carevine, potpadaju pod eparhiju iz Mostara Vaseljenske patrijaršije; a nakon toga dio sela poznat kao Pribojine u sastavu je Knjaževine Crne Gore i u jurisdikciji Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve.

U hronikama autokefalne Crkve Knjaževine Crne Gore, bilježi se:

Aleksa Đuričin Jaramaz iz Oputne Rudine, priložio je jedno zvono hramu Svetoga Save Arhijepiskopa i Prosvetitelja srpskoga u Mirošu za svoju dušu 1894. godine”.

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Lovćen

Dje se to uključuje u Svetosavlje?

Goran

Velika bi me šteta snašla da me Koprivica isključi iz "svetosavlja"