12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sahrana bugarskog patrijarha, načalstvovao Vartolomej, prisustvovao i Epifanij

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Sahrana bugarskog patrijarha, načalstvovao Vartolomej, prisustvovao i Epifanij

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Neofit Dimitrov, patrijarh, poglavar Bugarske pravoslavne crkve, sahranjen je danas u Sofiji. 

Zaupokojenom liturgijom u katedralnom hramu Sv. Aleksandra Nevskog u Sofiji načalstvovao je patrijarh Vartolomej, poglavar Vaseljenske Majke-Crkve, zajedno s bugarskim klirom i predstavnicima nekih drugih pomjesnih pravoslavnih crkava. 

Međutim, iako prisutni na sahrani, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanij i njegova desna ruka, arhiepiskop Evstratij Zorja, kao ni delegacija Ruske crkve koju je predvodio mitropolit korsunsko-zapadnoevropski Nestor Sirotenko nijesu učestvovali u ovome obredu. Kako je objašnjeno, oni su prisustvovali samo molitveno. 

Desno od Vartolomeja stajao je Epifanij. 

U kontekstu dubokog raskola Vaseljenske i Moskovske patrijaršije, očekivalo se neučešće ruske crkvene delegacije u obredu opijela, kao i neučestvovanje Epifanija. 

Ali današnji događaj ima istorijski momenat. 

Arhijereji Vaseljenske, Ruske i Crkve Ukrajine prvi su put na jednome mjestu, od kako je u jesen 2018. Moskovska patrijaršija, u iščekivanju Vartolomejevog tomosa za autokefalnost u Ukrajini, objavila jednostrani raskid kanonskih i liturgijskih veza s Vaseljenskom patrijaršijom. 

Iz Sinoda Bugarske crkve su se prethodno čuli manjinski glasovi protesta zbog najave prisustva mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija, „jer njegov status u Pravoslavnoj crkvi još nije utvrđen”. 

Sahrani su prisustvovale i delegacije Crkve Srbije (SPC) i Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA). 

Patrijarh bugarski i mitropolit sofijski, Neofit, koji se upokojio 13. marta, rođen 1945, na čelu Bugarske crkve bio je od 2013. godine. On je, zbog problema s plućima, hospitalizovan u centralnoj bolnici bugarske armije krajem prošle godine. 

Neofit je sedmi patrijarh od kako je Bugarska pravoslavna crkva 1945. dobila tomos o autokefaliji od Vaseljenske Majke-Crkve. Bugarska crkva još nije „priznala” autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, već je oformila sinodsku komisiju da prouči to pitanje. 

Početkom godine nakon jedne od ratnohuškačkih izjava patrijarha Rusije Kirila Gundjajeva sajt Bugarske crkve prenio je Neofitovu izjavu da sile zla danas haraju u svijetu, navodeći primjer „razornog rata protiv bratske Ukrajine”. 

Neofit istakao je da „Gospod Bog i Sveta Crkva blagosiljaju samo onu vojsku koja ne ispoljava agresiju, vojsku čiji je jedini cilj da zaštiti svoj narod i zemlju u njezinim međunarodno priznatim teritorijalnim granicama”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR