20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Video snimak: Gej-monasi prevarom uzimaju novac od vjernika

Religija

Tag Video
Comments 0

Video snimak: Gej-monasi prevarom uzimaju novac od vjernika

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Kiparski mediji objavljuju snimak s internog video nadzora za koji tvrde da dokumentuje skandaloznu prevaru usred manastira Svetoga Avakuma u Fterikoudiju kod Nikozije.

Na snimku dvojica monaha pripremaju tečnost, „sveto miro” da stave na krst. Potom su ubijeđivali vjernike da taj krst čini čuda i ispušta „sveto miro” sam od sebe, liječi bolesti; a oni su im, zauzvrat, ostavljali velike novčane i priloge u dragocjenostima.

„Antena M” ranije ovoga mjeseca je prenijela tvrdnje o skandalu u pomenutom manastiru, unutar jurisdikcije Kiparske parvoslavne crkve. U središtu su nastojatelj manastira Nektarije (Νεκτάριος) i Pofirije (Πορφύριος).

Snimci iz zatvorenog bezbjednosnog kruga bilježe i homoseksulane odnose između ovih monaha.

U kelijskom sefu pronađen je keš, 807.000 eura, ali i „mnoge dragocjenosti koje su vjernici prilagali”. Ova dvojica monaha imaju novokupljene stanove u Limasolu i Pireju i parcele na Kipru.

Kako bi manastir učinili privlačnijim, „lažičuda su reklamirali na društvenim mrežama”, na primjer i da njihove manastirske freske ili ikone „prolivaju suze”. Tražili su od vjernika da ozdrave od „demona” nakon što su ih prethodno uvjerili da su njima „opśednuti". Stotine su plaćali da bi primili ovakve „blagoslove”, a parovi da dobiju đecu. Tvrdi se i da su novac, prikupljen od vjernika za građevinske radove na manastiru, stavljali u svoj džep…

U toku je postupak protiv njih na crkvenome sudu koji je oformio Sinod Kipra, a slučaj je zainteresovao i državne istražne organe. Po izbijanju skandala, eparhijski mitropolit tamasko-orinski, Isaija Kikotis, privremeno je stavio katanac na manastir.

Na drugoj strani, monasi optužuju mitropolita Isaiju da im je prijetio, iznudio pisana priznaja njihovih krivica; i da, tvrde, „mitropolit pokušava da profitabilni manastir preuzme u svoje ruke”.

U nastavku skandala portal „Dailystars Cyprus” (dailystarscyprus.com) piše:

„Za vjernike, miro (grč. μύρον) nešto je sveto, nešto u šta polažu nade, nešto što potiče od čuda i izvire iz svetih simbola. Iz onoga što se otkriva na snimku, čini se da je čudotvorni krst, simbol manastira za koji se tvrdilo da izliva miro — prevara”.

„Kao što se može i viđeti i čuti na snimku iz manastira Sv. Avakuma u Fterikudiju, monasi u kancelariji (po svemu sudeći igumanovoj), pripremaju krst, postavljajući tečnost koju su prethodno pripremili”.

Audio-vizuelni zapis je napravljen 29. decembra 2023. u jutarnjim satima, pri čemu je dijalog monaha fokusiran kako da pripreme „miro”.

„U jednom trenutku monah drži posudu sa pripremljenom tečnošću i protresa je da se promiješa. Nektarije se čuje kako ga upućuje da stavi ‘miro’ na krst — u količini ‘DOK NE ZAPLIVA’”.

„Snimak opovrgava ono što monah navodi u svom pismenom iskazu pred organima državne istrage. Monah je u tvrdio da je stavio alkohol na krst da bi spriječio prenošenje virusa!”

Ovaj video je mali odlomak iz snimaka predatih državnim istražnim organima i Sinodu.

Portal „Philenews” (philenews.com) piše da se danas sastao istražni komitet koji je imenovao Sinod Kipaeske crkve da ispita zbivanja u manastiru Sv. Avakuma, prikupi relevantne činjenice i donese zaključke za odluku crkvenoga suda. „Dvojica monaha će sljedeće neđelje pozvati na saslušanje, jer komitet pred sobom ima veliku količinu materijala”, saopšteno je.

„Od dvojice monaha biće zatraženo da odgovore na optužbe od strane mitropolita Isaije, koji je satima svjedočio u istom komitetu. Između ostalog, od monaha će biti zatraženo da odgovore na ono što je snimljeno na fotografijama, na video zapisima sa zvukom i što ih na prvi pogled ostavlja potpuno izloženim. Njih dvojica će, po svemu sudeći, ponoviti tvrdnju da je sve što im se pripisuje proizvod nelegalnih snimaka i da se pritom ‘ZAFRKAVAJU’ s tehničarima koji rukuju uređajima za audio-vizuelno snimanje”.

Otac Elefterije, član crkveno-istražnog komiteta, danas je kazao za medije: „Svrha našeg rada je prikupljanje cjelokupnog materijala i sastavljanje zaključka koji će podnijeti pred šestočlanim Sinodalnim sudom, radi donošenja presude”.

U međuvremenu, dvojica arhimandrita manastira Sv. Avakuma, potpisali su pismene prijave kod državnih istražitelja koje su uputili preko advokata — protiv mitropolita Isaije i drugih lica u eparhiji-mitropoliji.

Njihove prijave tiču se navoda u vezi s događajima koji su se odigrali 5. marta uveče u manastiru i u središtu mitropolije. Posebno se navodi da su istražiteljima predali informacije o SMS porukama koje su navodno dobijali od mitropolita vezanim, kako tvrde, s prijetnjama da predaju gotovinu koju su imali.

Mitropolita optužuju: za otmicu, iznudu, prinudu na potpisivanje lažnih priznanja, za finansijske i moralne prijestupe. Njih dvojica su se osvrnuli i na osobe koje su prisustvovale događajima od 5. marta kako bi bili pozvani da svjedoče.

S druge strane, policija istražuje zločine finansijske prirode, koje su po prijavi mitropolita Isaije počinila dva arhimandrita.

Skandal je u fokusu medija na Kipru, koji iz dana u dan objavljuju i druge kompromitujuće činjenice o monaškoj prevari lakovjernih u manastiru Sv. Avakuma…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR