20 °

max 22 ° / min 12 °

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Bugari proćerali ruskog arhimandrita, kome je prethodno Makedonija zabranila ulazak

Religija

Comments 0

I Bugari proćerali ruskog arhimandrita, kome je prethodno Makedonija zabranila ulazak

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Crkveni predstavnik Moskovske patrijaršije u Sofiji, arhimandrit Vasijan Zmeev (na slici gore), proćeran je iz Bugarske zbog „prijetnje nacionalnoj bezbjednosti”.

 Proćerivanje implicira da je arhimandrit AGENT RUSKE SLUŽBE.

 Zmeevu, kako je „Antena M” nedavno prenijela, zabranjen je ulazak u Republiku Śevernu Makedoniju.

 Naime, vjerski portal „Религија” iz Skoplja pisao je da starješina podvorja Moskovske patrijaršije pri Patrijaršiji Bugarske bio čest gost Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) kojoj su Srbi dali kvazitomos o autokefaliji u pokušaju da ih, po savjetu iz Moskve, udalje od Vaseljenske Majke-Crkve i kanonskog priznanja autokefalije.

 Zmeev je, izvještava „Религија”, „nezvanično, koordinirao svu politiku MPC-OA (Ohridske arhiepiskopije) u vezi s njenom crkvenom diplomatijom za prošlu godinu, što je dovelo do POTPUNOG ZASTOJA u odnosima s Vaseljenskom patrijaršijom za priznanje autokefalnosti MPC-OA”.

Početkom jula o.g. makedonski predśednik Stevo Pendarovski kazao je za TV: „U najvišem rukovodstvu, Sinodu Makedonske pravoslavne crkve (MPC-OA), a tu ne mislim na poglavara, arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, ima ljudi koji SARAĐUJU SA RUSKIM TAJNIM SLUŽBAMA”.

 „I to sam saopštio našim najvišim crkvenim velikodostojnicima”, kazao je Pendarovski. „Ja se baziram na izvještajima nadležnih koji se bave tom materijom. Ne samo iz AR-a (Агенцијата за разузнавање). Mi smo članica NATO-a, dobijam informacije iz 30 drugih zemalja, iz 30 drugih službi, jer smo dio tog zajedničkog sistema za razmjenu informacija obaveštajno-bezbjednosne prirode”. 

Bugarski mediju izvještavaju da su, liše arhimandrita Vasijana Zmeeva, proćerana još dva ruska crkvena zvaničnika. Ambasada Ruske Federacije u Sofiji je proćerivanja opisala kao „grube, flagrantne radnje".

 „Očigledno je da sadašnje rukovodstvo Bugarske ima zadatak da ruši sve društveno-političke, kulturne i humanitarne veze između naših zemalja, ali i da prekine odnose sestrinske Ruske i Bugarske pravoslavne crkve i da konfrontira bugarski i ruski narod, jedne protiv drugih”, tvrdi ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova.

 „Antena M” je objavila kako je sredinom jula o.g. mitropolit pergamski Emanuil Adamakis, „desna ruka” vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, imao susrete sa zvaničnicima Bugarske crkve. Upozorio je domaćine da se okanu petljanja oko kvazitomosa Srba za MPC-OA i da s druge strane priznaju ukrajinsku autokefaliju (Pravoslavnu crkvu Ukrajine).

Sredinom 2022. Joanikije Mićović, nasilno ustoličeni mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije (SPC), bio je u Bugarskoj gost Gavrila Dineva (73), mitropolita lovčanskoga Crkve Bugarske.

 Bugarski vjerski portal „Doxologia Infonews” objavio je da je Mićović tamo prisustvovao „međubalkanskom SINAKSISU PRORUSKE AGENTURE”.

 Dinev je najvatreniji „advokat” interesa Kremlja u bugarskome episkopatu, a od 1984. školovao se i službovao u SSSR-u pod patronatom Odjeljenja za vanjske crkvene donose Moskovske patrijaršije — punkta KGB. Bugarin je kasnije prošle godine bio gost kod Mićovića.

https://www.antenam.net/drustvo/religija/250591-micovic-na-skupu-proruske-agenture-tvrdi-bugarski-portal

https://www.antenam.net/drustvo/religija/259400-ambasador-bozovic-kod-joanikija-micovica-i-gojka-perovica

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR