14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gej-monasi od lakovjernih iskeširali 807.000 eura, kupovali stanove i parcele…

Religija

Comments 0

Gej-monasi od lakovjernih iskeširali 807.000 eura, kupovali stanove i parcele…

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Financijske i moralne afere potresaju javnost, pastvu i Pravoslavnu crkvu na Kipru.

„Cyprus Times” piše ovih dana da su protagonisti arhimandriti Nektarije i Porfirije (na slici gore), sabraća iz manastira Svetoga Avakuma u Fterikoudiju, kod Nikozije, koji su navodno umiješani u gej skandal i pronevjere priloga i donacija vjernika.

Snimak iz zatvorenog bezbjednosnog kruga zabilježio je seksualne odnose između Nektarija i Porfirija. Crkvena pravila za monahe ne dozvoljavaju seksualne odnose, a homoseksulnost je teški grijeh („muželožništvo”).

U sefu njihovih monaških kelija pronađen je keš, 807.000 eura, ali i „mnoge dragocjenosti koje su vjernici prilagali”. Ova dvojica monaha imaju novokupljene stanove u Limasolu i Pireju i parcele na Kipru.

O tome mediji na grčkome jeziku svakodnevno izvještavaju…


„Užas, razočaranje i svakako mnoga pitanja”, piše „Cyprus Times”.

„Senzacionalna su svjedočanstva vjernika o metodama koje su se koristile u svrhu zarade, često nepravednim sredstvima i iskorišćavanjem boli naših bližnjih koji su pomoć u nevolji pokušali da pronađu u manastiru”.

Teodoros Kirijaku, teolog, kaže: „Krst za koji su tvrdili da je mirisao, danas, kada je krst premješten, ne miriše. Mnogi ljudi su vjerovali u to i ostavljali novac”.

Kako bi manastir učinili privlačnijim javnosti, Nektarije i Porfirije su „lažičuda reklamirali na društvenim mrežama”, na primjer i da njihove manastirske freske ili ikone „prolivaju suze”

Tražili su od vjernika da ozdrave od „demona” nakon što su ih prethodno uvjerili da su njima „opśednuti". Stotine su plaćali da bi primili ovakve ili „blagoslove” da parovi dobiju đecu. Tvrdi se i da su novac, prikupljen od vjernika za građevinske radove na manastiru, stavljali u svoj džep…

Za pohvalu je stav Kiparske pravoslavne crkve, čijoj jerarhiji ne pada na pamet zataškavanje, relativizacija ili negiranje. Po izbijanju skandala, eparhijski mitropolit Isaija Kikotis je privremeno stavio katanac na manastir.

Nektarije i Porfirije, pred mitropolitom, najprije su potpisali priznanje za sva svoja nepočinstva, ali potom negiraju umiješanost.

Tvrde da im je mitropolit Isaija prijetio. Sada, preko advokata, monasi u javnosti prozivaju svog eparhijskog mitropolita koji, po njihovim tvrdnjama, „pokušava da profitabilni manastir preuzme u svoje ruke”.

Dvojica arhimandrita su zatražili i konačno su pozvani da daju svoja objašnjenja pred Svetim Sinodom Kiparske pravoslavne crkve, koji je održao vanredni sastanak povodom slučaja koji je šokirao.

Međutim, odbili su da prisustvuju zasijedanju Sinoda, pošto su, saopštavaju njihovi advokati, „poziv dobili nezvaničnim putem”, odnosno SMS-om.

Kako se, dakle, Nektarije i Porfirije nijesu pojavili pred Sinod da se izjasne, glavni sekretar Svetoga Sinoda Kipra, arhimandrit Georgios Hristodulu, kaže da je donijeta odluka da se upute Sinodalnom sudu (najviši crkveni sud).



„Ciprus Times” smatra „izvjesnim da će se slučaj ticati i policijskih organa — čini se da ima indicija o pranju novca”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR