16 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DOSIJE: Zvanično je Mihailo u Rusiji kandidat za člana sinaksisa

Religija

Tag Gallery
Comments 3

DOSIJE: Zvanično je Mihailo u Rusiji kandidat za člana sinaksisa

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U stavropigijalnom manastiru Svetog Jovana Krstitelja Istino-pravoslavne crkve Rusije, koji se nalazi u selu Denježnikovo Ramenskog okruga — kod Moskve — održana je 11-12. jula 2022, kako je navedeno, „predsaborska konferencija predstojateljâ istino-pravoslavnih crkava, članova Vaseljenskog [na nekim aktima piše i Svesvjetskog, prim] Svetog Sinaksisa”.

Skupom je rukovodio mitropolit Serafim Malofejev-Prokopjev-Motovilov, predstojatelj Istino-pravoslavne crkve Rusije — a u sovjetsko vrijeme aktivni pukovnik Glavne obavještajne uprave (GRU) i predavač Obavještajne taktike na Vojnome univerzitetu u Moskvi.

 

Ilustrativnu suštinu ovoga skupa, naravno prethodno odobrenog od nadležnih Putinovih vlasti, odražava i to da se Serafim „obratio sabranima programskim govorom: Русская идея - Православие и государственность”.

 U zvaničnom saopštenju „predsaborske konferencije” piše: „Nažalost, zbog napete međunarodne situacije, kao i problema s transportom i vizom, ostali članovi Sinaksisa, predstojatelji istino-pravoslavnih crkava Grčke, Bukovine i Gruzije, nijesu mogli ličnim prisustvom da počaste skup”.

 Međutim, za nas bitnije, iz ovoga saopštenja još proizilazi:

 - arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo Dedeić (85), „predsaborskoj konferenciji” podnio je MOLBU ZA PRIMJEM u sinaksis istino-pravoslavnih crkava

 - Mihailo je ZVANIČNO POZVAN da uzme učešće u radu „predsaborske konferencije”.

 Takođe, na isti skup je pozvan i prethodno podnio molbu za prijem u sinaksis Jovan Purić, predstavljen kao „arhiepiskop kalifornijski i evropski, predstojatelj Srpske pravoslavne slobodne crkve”.

 U crkvenim krugovima, poznat je Jovan Purić (58), rodom iz okoline Valjeva, kao episkop Crkve Srbije (SPC). Monašku karijeru imao uglavnom u eparhiji Amfilohija Radovića. Onomad nastojatelj Cetinjskoga i Ostroškoga manastira, Purić je 2004. u Podgorici rukopoložen za Amfilohijevog vikara, episkopa dikolijskoga. Od 2011. episkop u Nišu, da bi ga, bez objašnjenja za javnost, 2016. arhijerejski sabor u Beogradu razvrgnuo s te katedre i do danas je „stavljem na raspolaganje”. Pomenuta Srpska pravoslavna slobodna crkva je recidiv emigrantskih raskola u SPC iz 1960-ih i eksplicitnije je četnička od Crkve Srbije; opstaje uglavnom u Australiji, no ima i nekoliko parohija u Srbiji…

Navodno, takođe „zbog napete međunarodne situacije, kao i problema s transportom i vizom”, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo, te pomenuti Jovan Purić, „nijesu mogli ličnim prisustvom da počaste skup”.

„Iz istih razloga” — navode u saopštenju o skupu predstojateljâ istino-pravoslavnih crkava 11-12. jula 2022. — „nijesu mogli doputovati u Moskvu: njegovo blaženstvo Jovan Purić, arhiepiskop kalifornijski i evropski, predstojatelj Srpske pravoslavne slobodne crkve; i njegovo blaženstvo Mihailo Dedeić, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, predstojatelj Crnogorske pravoslavne crkve, koji su PODNIJELI ZVANIČNE MOLBE za pristupanje Vaseljenskom Svetom Saboru Istino-pravoslavne crkve”.

I MIhailu i Jovanu Puriću su molbe usvojene, navode oficijelni izvori Istino-pravoslavne crkve Rusije: primljeni su u svojstvu kandidata za članstvo u sinaksisu.

 Međutim, primjetno je kako se u aktu, na ruskome, a za koji se tvrdi da je molba poglavara Crnogorske pravoslavne crkve „predsaborskoj konferenciji”, ne pominje da je Mihailo uopšte planirao put u Moskvu. U tom, navodno Mihailovom aktu, ipak piše da on u Crnoj Gori očekuje susrete s istino-pravoslavnim predstojateljima (slijedi cjelokupan prijevod):

 „SVESVJETSKOM SINAKSISU ISTINO-PRAVOSLAVNIH CRKAVA

 Draga sabraćo, predstojatelji!

 Crnogorska pravoslavna crkva, kao jedna od starijih crkava, vazda je stajala na straži čistote Pravoslavlja i iskrenosti služenja, sa svom hrišćanskom ljubavlju i neizmijenjenim poštovanjem prema svima koji slijede put Gospoda Boga i Spasa našega Isusa Hristosa.

 Boli nas kad vidimo podjele i neprijateljstva u hrišćanskome svijetu. I veoma nam je drago što ste vi svoje prvosvetiteljske napore uložili u sazdanje i ujedinjavanje svih koji su svoj život posvetili istinskome služenju Bogu.

 U cjelosti dijeleći usmjerenost Svesvjetskog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava, mi bi željeli da se pridružimo zajednici onih, koji, bez obzira na sve, ispunjavaju zavjete Gospoda, žive po Riječi Njegovoj i istinski, iskreno i nelicemjerno slijede Simvol vjere, vjerujući u Jednu, Svetu i Apostolsku Crkvu.

 Jedino u pravoj, složnoj porodici može se naći taj duhovni stožer koji danas tako nedostaje svjetskome pravoslavlju.

Nadajući se skorom susretu s vama na crnogorskoj zemlji, vaš odani sabrat i saslužitelj

 † MIHAILO, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, predstojatelj Crnogorske pravoslavne crkve”.

 Ovaj akt je bez datuma i bez djelovodnog protokola, navodno sa s.r. potpisom i službenim pečatom Crnogorske pravoslavne crkve.

A iz Rješenja predsaborske konferencije predstojateljâ Istino-pravoslavne crkve, od 11. jula 2022, akta koji je nepobitno objavljen u Rusiji, proizilazi:

- Mihailo je podnio molbu:

 a) za svoj prijem u sinaksis istino-pravoslavnih crkava, i

 b) za prijem Crnogorske pravoslavne crkve kao sestre-Crkve u zajednicu istino-pravoslavnih crkava;

 - Mihailovu molbu je razmatrala i odobrila Crkveno-kanonična komisija Vaseljenskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava;

 - kopredśedavajući Svesvjetskog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava, blaženjejši Heruvim, čelnik jedne od frakcija grčkih „starokalendaraca”, protivio se prijemu Mihaila;

 - riješeno je:

 a) da se dodijeli MIhailu status kandidata za člana Savjeta predstojateljâ Svesvjetskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava, i

 b) da Crnogorsku pravoslavnu crkvu pozdrave kao svoju istino-pravoslavnu sestru-Crkvu i članicu Vaseljenskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava.

 O tome citiram u prijevodu odnosni ruski akt (čiji smo faksimil na „Anteni M” u dva navrata već objavili):

 „RJEŠENJE PREDSABORSKE KONFERENCIJE PREDSTOJATELJÂ ISTINO-PRAVOSLAVNE CRKVE

 - 11. jula 2022, Rusija – Moskovska oblast, Ramenski okrug, Denježnikovo, stavropigijalni manastir Svetog Jovana Krstitelja Istino-pravoslavne crkve

 U ime Oca i Sina, i Svetoga Duha. Amin.

 Predsaborska konferencija predstojateljâ Istino-pravoslavne crkve uznosi molitvu k Prijestolu Gospodnjem i moli blagoslov Gospoda Boga i Spasa našega Isusa Hristosa i zastupanje Vladičice naše, Presvete Bogorodice i Djevice Marije.

 - Donijeto rješenje:

Uzeti u obzir prijedolog kopredśedavajućeg Svesvjetskog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava, blaženjejšeg Heruvima, o mogućim kanoničnim preprekama ka priznanju statusa predstojatelja Crnogorske pravoslavne crkve – primljen tokom razmatranja molbe Crnogorske pravoslavne crkve. Zadovoljiti se zaključkom Crkveno-kanonične komisije Vaseljenskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava o nespornom kanoničnom dostojanstvu predstojatelja Crnogorske pravoslavne crkve.

Prihvatiti priloženu molbu Crnogorske pravoslavne crkve i sa radošću pozdraviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu kao istino-pravoslavnu sestru-Crkvu i članicu Vaseljenskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava.

Dodijeliti predstojatelju Crnogorske pravoslavne crkve, blaženjejšem arhiepiskopu cetinjskome, mitropolitu crnogorskome MIhailu status kandidata za člana Savjeta prredstojateljâ Svesvjetskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava.

 [potpisi]

 - predśedavajući Svesvjetskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava s.r. svjatejši shi-mitropolit moskovski i sveruski † SERAFIM, predstojatelj Istino-pravoslavne crkve Rusije

 - kopredśedavajući Svesvjetskog Svetog Sinaksisa istino-pravoslavnih crkava s.r. blaženjejši mitropolit mesemvrijski i cijele Bugarske † SERGIJ, predstojatelj Istino-pravoslavne Bugarske crkve”.

 Kako smo objavili, supotpisnici gornjeg akta — i Serafim i Sergij — obojica su ruski državljani i javno zastupaju ekstremne pro-Putin stavove o „sumraku Zapada”.

 A od početka agresije na Ukrajinu, Serafim i Sergij vode javne akcije podrške ruskoj armiji koje su naslovili ВО ИМЯ РОССИИ; i nepobitno je da su obojica s Mihailom prije „predsaborske konferencije” imali lične kontakte: Serafim, eks pukovnik GRU-a tvrdi i fotografijama potkrjepljuje kontakt najkasnije 24. maja 2022. u Budvi, a Sergija je Mihailo ne samo onomad primio u klir Crnogorske pravoslavne crkve, nego i uzdigao u mitropolita podgoričko-dukljanskoga.

Mihailo u svojim reagovanjima ovih dana se konkretno nije osvrnuo na svoje veze i implikacije sa pro-Putin ruskim istino-pravoslavcima, usmjeravajući svoju polemičku žestinu prema oponentima unutar Crnogorske pravoslavne crkve — koji se, međutim, težišno pozivaju upravo na pomenute dokumente, činjenice i fotografije publikovane u Rusiji.

(Kraj)

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfu

Mihailo Dedaic je igrac Srpske crkve,poslat da sabotira i uspori afirmaciju CPC.Pod hitno ga treba smijeniti.

Dragan

Hvala Anteni M i gospodinu V. Jovanoviću na visokoprofesionalnim, uzornim, informativnim člancima o ovoj problematici. Vrh!

Grga

Zar sve ovo nije moglo da se osmisli u Ruskim službama da se Mihajlo iskompromituje . Ako on tvrdi da ovo nije istina onda reba bit oprezan