6 °

max 9 ° / min 6 °

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nezavisimaya Gazeta: Mihaila uklonili zbog veze s Rusijom

Religija

Comments 0

Nezavisimaya Gazeta: Mihaila uklonili zbog veze s Rusijom

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Duhovni vođa nepriznate Crkve uklonjen zbog „veze s Rusijom” — tumači zbivanja u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ruska „Независимая газета” (ng.ru).

„Novi poglavar je 42-godišnji Boris (Bojan Bojović), raniji je episkop ostroško-nikšićki. Svecrnogorski sabor je skoro jednoglasno razriješio prethodnika, 84-godišnjeg mitropolita Mihaila (Miraš Dedeića), zbog ‘njegove nesposobnosti da upravlja crkvom’. Dedeić se nije složio sa ovom odlukom”.

„Независимая газета” piše da se Mihailo „navodno obratio poglavaru Istino-pravoslavne crkve Serafimu (Motovilovu) sa molbom da ga primi u pričešće”.

„To je doveo do skandala unutar Crnogorske pravoslavne crkve”.

Serafim Malofejev-Prokopjev-Motovilov, napominjemo, u sovjetsko vrijeme je aktivni pukovnik Glavne obavještajne uprave (GRU) i predavač Obavještajne taktike na Vojnome univerzitetu u Moskvi. On sada u govorima veliča krvoločnu Putinovu agresiju, a na okupiranim teritorijama Ukrajine pokušava još od prije nekoliko godina da izgradi netvork svoje sekte. Mihailo je s njim u maju 2022. imao petosatni sastanak u Budvi.

Ruski list piše da se ovih dana Mihailo obratio vladi u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, tačnije „dostavio Ministarstvu pravde obavještenje da je, između ostalih objekata, i crkva Svetog Ivana Crnojevića pod jurisdikcijom Crnogorske pravoslavne crkve, koju jedino on po zakonu predstavlja”.

„Ministarstvo pravde mu je izdalo potvrdu”, prenosi „Независимая газета”. Ministar pravde je Marko Kovač (ex SNP).

Čini se da komentatorku „Независимые газеты” Anu Anikinu, uostalom kao i komentatore drugih medija u Rusiji koji se bave ovom temom, najviše brine najava mitropolita Borisa o otvranju perspektive dijaloga sa Vaseljenskom Majkom-Crkvom.

Napominju da je tako nešto s Mihailom bilo apsolutno beznadežno.

U tekstu naslovljenom „Crnogorci su pošli krivudavim putem ukrajinske autokefalnosti”, tvrde da razvoj u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi „veoma podśeća” na to da dugogodišnji poglavar Kijevske patrijaršije Ukrajinske pravoslavne crkve Filaret (Denisenko) nije postao poglavar od početka 2019. kanonski priznate Pravoslavne crkve Ukrajine, nego mlađi Epifanij (Dumenko).

Naime, Filaretu je priznato dostojanstvo mitropolita i počasna titula patrijarha, ali je lišen efektivnog upravljanja kanonskom autokefalnom Crkvom. Nota bene, Filaret je onomad smogao hrabrosti da javno prizna da je bio saradnik KGB-a, uostalom kao i doslovno svi arhijereji Ruske crkve u epohi SSSR-a.

U razvoju crkvenih prilika u Crnoj Gori „praćenje ukrajinskog scenarija nije slučajno”, piše „Независимая газета” i ukazuje da je novi poglavar Crkve, mitropolit Boris, stekao visoko bogoslovsko obrazovanje u Kijevu i da ju tu primio monaški postrig i čin arhimandrita.

Neki od ostalih komentara o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi objavljeni ovih dana u Rusiji i Ukrajini na linkovima su dolje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR