17 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Episkop Tihon: Kad Rusi ‘goste’ vladike s Balkana… sve snime, ucjenjuju ih i oni postaju njihovi agenti

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Episkop Tihon: Kad Rusi ‘goste’ vladike s Balkana… sve snime, ucjenjuju ih i oni postaju njihovi agenti

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Svakoga ko stavi monašku kapu odmah „navaćare” službe i šalju u Rusiju. Ja sam jedini episkop iz Sinoda Bugarske pravoslavne crkve, koji nije kročio u Rusiju — kazao je Tihon Ivanov (79, na slici gore), episkop tiveriopolski i vikar bugarskoga patrijarha Neofita.

„I kad ode u Rusiju”, nastavlja Tihon, „prvo ga pušte, opserviraju. Zatim ga stave za sto, da vide koliko može popiti. Pa će mu poslati gomilu đevojaka, da vide hoće li se suzdržati ili ne”.

„Mnogi nijesu izdržali. Sve se to snimi i onda se te osobe ucjenjuju!”

Episkopa citira makedonski portal „Вистиномер” (vistinomer.mk).

U Rusiji nazvana МЕДОВАЯ ЛОВУШКА, ova praksa specslužbi je povezana s korišćenjem romantičnih, heteroseksualnih ili homoseksualnih odnosa radi regrutacije za špijunažu. Sastoji se u uspostavljanju kontakta međuosobnosti, zahvalnosti seksualnog karaktera, s osobom koja zanima Ruse kao izvor informacija ili agent uticaja — a sve se „zadokumentuje” i po potrebi koristi za ucjenu.

Episkop Tihon svjedoči i da na Balkanu ruski ambasador prisustvuje zasijedanjima sinoda, „crkvene vlade”.

„Odlazak ambasadora na Sinod, sa namjerom da demonstrira snagu u smislu ‘ja ću sad otići tamo da vidim šta će ko reći’ — to je sramota”, kaže preosvećeni.

„Svaki ruski ambasador je prvi rezident KGB-a. Tako je u cijelome svijetu. On poznaje svoje agente; i neće reći ko su njegovi agenti u Sinodu — ali ćete ih poznati po djelima njihovim”.

„Вистиномер” navodi da „kroz obavještajne aktivnosti ruski sveštenici vrbuju klirike iz lokalnih balkanskih crkava”. K tome, i „ruski su tajkuni dali mnogo novca crkvama na Balkanu”; do 2018. godine „više od 200 miliona eura Rusi su prebačili u pravoslavne objekte na Balkanu”.

„Nakon ruske agresije na Ukrajinu 2022. i uvođenja sankcija od strane zapadnih zemalja, mnogi ruski agenti proćerani su iz demokratskih država. Zato režim u Moskvi još više pribjegava uslugama agenata koji nijesu proćerani, a to su za pravoslavne zemlje — oni u crkvenim mantijama”, piše „Вистиномер”.

Ruski sveštenik Vasijan Zmeev, šef podvorja Moskovske patrijaršije u Sofiji, septembra prošle godine je proćeran i zabranjen mu je ulazak i u Makedoniju i u Bugarsku, odlukama tamošnjih vlada.

„Postoje različite kategorije agenata. Kada ste uticajni, vi ste influenseri. Ne treba da podmeće eksploziv ako je agent uticaja. Takav sprovodi politiku Ruske pravoslavne crkve kroz sastanke, kroz beśede, propovijedi... Postoje agenti samo za regrutovanje ljudi. Mislim da je i Vasijan Zmeev bio agent uticaja”, kaže dr Diljan Nikolčev, profesor Bogoslovskoga fakulteta u Sofiji.

„Zmeev ima veoma mračnu biografiju”, kazao je za „Вистиномер” dr Kalin Janikiev, profesor Univerziteta u Sofiji.

„Bio je član rektorskoga savjeta Moskovske bogoslovije. Tamo je bio umiješan u seksualni skandal. Dopis učenika te Bogoslovije pokazuje da je grupa profesora i sveštenika imala nedozvoljeno seksualno ponašanje prema učenicima”.

„Odmah poslije tog skandala, Zemeev je poslat u Bjelorusiju. Bjeloruska crkva je pod Moskovskom patrijaršijom i na njezinom čelu je egzarh, koji je potčinjen ruskome patrijarhu. Zmeev dolazi u Minsk u trenutku kada egzarh Bjelorusije želi da započne proces veće samostalnosti svoje crkve. Kasnije, egzarh stoji iza velikih građanskih protesta u Bjelorusiji. Zmeev je tamo da špijunira aktivnosti egzarha. Po izvršenju tog zadatka, šalje se u rusko podvorje u Sofiji”.

Crkveni analitičar Zoran Bojarovski iz Makedonije kaže da „nema sumnje da KGB (ma kakao se sada zvao) koristi Rusku crkvu da širi svoj uticaj u pravoslavnim zemljama”.

„Mnogo je dokaza koji tome dovode, da su crkveni funkcioneri, poput patrijarha Kirila i njegova prethodnika, ponikli iz šinjela KGB-a. Proćerivanje Vasijana Zmeeeva iznijelo je tu vezu na površinu”.

Bojarovski podśeća da se Zmeev u Makedoniji, između ostalih, sastajao i sa Petrom Karevskim, mitropolitom i članom Sinoda Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

„Вистиномер” piše da je „najglasniji protivnik dobijanja tomosa od Carigrada bio mitropolit Petar preko svoga ličnoga prijatelja, osumnjičenog za dvostruko ubistvo, Ljupča Palevskog-Palče” — šefa proruske partije u Makedoniji (tereti se za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i penzionera Pančeta Žežovskog).

„Fotografije podijeljene na društvenim mrežama svjedoče o bliskom odnosu Palevskog i mitropolita Petra. Palevski je u jednom od svojih podkasta istaknuo kako je u Moskvu poslan s Petrovim blagoslovom”, navodi portal.

Petar Karevski je nedavno gostovao kod nasilno ustoličenog područnog mitropolita Crkve Srbije (SPC) Joanikija Mićovića.

Društvo

Žurka kod Joanikija

26.02.2024. 07:13

„Вистиномер” citira dr Kalina Janikieva, univerzitetskoga profesora iz Sofije:

„Ruska država i Ruska crkva ne žele da Makedonska crkva dobije autokefalnost od Carigrada. Insistiraju da je dovoljan tomos dobijen od SPC. Vjeruju, ukoliko se Makedonci približe Carigradu, time će izaći iz sfere uticaja Ruske crkve, koji sada imaju preko SPC”.

Ruski agent, sveštenik Vasijan Zmeev, uoči proćerivanja, prošloga je ljeta gostovao u Kumanovu na promociji knjige „Цариградскиот патријарх прв меѓу/без еднаквите”, čiji je autor Grigorij Nasteski, mitropolit komanovsko-osogovski MPC. U knjizi se osporavaju drevne kanonske ingerencije vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja.

Grigorij je „izravno pod ruskim uticajem”, a o tome kako je 2020. on uopšte postao vladika, „Вистиномер” izvještava:

„Vjeruje se da Vasijan Zmeev imao veliku ulogu da se imenuje Grigorij. Prema ustavu MPC-OA, vladikama treba poslati dokumente za određenu osobu koja je kandidat za arhijereja, da pogledaju, razmisle 15 dana i onda glasaju za njega. Za Grigorija su imali samo 15 minuta, kaže naš izvor iz MPC-OA”.

„Ruska crkva je usmjerena na to da Makedonska crkva ne dobije tomos od Carigradske patrijaršije, kao i sve ostale crkve u pravoslavnome svijetu”, zaključuje portal.

Stevo Pendarovski, predśednik Śeverne Makedonije, pozivajući se na informacije NATO-a, ljetos je rekao da neki makedonski mitropoliti u Sinodu (ali ne i poglavar arhiepiskop Stefan Veljanovski) — sarađuju s ruskom tajnom službom.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Znam

Ne samo na Balkanu, već svuđe po svijetu, dje su ruske crkve etobradatih špijuna u mantijama !