9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sveštenik: Nedostojne vladike članovi OKG, počinjem štrajk glađu i žeđu

Religija

Comments 0

Sveštenik: Nedostojne vladike članovi OKG, počinjem štrajk glađu i žeđu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Otac Ivan (53 godine, na fotografiji gore), paroh hrama Svete Trojice u Slivenu, gradu na jugozapadu Bugarske, počeo je danas štrajk u znak protesta protiv Sinoda Bugarske pravoslavne crkve (BPC) koji je poništio izbore dvojice kandidata za mitropolita Slivenske eparhije.

„Od danas prestajem da jedem i pijem vodu. Ili će Sveti Sinod povući odluku, ili ću ja umrijeti”, kazao je sveštenik.

Protesti protiv Sinoda Bugarske crkve, Sofija, 12. mart

U Slivenskoj eparhiji protesti sveštenstva i laika (vjernika) počeli su nakon što je Sinod BPC 24. februara uredbom (naredbom) poništio izbore za tamošnjeg mitropolita. Ti izbori su održani u skladu s Ustavom BPC.

Praksa da eparhijski izbornici, glasači — lokalni vjernici i sveštenstvo, uključujući oženjene sveštenike (parohe) — učestvuju u biranju i eparhijskih arhijereja i predstojatelja Crkve u Bugarskoj ima 154-ogodišnju tradiciju.

Po smrti prethodnog mitropolita slivenskoga Joanikija Nedelčeva 9. januara 2024, eparhijski izbornici, kako Ustav BPC nalaže, 18. februara u kancelariji tamošnje mitropolije sproveli su izbore u dva kruga, na kojima su proglašeni pretendenti za mitropolita: titularni episkopi agatopoljski Jerotej (najveći broj glasova) i konstantijski Mihail. Po Ustavu BPC, Sinod u Sofiji je potom trebalo da odabere za mitropolita jednog od ove dvojice kandidata.

Međutim, Sinod, preglasavanjem između sinodskih članova, 24. februara uredbom poništava te izbore i objavljuje da izbor eparhijskoga mitropolita pripada isključivo njima — a ne gomili laika i sveštenstva. Ovo je, izvijestili smo, izazvalo buru nezadovoljstva na društvenim mrežama, kao i protestna okupljanja i sveštenstva i laika u Slivenskoj i u još nekim eparhijama Bugarske.

Društvo

Eparhija odbija poslušnost Sinodu

10.03.2024. 17:08

Potom je Sinod, opet 12. marta razmatrajući ovo pitanje, jednoglasno odlučio: da potvrđuje poništenje izbora u Slivenskoj eparhiji od 18. februara, ali i da „u ovome trenutku ne primjenjuje” svoju uredbu/naredbu od 24. februara da dvojicu kandidata za mitropolita ne biraju eparhijsko sveštenstvo i laici.

Podržavaoci Sinoda Bugarske crkve, Sofija 12. mart

Taj sporni svoj akt Sinod će, objavio je, poslati na razmatranje Crkvenom (crkveno-narodnom) saboru — po Ustavu BPC najvišoj instanci u toj Crkvi u kojoj su laici takođe zastupljeni s pravom glasa.

Sinod je, takođe, mitropolitu varnenskom i velikopreslavskom Jovanu povjerio da i dalje upravlja Slivenskom eparhijom, kao namjesnik udovskog eparhijskog prijestola, te da izvrši novi eparhijski izbor za Slivenskog mitropolita. Novi izbori biće navodo održani u roku od tri mjeseca, ali „nakon kompletne finansijske i administrativne revizije cijele Eparhije slivenske”. Nalaženo je „mitropolitu Jovanu da izvrši potpunu provjeru eparhijskih biračkih spiskova kako bi se utvrdilo da li ispunjavaju uslove iz odnosnih paragrafa Ustava BPC”.

Ispred zdanja u Sofiji, u kojem je održano to sinodsko zasijedanje, protestovali su sveštenici, monaštvo muško i žensko i vjernici iz Slivenske i još nekih eparhije, ali su se u blizini okupili i sveštenici koji podržavaju Sinod (slike uz ovaj tekst obje grupe).

Bura se stišala jer je 13. marta umro parijarh Bugarske Neofita.

Sahrana bugarskog patrijarha, načalstvovao Vartolomej, prisustvovao i Epifanij

Današnji početak svoga štrajka u centru Slivena sveštenik Ivan objašnjava riječima:

„Slivenska eparhija je već izabrala svog mitropolita u licu episkopa Jeroteja. Ne idem kući, spavaću u kolima, ovđe na trgu”.

Kako prenosi portal „Sliveninfo - Новини от Сливен и региона” (sliveninfo.bg), paroh štrajkuje ispred zgrade Mitropolije. On je kazao da su „neki od vladika naše Crkve danas OKG — organizovana kriminalna grupa!”

Otac Ivan od djetinjstva ima samo jedan bubreg. „To čini štrajk glađu i nedostatak vode izuzetno opasnim po njegovo zdravlje”, izvještava „Sliveninfo”.

„Minut prije izjave novinarima, o. Ivan je dobio telefonski poziv od mitropolita varnensko-velikopreslavskog Jovana, koji je privremeni vladika slivenski. Sveštenik je negirao prijetnje, ali je priznao pritisak da ne štrajkuje glađu”.

Napominjemo, Sinod je poništio izbore u Slivenskoj eparhiju dok je patrijarh Neofit bio u samrtničkoj postelji. Prema nekim tumačenjima, to je prljava igra klana u Sinodu u pokušaju da postave svoga mitropolita u Slivenskoj eparhiji koji će „sigurnim glasom” podržati njihovog kandidata u izboru za novoga patrijarha Bugarske pravoslavne crkve.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR