14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sramota i bruka… iz Mićovićeve eparhije napadaju nacrt zakona Spajićeve vlade

Religija

Comments 3

Sramota i bruka… iz Mićovićeve eparhije napadaju nacrt zakona Spajićeve vlade

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Medijske najave sadržaja i intencije nacrta zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, već u samom naslovu ovog projekta, unose zabrinjavajući ton među sveštenstvo i vjernike SPC — tvrde iz Mitropolije crnogorsko-primorske, eparhije Crkve Srbije.

„Kada smo se prije nekoliko godina borili za pravedan zakon o vjerskim slobodama, nijesmo tada branili samo naše pravo na raspolaganje sopstvenom imovinom, niti smo štitili isključivo sakralne građevine, nego upravo i naše pravo da u svakom trenutku možemo javno da kažemo šta je po viđenju Crkve (SPC) dobro, a šta loše za javni moral i napredak društva”.

Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta predložilo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava vlade Milojka Spajića.

Iz eparhije nasilno ustoličenog mitropolita Joanikija Mićovića vele da „ovaj nacrt, ne samo da ugrožava duh tradicionalne i u Boga vjerujuće Crne Gore, nego se jasno kosi sa postojećim pravnim normama ove države”.

„Predlagač ovoga zakona u nacrtu nastoji, kršeći postojeći Porodični zakon, pa i Ustav države, da uvede u pravni sistem Crne Gore odredbe koji nijesu ni pravni napredak, niti usklađivanje sa standardima Evrope — nego POČETAK UNIŠTAVANJA naše omladine”.

Ocjenjuju da su „besmislene i SULUDE odredbe da dijete sa svojih 15 godina nekim svojim iskazom — odredi svoj pol, nasuprot onom koji je dobio od Boga, a preko zakona prirode!”

„Pa makar to bilo i uz, u ovom nacrtu vrlo neodređenu i nejasnu, saglasnost roditelja. Možemo, naime, zamisliti budući položaj i prava roditelja, spram neke obznanjene dječije volje, koju će podržati brojni dušebrižnici, kakvi su, recimo, autori i predlagači ovakvog nacrta zakona”.

Iz ove eparhije SPC „u tom smislu otvoreno PITAMO MINISTRE U VLADI, da li bi oni kao predlagači ovog štetnog teksta, recimo promijenili svoj pol, i svoj matični broj?”

„Ako bi, neka tu ambiciju kandiduju na sljedećim izborima kao svoju ponudu narodu i glasačima (kao pokazatelj njihove navodne slobodoumnosti, demokratičnosti, naprednosti…)”.

Pišu da imaju „razumijevanja za osobe koje su promijenile pol, upravo iz saośećanja prema nekim iznimnim ličnim patnjama, neizrecivim i bolnim psihičkim i emotivnim traumama, ali ne razumijemo donošenje zakona koji takvu TRAUMU širi na cijelu populaciju”.

„I ne samo da ne razumijemo i da ovim putem protestujemo, nego ćemo kao ozbiljna institucija, preduzeti sve zakonom propisane radnje da ovu SRAMOTU i BRUKU udaljimo iz zone ozbiljnog ljudskog razgovora i odlučivanja”.

„Na prvom mjestu, POZIVAMO SVE ONE MINISTRE I POSLANIKE u parlamentu, koji su pravoslavni hrišćani, a sigurni smo da će nas razumjeti i podržati i oni među njima koji su vjernici drugih monoteističkih vjera i njihove vjerske institucije, da ovaj nacrt stave na mjerilo svojih vjerskih ubjeđenja i moralnih principa, a ne na kantar trenutne materijalne i političke koristi”.

Potpisnik saopštenja: Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ovo je javni prvi napad ovdašnjeg ogranka Crkve Srbije na Spajićevu vladu.

Napominjemo, iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava ranije su saopštili da je razlog za donošenje zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja usaglašavanje zakonodavnog okvira sa Ustavom:

„Prepoznavanje rodnog identiteta u crnogorskom pravnom sistemu postoji samo deklarativno, u vidu garancije zabrane diskriminacije po osnovu rodnog identiteta. Iz tog razloga, intencija ovog zakona je da se regulišu i propišu prava kojima se garantuje dostojanstvo i sigurnost čovjeka, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava”.

Takođe, naveli su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, „jedan od ključnih razloga donošenja ovoga zakona jeste pravna praznina u crnogorskom zakonodavstvu, odnosno nepostojanje relevantnog zakonodavstva u Crnoj Gori kojim se reguliše pitanje pravnog prepoznavanja rodnog identiteta”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

jovo

Ma ovo je samo magla - kad njegovi napadaju njega!? Valjda se samo radi o nekakvom kupovanju vremena, skretanju pažnje s vojvode ili je nešto treće u igri!?

Deni

I Iran se izdigao iznad ovog i ovakvog! Crna Goro dobrodosla u pred-srednji vijek!

Markilj

Nacrt zakone jeste nakaradan jer dozvoljava razlicite manipulacije da budu zakonite. V.J. baš čitam tvoju knjigu o Crnogorstvu, strana 41: ''Nek je nesto sto puta dobro i preporučeno u stranom svijetu, ako se ne slaže sa našim narodnim bićem [...] - mi ga nećemo i ne trebamo.'' (Glas Crnogorca)