24 °

max 24 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

24° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailo zaista pristupio ruskom sinaksisu? Iz Episkopije kotorsko-primorske dostavili faksimile navodnih dokumenata

Religija

Tag Video
Comments 2

Mihailo zaista pristupio ruskom sinaksisu? Iz Episkopije kotorsko-primorske dostavili faksimile navodnih dokumenata

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Nakon što je mitropolit Mihailo negirao naše navode, predstavićemo crnogorskoj javnosti dva dokumenta koji dokazuju TAJNO PRISTUPANJE Crnogorske pravoslavne crkve Sinaksisu tzv. Istino-pravoslavnih crkava pod kontrolom pukovnika GRU-a Leonida Prokopjeva (mtropolita Serafima) — objavili su iz Episkopije kotorsko-primorske.

Ranije danas, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, demantovao je „sve navode, neistine, laži, vještačke konstrukcije, izmišljotine, klevete i uvrede koje su objavili na portalima i društvenim mrežama u posljednjem obraćanju javnosti svještenici Kotorsko-primorske episkopije Crnogorske pravoslavne crkve”.

Te optužbe iz Episkopije kotorsko-primorske uključuju tvrdnje: da Mihailo „od 1970-ih sarađuje sa ruskim tajnim službama”; da „od 2002. sarađuje sa pukovnikom ruske službe GRU, Leonidom Prokopjevim, čije je kadrove dovodio u Crnu Goru i davao im visoke pozicije unutar Crnogorske pravoslavne crkve”; da je „bez saglasnosti članova Svetoga Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve učlanio Crnogorsku pravoslavnu crkvu u ‘savez lažnih crkava’ (tzv. sinaksis), koji je pod kontrolom pukovnika GRU-a Leonida Prokopjeva”…

U posljednjem, današnjem saopštenju, iz Episkopije kotorsko-primorske ističu kako „pozivamo mitropolita Mihaila” da „negira vjerodostojnost akata”, čije su faksimile danas dostavili medijima, „ili da nam ponovi ono što nam je već saopštio — da ne pristupamo mi Rusima, nego Rusi nama”!

 „Zahtjev za pristupanje Crnogorske pravoslavne crkve spornom Sinaksisu je potpisao i pečatirao mitropolit Mihailo bez saglasnosti članova Svetoga Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, sveštenstva i vjernika. Mitropolit Mihailo u zahtjevu naglašava svoju odanost organizaciji pukovnika Prokopjeva, koja prikuplja pomoć za rusku vojsku na frontu u Ukrajini”, tvrde iz Episkopije kotorsko-primorske.

Saopštavaju da su „rješenje o pristupanju Crnogorske pravoslavne crkve pomenutom Sinaksisu potpisali pukovnik Prokopjev i Svjatoslav Moisenko (mitropolit Sergije), koji je, kao najbliži saradnik pukovnika Prokopjeva, od 2002. do 2009. bio ’mitropolit’ podgoričko-dukljanske eparhije Crnogorske pravoslavne crkve”.

„Po Ustavu Crnogorske pravoslavne crkve titulu Mitropolita može nositi samo poglavar Crkve, a mitropolit Mihailo je Moisenku dodijelio titulu ravnu sebi”.

Dodaju kako je eparhijski „arhiepiskop kotorsko-primorski, gospodin Simeon ukazivao na ovo kršenje Ustava, a zbog nemoralnog Moisenkovog života je zahtijevao da se on ukloni iz Crnogorske pravoslavne crkve”.

Dva su akta i njihove prijevode s ruskoga na crnogorski danas medijima dostavili iz Episkopije kotorsko-primorske. Prvi je — primjećujemo: nedatiran i bez djelovodnog protokola — a odnosi se na navodni Mihailov zahtijev ili molbu da se učlani u sinaksis (u prijevodu s grčkoga: sinod) saveza Istino-pravoslavnih crkava; a drugi je akt o prijemu Mihaila u status kandidata sinaksisa saveza Istino-pravoslavnih crkava iz Rusije, Grčke, Bugarske, kao i Srbije.

Iako sada iz Episkopije kotorsko-primorske tvrde da je to „tajno pristupanje”, ne bi se tako moglo zaključiti u potpunosti, jer je, kako je „Antena M” ranije objavila, u Rusiji to publikovano još prošloga ljeta — što se može konkretno provjeriti na linku…

https://ipckatakomb.ru/2022/07/27/решение-предсоборного-совещания-пре-3/

Objavili smo i da je pomenuti Leonid Prokopjev (Semjonovič Motovilov) od početka 2000-ih, kao mitropolit moskovski i sveruski Istino-pravoslavne Crkve Rusije, najprije pod imenom Rafail, a od 2017. i primanja u Grčkoj, od tamošnjih „zilota” (starokalendarci), postriga i shi-monaškoga čina s novim imenom Serafim — čelnik jedne od minijaturnih frakcija ruskoga pravoslavlja.

Taj Leonid Prokopjev (Semjonovič Motovilov), alijas Serafim, onomad je zaista aktivni oficir SSSR-a. Završio vojnu akademiju „Frunze”. Angažovan 1980-ih kao potpukovnik GRU-a (vojno-obavještajna služba) u misijama u Libanu i Siriji; tamo je ranjen, pa nagrađen činom pukovnika, umirovljen.

O tome da Serafim, nekad aktivni oficir crvenoarmijskoga GRU-a, potonji mitropolit moskovski i sveruski Istino-pravoslavne Crkve Rusije, sada podržava krvavu agresiju Putina na Ukrajinu („specijalnu vojnu operaciju”) i da je, kako veli „zlo porobilo zemlje kolektivnog Zapada” — možete pogledati na videu…

Sadašnje frakcije Istino-pravoslavne Crkve u Rusiji navodno vuku tradiciju izvorne Ruske crkve, stradale pod boljševicima. Mali dio ruske pravoslavne jerarhije zaista se onomad u epohi SSSR-a hrabro održao u ilegali „katakombalne”, istino-pravoslavne crkve. No, kako su ti hrabri podvižnici pravoslavlja odavno izumrli, njihovi moderni „nastavljači” su dijelom infiltrirani saradnici post-sovjetskih službi bezbjednosti.

O tome da Serafimova Istino-pravoslavne Crkve Rusije, uključujući i u saopštenju Episkopije kotorsko-primorske pomenutog Svjatoslava Moisenka (mitropolita Sergija), sada i otvoreno djeluje putinovski — ВО ИМЯ РОССИИ! — pomažući mobilizaciju i u cjelini rusku armiju u agresiji na Ukrajinu, pročitajte na donjem linku u prilozima…

https://ipckatakomb.ru/во-имя-россии/

 Napomenuli smo i da je tvrdnja o navodnom pristupanju mitropolita Mihaila jednom od pro-Putinovih „sinaksisa” — a do danas nije zvanično demantovana od strane Crnogorske pravoslavne crkve — kroz insajderske mreže munjevito i s očiglednim podrivačkim ciljem dostavljena Vaseljenskoj patrijaršiji; što bi, ukoliko je tvrdnja tačna, dodatno zakomplikovalo rješenje pitanja statusa Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Radili li se o falsifikanom aktu, koji se klevetnički pripisuje Mihailu; i-ili možda o njegovom nepromišljenom nasijedanju na vještu podvalu ruske službe; ili je po srijedi nešto sasvim treće? — otvorena su pitanja.

 

Slijede faksimili koje su, uz svoje današnje saopštenje, dostavili medijima iz Episkopije kotorsko-primorske…

 

.

.

.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

MARA

U"NESALOMIVIMA",BOLA BOSKOVICA,JEDAN OD NJIH JE BIO I MITROPOLIT MIHAILO.U ONOJ EMISIJI,MIMO OVOGA STO DANAS ZNAMO,MOGLO SE ZAKLJUCITI DA NE ZASLUZUJE DA NOSI TITULU KOJU IMA.IMA LI GA DA OVOJ ZEMLJI O GLAVI NE RADI.ZA DEBELE PARE,A MOZDA I KLASICNO CRNOGORSKI-DZABE-KAD JE SPIJUNAZA U PITANJU.

cetinje

Kao postovaoc CPC,a na uvid dokumnta Episkopije Kotorsko-primorske,mislim da bi Gospodin Mitropolit Mihailo trebao "pojasniti" iznijete optuzbe,a nema razloga da ne vjerujem Episkopiji Kotorsko-primorskoj. Ceka se "rasplet"sto prije to bolje za istinitost u CPC njenih vjernika i postovaoca.