17 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
“Blagodatni oganj” vještački: Grčki sud oslobodio novinara tužbe dvojice arhiepiskopa

Religija

Comments 1

“Blagodatni oganj” vještački: Grčki sud oslobodio novinara tužbe dvojice arhiepiskopa

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Novinar Dimitris Alikakos, optužen za klevetu preko štampe, zbog narušavanja tajnosti privatnog razgovora i kršenja zakona o ličnim podacima, proglašen je nevinim nakon višegodišnjeg suđenja u Atini. 

Tužbe protiv njega su podnijeli arhiepiskop Konstantin Aristarh i arhiepiskop jerapoljski Isidoros. Proces se u osnovi tiče vjerodostojnosti narativa o Svetoj Svjetlosti (Άγιο Φως — kod nas netačno se prevodi kao „Blagodatni oganj”). 

Povod za podnošenje tužbe su svjedočenja koja je novinar unio u svoju knjigu „Iskupljenje – o Svetoj Svjetlosti“. Među njima su i svjedočanstva čuvara Svetoga Groba i Jerusalimske patrijaršije, iz kojih proizilazi da obred iniciranja Svete Svjetlosti nije Božije čudo, već proizvod ljudske intervencije. 

Proces je od 2019. vođen pred jednim od atinskih sudova. Po tužbi dvojice arhiepiskopa, suđeno je i direktoru izdavačke kuće „Εκκρεμές”. 

Konkretno, sud je presudio da je istinit kontroverzni snimak na kojem se pojavljuje arhiepiskop Isidoros, iz Jerusalimske patrijaršije, koji objašnjava način iniciranja Svete Svjetlosti tokom ceremonije. 

Vatra se pali na način pripremljen i usmjeravan ljudskom rukom. 

Taj sinimak je samo jedan od dokaza u knjizi Dimitrisa Alikakosa. 

Njihov advokat Atanasios Anagnostopulos dao je za grčki portal „Αυγή” (avgi.gr) sljedeću izjavu: 

„Oslobađajuća presuda potvrđuje značaj istraživačkog i dokumentarnog novinarstva, koje se u zakonskim okvirima praktikuje kao samostalna vrijednost u kontekstu funkcionalne demokratije. Sud je primjerno sproveo zakon i rekao bih da je raskrinkao tužitelje za očigledno neosnovanu žalbu, zbog čega se okrivljeni, nažalost, vuče i muči po sudnici punih pet godina”. 

„Istovremeno, odbijene su tužbe dvojice arhiepiskopa u kojima su tražili novčanu satisfakciju i obeštećenje za razne građanska-pravne delikte. Kako napominje i Dimitris Alikakos, on nije falsifikovao nijednu izjavu, nije izmišljao, nije nikoga klevetao, nije naudio, nije lagao — strogo se pridržavao novinarske etike i trudio se da dokaže očigledno i samo po sebi razumljivo”. 

Novinar Alikakos svoju je sudsku pobjedu posvetio śećanju na oca — sveštenika.

Mnogi autori su i prije Dimitrisa Alikakosa objavili dokaze o tome da je Sveta Svjetlost proizvod namjerne intervencije od strane klirika, tokom obreda u hramu Svetoga Groba Gospodnjeg (Vaskrsenja Hristovog) u Jerusalimu, na Veliku subotu, uoči Vaskrsa.

Recepti za dobijanje samozapaljivih smješa od raznih kiśelina i alkohola koje sagorijevaju u dodiru s kiseonikom, a čija vatra u prvim minutima gori na niskim temperaturama ne izazivajući kod ljudi opekotine — na Bliskom istoku su poznati u zapisima koji potiču najkasnije iz 12. vijeka.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pratilac72

Čestitke za novinarstvo te doprinos!