18 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

23° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DOSIJE: Mihaila Dedeića bivši pukovnik GRU-a pozvao da dođe u Moskvu

Religija

Comments 5

DOSIJE: Mihaila Dedeića bivši pukovnik GRU-a pozvao da dođe u Moskvu

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

 Piše: Vladimir Jovanović

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo Dedeić, imao je, tvrdi se, 24. maja 2022, petosatni sastanak u Budvi sa Serafimom, shi-mitropolitom moskovskim i sveruskim Istino-pravoslavne crkve Rusije.

Serafim, nekadašnji sovjetski oficir, na službi u Glavnoj obavještajnoj upravi (GRU), dosad je službeno ukupno promijenio tri prezimena: Malofejev-Prokopjev-Motovilov. On je na gornjim fotografijama u dva različita kostima; ali izgleda jednoj te istoj profesionalnoj ulozi.

Takođe prošle godine, 11. jula, sinaksis (sinod) saveza istino-pravoslavnih crkava Rusije, Grčke, Bugarske, kao i Srbije, Gruzije i Ukrajine (Bukovina), pod rukovodstvo troprezimenog Serafima, primio je u statusu kandidata Mihaila u svoje članstvo. Tada su u Rusiji i javno, na internetu, objavljena dva akta, od kojih je jedan, nedatiran i bez djelovodnog protokola, a odnosi se na navodni prethodni Mihailov pisani zahtijev ili molbu sa s.r. potpisom i pečatom Crnogorske pravoslavne crkve da se učlani u sinaksis.

Nakon što su, ovih dana, te činjenice objavljene u Crnoj Gori, Mihailo je saopštio da „kategorički odbijam i demantujem LAŽNE NAVODE i LAŽNA PISMA o tome da sam potpisao bilo kakav dokument o pristupanju Crnogorske pravoslavne crkve Ruskoj katakombskoj crkvi ili bilo kojoj drugoj autokefalnoj pravoslavnoj crkvi”.

Na aktu saveza istino-pravoslavnih crkava o prijemu u sinaksis Mihaila (s njegovim pismom ili bez njega, svejedno), prvopotpisani je pomenuti mitropolit Serafim, sa dodatnom titulom šefa „svjetskoga sinaksisa”. A uzevši u obzir objavljene fotografije, te tvrdnje koje smo prenijeli sa sajta Istino-pravoslavne crkve Rusije — nema sumnje da su se Mihailo i Serafim prethodno sreli, po prilici zaista u Budvi.

Drugopotpisani na pomenutom aktu sinaksisa saveza istino-pravoslavnih crkava o navodnom prijemu Mihaila u statusu kandidata je kopredśedavajući tog tijela — Sergij, mitropolit mesemvrijski i cijele Bugarske.

I kao što Mihailo činjenično ne može da porekne najmanje jedan kontakt sa Serafimom iz Rusije, isto se odnosi na drugopotpisanog Sergija, koji je sada poglavar Istino-pravoslavne crkve u Bugarskoj.

Naime, provjerljivo je i sljedeće: da je Svjatoslava Teoktistoviča Moisejenka — alijas mitropolita Sergija, sada u Bugarskoj — Mihailo 2000-ih ne samo primio u klir Crnogorske pravoslavne crkve, nego ga uzdigao u mitropolita podgoričko-dukljanskoga.

Svi ti Mihailovi kontakti s dvojicom u najmanju ruku kontroverznih Rusa, dodatno usložnjavanju riješavanje crkvenoga pitanja Crne Gore.

Takođe, jedna su od indicija kontinuirane i vješte, „crkvene” infiltracije obavještajnih službi Rusije.

U nekoliko navrata Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije i ministar Sergej Lavrov jasno su predočavali svoje „crkvene” ciljeve u Crnoj Gori.

I Serafim i Sergij podržavaju Putinovu agresiju na Ukrajinu; a Mihailo je Sergija držao onomad pod svojim omoforom, pa se susreće sa Serafimom, te 11. jula prošle godine navodno postaje kandidat za člana njihova sinaksisa u Rusiji.

U Ruskoj Federaciji Istino-pravoslavna crkva nije zabranjena, ili progonjena od vlasti, kao što je slučaj s onim vjerskim zajednicama ili kliricima različitih denominacija protivnim Putinovoj politici. Nakon agresije na Ukrajinu, čak i nekoliko sveštenika Moskovske patrijaršija su osuđeni samo zato što su taj rat ocijenili nepravednim.

Na drugoj strani, iako je Istino-pravoslavna crkva mitropolita Serafima minijaturna zajednica, bez relevantnog uticaja u Ruskoj Federaciji, ona od Gruzije, preko Grčke, Bugarske, Srbije, do Crne Gore, održava veze — koje itekako mogu biti od interesa za diplomatiju Kremlja, te za operativno legendiranje aktivnosti njegovih službi.

Na „Anteni M” već smo napomenuli i da je tvrdnja o navodnom pristupanju mitropolita Mihaila jednom od pro-Putinovih sinaksisa, svakako nekanonskih, kroz insajderske mreže munjevito i s očiglednim podrivačkim ciljem dostavljena Vaseljenskoj patrijaršiji — što dodatno komplikuje perspektivu ujedinjenja pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori kroz kanonsko priznanje obnove autokefalne Crkve Crne Gore.

Obratite pažnju i na to da, po prilici, iz Moskve svojim medijskim sikofanatima u Crnoj Gori, ili iz „regiona”, nijesu naložili da daju publicitet Mihailovim kontaktima ili navodnim kontaktima s Rusima usred agresije na Ukrajinu, što upućuje na procjenu da su takvi podaci prije svega modelovani i namjenjeni da se plasiraju Fanaru; i tamo — nakon višedecenijske srpsko-ruske poplave brutalnih dezinformacija o crkvenoj istoriji i crkvenim prilikama u Crnoj Gori — i neposredno po susretu vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja i Mila Đukanovića 8. juna prošle godine ostave ekstremno gorak utisak…

Sada da razmotrimo činjenice o Serafimu — alijas Leonidu Malofejevu-Prokopjevu-Motovilovu.

Neke sam već objavio: da je onomad zaista aktivni oficir GRU-a, završio vojnu komandnu akademiju „Frunze”; angažovan 1980-ih u vojno-obavještajnim misijama na Bliskome istoku; tamo je ranjen, pa nagrađen činom pukovnika, umirovljen.

Predočiću i još neke detalje o liku i djelu Serafima…

Rođen 18. septembra 1947. u selu ruske Čeljabinske oblasti, na razmeđi Evrope i Azije — s laičkim imenom LEONID — on je dijete razvedenih roditelja, unuk komandanta jedne od dvizija Crvene armije. Prvo mu je prezime MALOFEJEV; otac mu se zvao Semjon Andrianovič Malofejev.

Završio je s odličnim uspjehom najprije Dalekoistočnu višu kombinovanu komandnu školu, a potom akademiju „Frunze”. Oženio Galinu Ivanovnu PROKOPJEV i uzeo njezino prezime. Najkasnije od 1969. član Komunističke partije SSSR-a.

Sada kao Prokopjev, on je na oficirskoj službi u Śevernoj grupi snaga, Poljskoj, Zabajkaliju i Zakavkazju — tamo je komandovao motostreljačkim pukom Zakavkaskog vojnog okruga (Kirovakan).

Nakon toga je ovaj budući mitropolit raspoređen u Glavnu obaveštajnu upravu, tj. vojno-obavještajnu službu Ministarstva odbrane SSSR-a. Važna napomena glasi da GRU i sada postoji s bezmalo istom egidom: Главное управление Генерального штаба Вооружённых сил Российской Федерации.

Početkom 1980-ih, „vojni savjetnik” Prokopjev je poslat u Liban, tada poprište žestokih ratnih sukoba libanskih milicija, izraelske, te sirijske armije; intervenisao i mirovni kontigent SAD, Francuske i Italije.

Bliskoistočne operacije GRU-a u kojima učestvuje Prokopjev obuhvatile su i Siriju; a ta je zemlja i sada pozornica ruskih geopolitičkih aktivnosti.  

U Siriji, Prokopjev obavlja legendirane dužnosti: načelnik štaba motorizovanog bataljona, potom komandant bataljona. Posljednja stanica — Bejrut (Liban), „vojni savjetnik” komandanta sirijske pješadijske brigade.

I tu je Prokopjeva 1984. raznijela mina. Zadobio teške povrede obje noge, koje su za posljedicu imale invaliditet: jednu nogu je izgubio. Prema nekim podacima, hitnu evakuaciju Prokopjeva za vojnu bolnicu u Moskvi nadizre Hafiz al-Asad, tadašnji šef sirijske države (sin mu je Bašar al-Asad, aktuleni lider Sirije i Putunov prijatelj). Prokopjevu je onomad Asad senior poslao sirijsko državno odlikovanje.

O Prokopjevim zaslugama i statusu u strukturi GRU-a svjedoči podatak da je, po oporavku, do 1991. godine, kurs OBAVJEŠTAJNE TAKTIKE predavao na Vojnome univerzitetu u Moskvi. Zvanično, te godine je u činu pukovnika otišao u penziju.

Odmah je otvorio u Moskvi centar za alternativnu, „pravoslavnu” medicinu i muvao se oko Moskovske patrijaršije; a zatim, u post-sovjetskoj zbrci, primio rukopoloženjâ za đakona i mirskoga sveštenika u jednoj od frakcija Moskovske patrijaršije.

Poslije razvoda od supruge, prima 1995. monaški postrig — i postaje jeromonah RAFAIL, sada u jednom od ogranaka ukrajinske jerarhije (koja se 2019. ujedinila u kanonskoj autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine).

No, od zamonašenja, Prokopjev se u Rusiji kreće kroz razne istino-pravoslavne jurisdikcije, koje su često u međusobnim neprijateljstvima.

Do 1998. on je arhiepiskop Rafail jedne iz netvorka istino-pravoslavnih crkava. I nakon novih ciklusa unutrašnjih previranja, međusobnih raščinjenja i anatema, Rafail je 2003. održao, kako je navedeno, „arhijerejski sabor Istino-pravoslavne crkve u Rusiji“, objedinjujući neke grupe u svoju jurisdikciju. 

Od 2005. nosi titulu „arhiepiskopa moskovskoga, mitropolita cijele Rusije”. Prozvao se, po majčinoj liniji, potomkom Nikolaja A. Motovilova, koji je bio svjedok života Svetog Serafima Sarovskog (1759-1833), te 2009. opet mijenja prezime, sada u MOTOVILOV.

A kada je 2017. primio u Grčkoj, od tamošnjih „starokalendaraca”, postrig u shi-monaški čin, Rafail je uzeo novo, aktuelno crkveno ime — SERAFIM.

Kako sam u nekom od ranijih članka naglasio, sadašnje istino-pravoslavne crkve u Rusiji navodno vuku tradiciju izvorne, „carske” Ruske crkve, stradale pod boljševicima.

Mali dio ruske pravoslavne jerarhije zaista se onomad u epohi SSSR-a hrabro održao u ilegali „katakombalne”, Istino-pravoslavne crkve. Onaj dio ruskoga sveštenstva koji je izbjegao iz zemlje — oformivši 1920. Rusku pravoslavnu zagraničnu crkvu u Kraljevstvu SHS, sa katedrom u Sremskim Karlovcima — deklarisao je liturgijsko jedinstvo sa „katakombalnom” Crkvom u SSSR-u.

No, kako su podvižnici „katakombalne” Crkve odavno izumrli, njihovi moderni „nastavljači” u Ruskoj Federaciji su dijelom infiltrirani saradnici post-sovjetskih službi bezbjednosti; kojih je, uostalom u još većoj mjeri, krcata i zvanična Moskovska patrijaršija.

Postojeće frakcije istino-pravoslavnih crkava u Rusiji, koje su međusobno zavađene, uglavnom se dijele u odnosu na to s kojom od jurisdikcija u inostranstvu održavaju liturgijsko jedinstvo:

- ili sa Ruskom pravoslavnom zagraničnom crkvom (od 2007. samoupravna jurisdikcija Moskovske patrijaršije)

- ili sa istino-pravoslavcima Grčke — to je grupa jurisdikcijâ, poznatih i kao „starokalendaraci”, „ziloti” i-ili „revnitelji”, sa ukupno oko 800.000 vjernika koji su nepomirljivo sukobljeni sa Vaseljenskom patrijaršijom i Grčkom pravoslavnom crkvom od 1924. godine, nakon što je usvojen za crkveni „novojulijanski” kalendar.

Dakle, s najmanje jednim od ogranaka grčkih „starokalendaraca”, od kojih je i primio shi-monaški postrig, održava kontakte mitropolit Serafim Malofejev-Prokopjev-Motovilov. „Starokalendarci” u Grčkoj nijesu bez simpatija za tamošnje ekstremne desničarske partije i grupe, koje, uz diskretnu podršku ruskih službi i donacije kremaljskih tajkuna, obično gravitiraju Putinovoj agendi o „sumraku Zapada”…

Između 19. i 24. maja 2022, tokom svoje „evropske turneje”, shi-mitropolit moskovski i sveruski Istino-pravoslavne crkve Rusije Serafim je najprije obišao svoje „starokalendarske” kontakte u Grčkoj.

Potom je otputovao u Srbiju, tamo je takođe imao izvjesne razgovore. A iz Beograd je došao u Crnu Goru; i održao, tvrdi, 24. maja 2022. u Budvi petosatni sastanak — sa arhiepiskopom cetinjskim i mitropolitom crnogorskim, poglavarom Crnogorske pravoslavne crkve Mihailom.

I onda je, 11-12. jula 2022. u stavropigijalnom manastiru Svetog Jovana Krstitelja Istino-pravoslavne crkve Rusije, koji se nalazi u selu Denježnikovo Ramenskog okruga — kod Moskve — održana pod rukovodstvom Serafima Malofejeva-Prokopjeva-Motovilova, kako je navedeno, „predsaborska konferencija predstojateljâ Istino-pravoslavnih crkava, članova Vaseljenskog Svetog Sabora”.

Provjerili smo i utvrdili: na taj skup —– službeno –— zaista je pozvan i arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Ali, ne samo Mihailo. Pozvan je i imenom i prezimenom i NAJMANJE JEDAN EPISKOP Crkve Srbije (SPC).

O svemu tome opširnije śutra…

 

(Nastavlja se)

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Samo vi gospodo brisite komentate koji nijesu neprimjereni niti uvredljivi,na taj nacin stitite Mihaila Dedaica,koji radi za CPC gore stvari nego sto je radio Risto Radovic.

Tara

Ja znam..da se Mihailo javio i kazao da je sve ovo laz..Bojovic se otkacio od Mihaila..a i Lalovic..vodi drugu crnogorsku crkvu.. Sastajati..se ne znaci da ce Mitropolit Mihailo promijeniti svoj stav,, Mene licno..sve ovo zbunjuje..zato ne idem..ni ujednu crkvu..

Lesli

Malko me zbunjuju godine pri kraju. Da li se govori o 2022. Ili 2002. Godini? Hvala i pozdrav