24 °

max 24 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

24° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska crkva osuđuje Sinod Vaseljenske patrijaršije

Religija

Comments 0

Ruska crkva osuđuje Sinod Vaseljenske patrijaršije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Postupci Sinoda Carigradske crkve da Aleksija Uminskog (na slici gore) vrati u sveštenički čin su protivpravni — saopštio je u komentaru za ТАСС zamjenik predśednika eparhijskog crkvenog suda u Moskovi mitroforni protojerej prof. Vladislav Cipin, poznati bogoslov i doktor crkvenog prava.

„Naravno, takvi postupci nijesu kanonski. Tu ima dosta razloga za proteste, ali mi smo prekinuli opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Za nas on ostaje raščinjeni sveštenik“, rekao je Cipin.

Spor je još jedna ilustracija sve dubljeg rascijepa u Svetoj Pravoslavnoj Crkvi. Izazvala ga je Moskovska patrijaršija u jesen 2018. objavivši jednostrani prekid kanonskih i liturgijskih veza s Vaseljenskom Majkom-Crkvom zbog njezine najave davanja tomosa o autokefaliji Crkvi u Ukrajini, što se i desila početkom 2019. godine.

Prema riječima Cipina, „na Fanaru slučaj Uminskog gledaju s uske političke tačke gledišta”, dok je „pravi razlog za njegovo raščinjenje neposlušnost”.

Moskovski mediji su prethodno javili da je poglavar Ruske crkve, patrijarh Kiril Gundjajev, odobrio odluku crkvenoga suda o svrgavanju protojereja Aleksija Uminskog na osnovu 25-og kanona Svetih Apostola „zbog kršenja svešteničke zakletve” „i zbog odbijanja da ispuni patrijaraški blagoslov o čitanju molitve za Svetu Rusiju tokom božanstvene liturgije” — a koju u kontekstu ruske krvave agresije na Ukrajinu zovu „молитвой за победу”.

„Kanonski, ovo je direktan osnov za skidanje čina Uminskog”, veli Cipin, „jer pri hirotoniji odgovarajuću zakletvu daje kandidat za sveštenstvo, koji se obavezuje da će poštovati jerarhiju”.

Kako smo izvijestili, nakon raščinjenja u Rusiji, otac Aleksij Uminski, shodno sveštenim kanoninima, iskoristio je pravo apelacije (ἐκκλήτου) Majci-Crkvi Vaseljenskoj, koja je, kao drugostepena crkveno-sudska instanca, 27. februara sinodalno utvrdila da se on nije ogriješio o Svetu Pravoslavnu Crkvu — jer razlozi za kaznu „uopšte nijesu vezani za crkvene kriterijume, već samo za protivljenje pomenutog klirika ratu u Ukrajini”.

Prema istome postupku apelacije, Vaseljenska Majka-Crkva je u maju 2022. utvrdila neosnovanost poluvijekovnih tvrdnji Crkve Srbije (SPC) o „raskolništvu” jerarhije u Śevrnoj Makedoniji (MPC-OA).

Sveštenik Aleksij Uminski, prema nezvaničnim najavama, biće primljen u jerahiju Vaseljenske patrijaršije.

Slijedeći Ruse, Patrijaršija Srbije početkom 2019. faktički je suspendovala kanonske i liturgiske veze sa Fanarom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR