13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Antiohijska patrijaršija obnavlja opštenje s Jerusalimskom patrijaršijom

Religija

Comments 0

Antiohijska patrijaršija obnavlja opštenje s Jerusalimskom patrijaršijom

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Shvatajući da sadašnje prilike zahtijevaju intenziviranje molitve i saradnje, Sinod Antiohijske patrijaršije (na fotografiji gore) odlučio je da obnovi prekinute crkvene odnose s Jerusalimskom patrijaršijom — javlja portal „Orthodox Times”.

„Oci Svetog Antiohijskog sinoda uznose usrdne molitve Caru mira i Gospodu milosti, da obriše svaku suzu s očiju palestinskoga naroda i da otkloni svaku nepravdu, ugnjetavanje, beskućništvo i raseljenje. Pozivaju svu svoju đecu da se sljedeće neđelje posvete u svim parohijama Antiohijske patrijaršije molitavama da Bog podari pravdu i mir i da prikupljaju priloge za pomoć ovom napaćenom narodu”, objavila je Antiohijska patrijaršija.

„Sinod je dodijelio nadležnom odboru pri Patrijaršiji da komunicira sa braćom iz Jerusalimske patrijaršije i riješi spor oko crkvene jurisdikcije za Katar”, navodi se u saopštenju.

Naime, Antiohijska i Jerusalimska patrijaršija, koje zauzimaju 3-će odnosno 4-to mjesto u redosljedu sveštenog diptiha Istočno-pravoslavne Crkve, međusobno su „zaratile” oko nadležnosti nad Katarom, naftom bogatom državom-poluostrvom na śevoroistočnoj obali Arabijskoga poluostrva.

Katar je steko nezavisnost 1971, većinu čine muslimani, no ima oko 13 odsto hrišćanskih imigranata, dijelom pravoslavnih, obično finansijski dobrostojećih. 

Jerusalimska patrijaršija je u martu 2013. postavila svojeg episkopa u katarsku eparhiju. To je izazvalo protest Sinoda Antiohijske patrijaršije, koji je, dvije godine kasnije, raskinuo „svako crkveno opštenje” s Jerusalimskom patrijaršijom.

Sada je Antiohijska patrijaršija povukla tu svoju odluku, no ne i pretenziju da ima jurisdikciju nad Katarom. Ostaje da se vidi kako će se spor riješiti.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR