16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osnivaju Pravoslavnu crkvu Tanzanije

Religija

Tag Gallery
Comments 0

Osnivaju Pravoslavnu crkvu Tanzanije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

S blagoslovom patrijarha aleksandrijskoga Teodora, eparhijski arhijereji Tanzanije, koji su dio jerarhije Aleksandrijske patrijaršije, obratili su se vlastima zemlje sa zahtjevom za priznavanje Pravoslavne crkve Tanzanije.

Mitropolit irinopoljski Dimitrije, episkop aruški i središnje Tanzanije Agatonik i Hrizostom, episkop Bukombe, te par istaknutijih lokalnih klirika, susreli su se na sastanku u Dodomi, glavnome gradu Tanzanije. Svrha sastanka, održanog 2. aprila 2024, bila je da se zvanično obrate državnim vlastima Tanzanije sa zahtjevom za priznavanje jurisdikcije pod imenom: „Pravoslavna crkva Tanzanije”.

Press služba Mitropolije irinopoljske izviještava da je „potrebno novo priznanje”.

„Trenutna situacija u Tanzaniji je da postoje tri eparhiju, jedna mitropolija i dvije episkopije, ali se otvara perspektiva stvaranja novih episkopija”.

Iako svaka eparhija pojedinačno ima priznanje kao vjerska zajednica od države Tanzanije, sva trojica vladika, pod omoforom aleksandrijskog patrijarha, „ujedinili su se, tražeći priznanje kako bi Pravoslavna crkva mogla biti predstavljena ujedinjena sa jednim glasom i sa jedinstvenom prisutnošću i djelovanjem na teritoriji Tanzanije”.

„Orthodoxia News Agency” izvještava da je prijedlog Ustava nove Pravoslavne crkve Tanzanije u međuvremenu dostavljen Aleksandrijskoj patrijaršiji na blagoslov.

Takođe navode da su se „arhijereji Tanzanije pozabavili problemima koji proizlaze iz upada Moskovske patrijaršije".

Kako je „Antena M” pisala, Moskovska patrijaršija od početka 2022. nekanonskim osnivanjem egzarhata za Afriku pokušava da ospori jurisdikciju Aleksandrijske patrijaršije, drevne katedre koju je osnovao sveti jevanđelista i apostol Marko i koja je u diptihu Svete Pravoslavne Crkve na drugom mjestu.

Sinod u Aleksandriji je lišio vladičanstva obojicu ruskih „egzaraha”, Leonida Gorbačeva i Konstantina Ostrovskog, koji su u protekle dvije godine iz Moskve poslati u Afriku.

Aleksandrijska patrijaršija je 2019. priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine. Zauzvrat, Moskovska patrijaršija je iz svojeg diptiha osvetnički uklonila patrijarha Teodora i prekinula kanonsko i liturgijsko opštenje sa Aleksandrijskom patrijaršijom.

Ujedinjena Republika Tanzanija, na istoku Afrike, obali Indijskog okeana, ima preko 55 miliona stanovnika. Od ukupne populacije su 2/3 hrišćani, a oko 1/3 uglavnom muslimani, koncentrisani na arhiepelagu Zanzibar.

Najviše tanzanijskih hrišćana su katolici, nešto više od polovine, a ostali uglavnom pripadaju protestantskim denominacijama.

Procjenjuje se da Aleksandrijska patrijaršija ima oko 200.000 vjernika i tridesetak hramova u Tanzaniji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR