12 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nešto se "kuva" u Beogradu: I Rusi i Makedonci kod Perića

Religija

Comments 0

Nešto se "kuva" u Beogradu: I Rusi i Makedonci kod Perića

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Crkve Srbije (SPC) objavili su da je „NA POZIV” patrijarha Porfirija Perića „povodom trogodišnjice od njegovog izbora za predstojatelja SPC, njegovo blaženstvo arhiepiskop ohridski i makedonski g. Stefan bio u DVODNEVNOJ POŚETI Beogradu”.

Navode kako su pratnju poglavaru Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), Stefanu, „činili članovi radnoga sastava sinoda: mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijsko-novozelandski Petar (Karevski), mitropolit debarsko-kičevski i administrator australijsko-sidnejski Timotej (Jovanovski) i sekretar sinoda episkop heraklejski g. Kliment (Božinovski)”, a da su „ovome susretu prisustvovali i episkop bački Irinej (Bulović), član Sinoda SPC, i arhimandrit Nektarije (Đurić), glavni sekretar Sinoda SPC”.

„Pośeta je protekla u prijateljskoj, bratskoj atmosferi, a posebna pažnja bila je posvećena aktuelnostima u svepravoslavnome svijetu”, saopštava Crkva Srbije.

Iz MPC-OA u međuvremenu su objavili identično saopštenje.

Napominjemo, pośeta nije najavljena za javnost. Ranije danas prenijeli smo da je „Религија” (religija.mk) objavila, iz svojih izvora, da je „uži sastav sinoda” MPC-OA „od sinoć u pośeti Beogradu”.

Portal iz Skoplja je podvukao da je „pośeta tajna, jer nema službene najave niti drugih detalja”.

Društvo

Makedonski uži sinod tajno u Beogradu?

07.03.2024. 15:08

Odlazak vrha MPC-OA u Beograd koincidira s pośetom Crkvi Srbije šefa ruske crkvene delegacije mitropolita Antonija Sevrjuka („ministar vanjskih poslova” Moskovske patrijaršije) i Nikolaja Balašova, savjetnika patrijarha Kirila Gundjajeva, koji su u Srbiji boravili 4-6. marta.

I oni su kod Perića došli na „NA POZIV” s njegove strane.

Dodatno je simptomatično da boravak makedonske crkvene delegacije u Srbiji dolazi poslije iznenadne odluke Sinoda MPC-OA da oformi komisiju za proučavanje pitanja autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR