23 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žurka kod Joanikija

Religija

Tag Video
Comments 8

Žurka kod Joanikija

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Uz iće i piće, kod Joanikija Mićovića, nasilno ustoličenog mitropolita područne eparhije crnogorsko-primorske Crkve Srbije (SPC), juče na Cetinju u manastirskoj menzi organizovana je žurka.

Prethodno, održan je u Podgorici „Svetosimeonovski sabor”, sastojao se od obreda u hramu i ulične litije, a gostovao je Petar Karevski, mitropolit prespansko-pelagonijski i član Sinoda Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Društvo

Karevski: Kaže Joanikije Mićović…

25.02.2024. 22:17

Karevski je nastavio gostovanje na Cetinju. „Религија” (religija.mk), portal iz Skoplja, piše da je on tu „pokazao svoje muzičke i glasovne sposobnosti” i ironično zaključuje da mu se „garantuje favoritska pozicija” u „Nikad nije kasno” ili „Zvezdama Granda”.

Objavljen je snimak na kojem Karevski pjeva „Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо”.

Međutim, makedonski portal, objavljujući kao dokaz i drugi video snimak, navodi da Petar Karevski, tokom obreda koji je imao na Cetinju s Joanikijem Mićovićem, „na velikom vhodu, nije pomenuo arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, poglavara MPC-OA”, nego samo Porfirija Perića, poglavara Crkve Srbije.

„U pravoslavnim crkvama je praksa, kada saslužuju dva episkopa iz dvije različite crkve, da pomenu poglavare obije crkve”, precizira „Религија”.

Falš „tomos” o autokefaliji, koju je za makedonsku jerarhiju u junu 2022. izdala Crkva Srbije, ne priznaju četiri stare patrijaršije (Carigrad, Aleksandrija, Antiohija, Jerusalim), takođe ni većina pomjesnih crkava.

Ljetos je makedonski predśednik Stevo Pendarovski izjavio da „u najvišem rukovodstvu, Sinodu MPC-OA, a tu ne mislim na poglavara, arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, ima ljudi koji sarađuju sa ruskim tajnim službama”. On ih nije javno imenovao. Prema tumačenju nekih medija u Skoplju, među ruskim konfidentima je i Petar Karevski.

Početkom 1980-ih, dok je, dakle, za srpsku jerarhiju bio „raskolnik” — Karevski je krstio studenta Jovana Mićovića, potonjeg Joanikija.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Dan

..jasno je svako ima svoga partnera.. :) :) :)

nenad_mne

Nebitno, kao i svaki drugi cirkuski događaj!