22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nemanjići albanski Nemanjiqët, Miloš Obilić je Millosh Kopiliqi, stvara se Kosovska pravoslavna crkva?

Religija

Comments 1

Nemanjići albanski Nemanjiqët, Miloš Obilić je Millosh Kopiliqi, stvara se Kosovska pravoslavna crkva?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Odluka vlasti Republike Kosovo da proćera protosinđela Fotija — iz ogranka Crkve Srbije (SPC), igumana manastira Devina voda kod Zvečana — navodno je uvod u prekompoziciju crkvene jurisdikcije na Kosovu: stvaranje Pravoslavne crkve nezavisne od Srbije. 

Ovo tvrdnju danas objavljuju „Večernje novosti”, koje su od osnivanja 1953. glasilo svih režima u Beogradu — od Titovog do Vučićevog. 

Pišu da je to plan kosovskoga premijera Aljbina Kurtija, koji, tvrde, planira da najprije zabrani radi SPC u svojoj državi.

„Kao što je i vlast u Kijevu nedavno zabranila rad kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije (UPV-MP), tako bi i Priština, pravdajući se tobožnjim bezbjednosnim razlozima, mogla da učini i sa SPC. Tačnije, da se po uzoru na Ukrajinu i Crnu Goru napravi ‘frankenštajn’ vjerska organizacija - Kosovska pravoslavna crkva (KPC) koja bi preuzela vlasništvo nad hramovima”, tvrdi beogradsko glasilo.

Konsultovali su dr Slavenka Terzića, rodom iz Pljevalja, te rokenrol istoričara dr Aleksandra Rakovića, i on je valjda „poreklom” odavde. „U narušenim odnosima između Zapada i Rusije, nije teško biti maštovit, pa pretpostaviti da bi vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji pretenduje da bude ‘pravoslavni papa’ i koji je pod kontrolom Vašingtona, u doglednoj budućnosti i nekakvoj tvorevini kao što je KPC mogao da uruči tomos o autokefalnosti”.

Poprište krvavog incidenta nedavno je bila okolina manastira Banjska na Kosovu.

„Večernje novosti” se žale i na tvrdnju da Albanci „srpsku dinastiju NEMANJIĆ ‘pretvaraju’ u albansku lozu NIMANI ili da tvrde da je Miloš Obilić bio albanski vitez koji je ubio turskog sultana”.

Citira se Raković, da će „Albanci na KiM sigurno krenuti u obračun sa SPC, čekaju da pronađu pravi momenat” i da su „albanski separatisti već pokušali da preuzmu nadležnost nad kulturnom baštinom Srbije i SPC na KiM”.

Napominjemo, Raković, koji je Crnogorstvo proglasio za neprijatelja Srpstva, saopštio je 2021. da Srbi i Albanci treba da se razgraniče — na račun Crne Gore.

Takođe, napominjemo: u novijoj istoriji najveći dio savremenog Kosova (Mitropolija u Prizrenu) de iure i de facto do 1912. u jurisdikciji je Vaseljenske patrijaršije; a u srpskoj crkvenoj jurisdikciji u potpunosti i de iure od 1922, na temelju i sada važećeg tomosa.

Od 1912. manji dio Kosova (Metohija), pripojen Kraljevini Crnoj Gori, nadležnost je autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve, koja je u Peći naredne godine ustrojila svoju ukupno treću eparhiju — Pećku mitropoliju.

Srbi su, po okupaciji Kraljevine Crne Gore, 1918. otpočeli divlje „ukidanje” Crnogorske crkve; a njezine eparhije — izuzevši Cetinjsku, dakle: uz Zahumsko-rašku takođe i Pećku, konačno 1931. godine.

Za razliku od Crnogoraca, Srbi u Peći nijesu ustanovili eparhijsko središte: ne postoji pećka eparhija. Zdanje Pećka patrijaršija je sada ženski manastir, stavropigija tj. pod direktnom je upravom patrijarha u Beogradu.

Albanci već imaju svoju pravoslavnu jurisdikciju – Crkvu u Albaniji (Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë), čiju je autokefaliju Vaseljenska Majka-Crkva priznala tomosom iz 1937. godine.

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pobro

dobro, to ke po kanonu tako pravoslavne crkve su pomjesne i pružaju se u granicama države u kojoj vrse sluzbu samo ova metastaza od spc radi kontra vaseljenske patrijarsije....ali ima i tu leka