26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak s moskovskim agentima

Religija

Comments 0

Sastanak s moskovskim agentima

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

„Promotor” laži, patrijarh Srbije (SPC), zakazao je sastanak s moskovskim agentima da izvrši pritisak na ahriepiskopa Stefana i Skopljance o ukrajinskim i drugim crkvenim pitanjima na štetu Vaseljenske patrijaršije i u korist interesa nečastive i nepravoslavne Moskve — ocjenjuje arhimandrit Romanos Anastasiadis iz Vaseljenske patrijaršije.

On je, u svoje ime, na blogu komentarisao sastanke koje je Porfirije Perić imao proteklih dana s delegacijama i Moskovske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Obje delegacije su, zvanično je naglašeno u odvojenim saopštenjima za javnost u Beogradu, Moskvi i Skoplju, doputovale u srpsku prijestonicu „na poziv” Perića. No, nijedno od tih saopštenja — ne pominje je li u Beogadu održan trilateralni skup.

„Tako nešto je moglo biti samo na čisto Putinovom tlu, Srbiji”, ocjenjuje Romanos, „jer sigurno u Skoplju, NATO zemlji, djelovanje Putinovih agenata ne bi bilo tako slobodno”.

„Da je ovo slučaj agenturni”, nastavlja visokoprepodobni, „dokazuje prisustvo eminentnog predstavnika duboke ruske države, sveštenika Nikolaja Balašova”.

Balašov (68), savjetnik ruskoga patrijarha Kirila Gundjajeva, kako smo izvijestili, kod Perića je bio s rukovodiocem Odjeljenja vanjskih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolitom volokolamskim Antonijem Sevrjukom. U Beogradu je Balašovu uručeno odlikovanje — od Aleksandra Vučića.

„Antonij volokolamski je ‘lutka’ iza koje se krije pravi đavo... Balašov je taj koji i Kirilu ukazuje što su zadaci duboke Putinove države”, saopštava arhimandrit Romanos.

Prema dostupnim podacima, 23. januara 2023, Balašov je, zbog „propagande i potpore ratu protiv Ukrajine”, uvršćen na ukrajinski službeni popis sankcija „ruskih građana koji, pod krinkom duhovnosti, podržavaju politika terora i genocida”…

Uprkos šturim saopštenjima, koja su, čini se, imala za cilj da budu „dimna zavjesa” za javnost, izgleda da je Porfirije Perić u Srbiji organizovao trilateralu između njega, ruske delegacije, te „radnog sastava” Sinoda MPC-OA, koji je predvodio arhiepiskop Stefan Veljanovski.

Sesije u Beogradu uslijedile su nakon iznenadne odluke Sinoda MPC-OA od 29. februara da oformi komisiju za proučavanje pitanja autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine.

Prvotno, saopšteno je da dolazi ruska delegacija u dvodnevnu radnu pośetu Beogradu, od 4. marta, da bi sajt Moskovske patrijaršije objavio da je, zapravo, ona tek sinoć, 7. marta, otputovala iz Srbije  — u međuvrmenu, „radni sastav” Sinoda iz Makedonije boravio je u Beogradu.

Marjan Nikkolovski, urednik portala „Религија” iz Skoplja, ismijava identična u javnosti plasirana juče obrazloženja i iz SPC i iz MPC-OA: da je razlog za boravak makedonske crkvene delegacije, kako su naveli, „povodom trogodišnjice od njegovog (Porfirija Perića) izbora za predstojatelja SPC”.

„To je, najblaže rečeno, ad hoc izmišljen razlog za ovu pośetu i doista vrlo naivno obrazložen. Prvo, trogodišnjicu nema smisla slaviti. Zašto se, na primjer, nije slavila prva ili druga godišnjica? Zašto, ako su makedonski episkopi putovali na čestitanje treće godišnjice, za to nema fotogradija s bogosluženja tim povodom, nego je uslikan samo administrativni sastanak u beogradskoj patrijaršiji?”

„K tome, Porfirije je 18. februara 2021. izabran za patrijarha SPC, a ustoličen 19. februara 2021. Zašto bi mu neko čestitao na izboru gotovo mjesec dana kasnije i to baš u vrijeme kada je ruska crkvena delegacija prisutna u Srbiji?”

„I još malo logike”, nastavlja Nikolovski. „Ako je makedonska delegacija putovala u Beograd na poklonjenje Porfiriju za njegove tri godine patrijarhovanja, zašto je na taj put išao cijeli redovni sastav Sinoda? I zašto ‘na poziv’ od Porfirija, kako se šapće u u službenoj izjavi? Kako je to izgledalo kad je dogovarano? Na primjer: Hej, ako nemaš što raditi, uzmi ove tvoje iz Sinode i dođi da mi čestitaš tri godine od ustoličenja!”

Nikolovski ukazuje na „podudarnosti da su ruska i makedonska crkvena delegacija u Srbiji neposredno po odluci MPC-OA o formiranju komisije koja će proučavati pitanje ukrajinske autokefalnosti, što znači zaokret od prijašnjeg tvrdog stava da se autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine neće priznati”.

„Sasvim je jasno da je u Beogadu vršen izravan ili neizravan pritisak na MPC-OA da odustane od mogućnosti da nastavi putem konačne autokefalnosti”, zaključuje Nikolovski.

Napominjemo, „konačna autokefalnost” — podrazumijeva da Makedonci kanonski tomos dobiju od Vaseljenske Majke-Crkve. A na tom putu, ukoliko ga žele, između staloga, makedonski arhijereji će morati da saslužuju s arhijerejima Pravoslavne crkve Ukrajine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR