24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kremlj u znak protesta zatvorio podvorje Moskovske patrijaršije u Sofiji!

Religija

Comments 1

Kremlj u znak protesta zatvorio podvorje Moskovske patrijaršije u Sofiji!

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije odlučilo je da zatvori rusku crkvu u Sofiji, posvećenu Svetom Nikolaju Mirlikijskom čudotvorcu u kojoj se čuvaju mošti Serafima Sofijskog (Soboljeva), a koja je u stvari podvorje Moskovske patrijaršije u pri Bugarskoj pravoslavnoj crkvi.

Do ovakvog poteza Kremlja dolazi nakon što je objavljeno da je predstavnik Moskovske patrijaršije u Sofiji, arhimandrit Vasijan Zmeev, sa još dvojicom ruskih crkvenjaka, proćeran iz Bugarske, članice NATO, zbog „prijetnje nacionalnoj bezbjednosti”.

Proćerivanje implicira da su oni agenti ruske službe. Slučaj je bez presedana u rusko-bugarskim odnosima.

„Stara ruska crkva u Sofiji, koja je dugi niz godina bila mjesto zajedničkoga bogosluženja Rusa i Bugara, SADA ĆE BITI ZATVORENA“, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Međutim, fakat da Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije zatvora hram još jedna je potvrda zloćudne infiltracije Kremlja u upravljanju „crkvenim” poslovima u inostranstvu.

Arhimandrit Zmeev i još dvojica sveštenika iz Ruske crkvene misije u Sofiji su 21. septembra pozvani u imigracionu službu Bugarske. Uručen im je zahtijev da napušte ovu zemlju u roku od 24 sata. Osim Zmeeva, riječ je o sekretaru ruske misije protojereju Jevgeniju i jednom službeniku hrama, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove.

Ona je, prenosi „РИА Новости”, ocijenila da je „ovaj KRAJNJE NEPRIJATELJSKI ČIN bugarskih vlasti u suprotnosti s logikom”.

„Ljude koji su svoje živote posvetili služenju Bogu u ime jedinstva ruskoga i bugarskoga naroda, zasnovanog na zajedničkoj vjeri i hrišćanskim vrijednostima, Bugari su kao zločince vozilima imigracione službe s rešetkama na prozorima prevezli nazad u crkvu, da spakuju kofere. Oni su deportovani kao prestupnici, OSTAVLJENI NA GRANICI SRBIJE da se snalaze”, kaže Zaharova.

„Ogorčeni smo i šokirani onim što se dogodilo. Ovo još jednom naglašava da je sadašnje rukovodstvo Bugarske jasno krenulo putem uništavanja ne samo političkih kontakata između naših zemalja, već i kulturnih i ljudskih veza između naših naroda.  Njihov trenutni cilj izgleda da je prekid odnosa između sestrinske Ruske i Bugarske pravoslavne crkve i bratskih veza između ruskoga i bugarskoga naroda”, ističe portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

„Odgovornost za brzo pogoršanje rusko-bugarskih odnosa u potpunosti leži na bugarskoj strani“, zaključuje ona.

Napominjemo, starješini ruskoga podvorja u Sofiji, arhimandritu Vasijanu Zmeevu, prethodno je zabranjen ulazak u Republiku Śevernu Makedoniju.

Vjerski portal „Религија” iz Skoplja tvrdi da je Zmeev imao intenzivne pośete Makedoniji i česte susrete s poglavarom Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) arhiepiskopom Stefanom, takođe i mitropolitima kumanovsko-osogovskim Grigorijem Nasteskim i prespansko-pelagonijskim Petrom Karevskim, za koje se vjeruje da su srbo-rusofili, te da u makedonskom sinodu sabotiraju kanonsko priznanje Ohridske arhiepiskopije kroz tomos od Vaseljenske patrijaršije.

„Религија” je, takođe, pisala da je „nezvanično, Zmeev koordinirao svu politiku MPC-OA u vezi s njenom crkvenom diplomatijom za prošlu godinu, što je dovelo do potpunog zastoja u odnosima sa Vaseljenskom patrijaršijom za priznanje autokefalnosti MPC-OA”.

Početkom jula o.g. makedonski predśednik Stevo Pendarovski kazao je za TV: „U najvišem rukovodstvu, Sinodu Makedonske pravoslavne crkve (MPC-OA), a tu ne mislim na poglavara, arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, ima ljudi koji SARAĐUJU SA RUSKIM TAJNIM SLUŽBAMA”.

„Antena M” je objavila kako je sredinom jula o.g. mitropolit pergamski Emanuil Adamakis, „desna ruka” vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, imao susrete sa zvaničnicima Bugarske crkve. Upozorio je domaćine da se okanu petljanja oko kvazitomosa Srba za MPC-OA i da s druge strane priznaju ukrajinsku autokefaliju (Pravoslavnu crkvu Ukrajine).

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Srpko

I među sveštenicima crkve servije,ima časnih,bogobojažljivih,pravih hrišćana.A ima ih mnooogoi sa rukama,krvlju umrljanih,plaćenika službi,da ne pominjemo pedofiliju,pederastiju i sl.Umjesto da šire ljubav,oprost,mir,siju zlo,mržnju...