23 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Onufrij: Nemojte nas zabraniti, Kijev nam je centar a ne Moskva

Religija

Tag Video
Comments 0

Onufrij: Nemojte nas zabraniti, Kijev nam je centar a ne Moskva

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Danas je u manastiru Svetog Pantelejmona u Feofaniji kod Kijeva održan prvi sastanak sinoda UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, koji je u proljeće 2022, nakon početka oružane agresije od strane Rusije, proklamovao navodnu nezavisnost, samonazivajući se „Ukrajinska pravoslavna crkva”, bez dodatka „Moskovske patrijaršije”.

Sastankom je rukovodio mitropolit Onufrij Berezovski.

Iz UPC (MP) saopštavaju da je „razmatrano pitanje trenutnog stanja poštovanja prava na slobodu vjeroispovijesti vjernika i vjerskih organizacija”. 

„U vezi sa njihovim kršenjem, sinod je odlučio da o ovom pitanju obavijesti pomjesne pravoslavne crkve, strane zemlje i međunarodne organizacije za ljudska prava. Članovi sinoda su još jednom istakli da je Ukrajinska pravoslavna crkva samostalna i nezavisna u upravljanju Crkvom Hristovom, čija pastirska odgovornost pokriva granice ukrajinske države. Takođe je naglašeno da se, počev od 1990. godine, centar rukovodstva Ukrajinske pravoslavne crkve nalazi u gradu Kijevu”. 

U saopštenju tvrde da se „episkopi, sveštenici i laici Ukrajinske pravoslavne crkve gone po izmišljenim osnovama”. 

„Oduzimaju se crkve i druga imovina, a vjerske zajednice se nezakonito preregistruju u korist novoformirane Pravoslavne crkve Ukrajine. Do danas je već zarobljeno oko 1.500 hramova. Organi lokalne samouprave donose nezakonite odluke kojima se zabranjuje korišćenje imovine vjerskim organizacijama naše Crkve”. 

Dalje navode da „posebno zabrinjava prijedlog zakona № 8371 O izmjenama i dopunama određenih zakona Ukrajine u vezi sa djelovanjem vjerskih organizacija u Ukrajini, koji je inicirala ukrajinska vlada”. 

„Pod izgovorom zaštite nacionalne bezbjednosti, norme zakonskog prijedloga imaju za cilj ne samo likvidaciju Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je najveća vjerska zajednica u našoj zemlji, već i kršenje osnovnog prava na slobodu vjeroispovijesti, koje je zagarantovano od strane države svakom građaninu. Sinod smatra da je ovaj prijedlog zakona takav da će doprinijeti raspirivanju vjerskoga neprijateljstva i netrpeljivosti, krši princip autonomije vjerske zajednice i ima za cilj miješanje u unutrašnje aktivnosti vjerskih organizacija Ukrajinske pravoslavne crkve. S tim u vezi, sinod poziva narodne poslanike Vrhovne Rade Ukrajine da ne usvajaju ovaj zakon”, zaključuju u saopštenju UPC (MP).

Napominjemo, prijedlog zakona № 8371 ne pominje izričito UPC (MP), nego predviđa zabranu u Ukrajini vjerskih organizacija povezanih s zemljom agresorom, tj. Rusijom. Ovaj zakon je krajem 2022. najavio ukrajinski predśednik Volodimir Zelenski.

Prijedlog zakona № 8371 jesenas je Vrhovna Rada usvojila velikom većinom glasova u „prvom čitanju”. Nakon što je početkom prošlog mjeseca Odbor za humanitarnu i informativnu politiku Vrhovne Rade preporučio za usvajanje zakonski prijedlog, procedura nalaže da će se o njemu u konačnom izjasniti poslanici u „drugom čitanju” na plenarnome zasijedanju Vrhovne Rade.

Prof. dr Viktor Jelinski, rukovodilac glavne službe ukrajinske vlade za vjerska pitanja, Državne službe za etnopolitiku i slobodu savjesti, kazao je da „ako UPC (MP) napušti Rusku pravoslavnu crkvu, zakon № 8371 neće se na nju primjenjivati”.

„Ukrajinska država ne zahtijeva od UPC (MP) da izda pravoslavlje, promijeni liturgijske običaje, jezik ili crkveni kalendar. Ne pozivamo ih da postanu dijelom druge crkve. Glavno što država zahtijeva: prekid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom", kazao je Jelinski.

Prema njegovim riječima, „podložnost Moskovskoj patrijaršiji nije dogma vjere, već samo administrativna veza”.

S mjerodavnog stanovišta Vaseljenske Majke-Crkve jedina kanonska jurisdikcija u Ukrajini je Pravoslavna crkva Ukrajine, koja je tomos o autokefaliji dobila početkom 2019. 

UP (MP) je proteklih decenija, pod krinkom religije, širila agresorsku doktrinu Kremlja o „ruskome svijetu” i borila se protiv ukrajinskoga pokreta za autokefaliju. 

U Svetoj Pravoslavnoj Crkvi neka jurisdikcija je „samostalna i nezavisna” samo ako je autokefalna — a UPC (MP) ne samo da nikad nije eksplicitno tvrdila da je autokefalna, nego nije ni priznanje svoje „samostalnosti i nezavisnosti” eventualno zatražila od bilo koga. 

Na primjer, provjerljivo je da se ni u Crkvi Srbije (SPC), „savezničkoj” UPC (MP) tj. Moskovskoj patrijaršiji, Onufrij Berezovski ne pominje u diptihu predstojatelja autokefalnih crkava. 

Drugim riječima, UPC (MP) nema ni naznaka kanonskog subjektiviteta autokefalne jurisdikcije. 

S početkom otvorene ruske agresije — ali tek kad je postalo izvjesno da Putinove trupe nijesu u stanju da zauzmu prijestonicu Kijev — UPC (MP) pokušava da „kozmetički” maskira svoju ulogu i faktički u nepromijenjenom statusu preživi kao ekspozitura Kremlja. 

Sabor UPC (MP) 27. maja 2022. izrazivši, biva, „neslaganje sa stavom patrijarha moskovskog i cijele Rusije u vezi sa ratom u Ukrajini” odlučuje da prekine pomen Kirila Gundjajeva kao svog poglavara, usvaja izmjene i dopune ustava UPC (MP) koje ukazuju „na potpunu samostalnost i nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve” i „obnavlja mirovarenje (sveto miro) u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi”. 

Međutim, iako UPC (MP) tvrdi da je „samostalna i nezavisna” — i to od 1990. godine! — Moskovska patrijaršija u svojim jerarhijskim dokumentima i dalje je vodi kao sebi podložni ogranak, „samoupravni s pravima široke autonomije”, tj. potpuno identično kao prije početka otvorene oružane agresije Rusije na Ukrajinu. 

Donjecka eparhija UPC (MP), na teritoriji pod okupacijom Rusa, odmah je saopštila da odluke sabora ne prihvata; zatim Simferopoljska i Krimska eparhija UPC (MP) da „ostaju pod omoforom njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije”... 

Nakon što je Putin u jesen 2022. objavio ustavno pripajanje Ruskoj Federaciji okupiranih oblasti Ukrajine, tamošnje eparhije UPC (MP), aktima koje je potpisao Kiril Gundjajev, administratvno su neposredno ušle u sastav Moskovske patrijaršije. 

Dakle, dok su brojni klirici UPC (MP) na okupiranim područjima Ukrajine otvoreno u službi ruskoga agresora, na drugoj strani, širom slobodne Ukrajine, prema službenim podacima od 4. oktobra 2023, pokrenuto je najmanje 68 krivičnih postupaka protiv predstavnika UPC (MP), od kojih su 14 mitropoliti. 

Među otkrivenim zločinima u redovima UPC (MP) su veleizdaja, kolaboracionizam, pomaganje i podržavanje zemlje agresora. Pored toga, službenici za sprovođenje zakona istražuju 18 slučajeva javnog agitiovanja vjerske mržnje, kao i prodaje vatrenog oružja, distribucije dječije pornografije.

VIDEO Pet godina zatvora mitropolitu za zločine podrške ruskoj agresiji

U januaru 2023. godine, ekspertska grupa Državne službe za etnopolitiku i slobodu savjesti Vlade Ukrajine radi sprovođenja odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine od 1. decembra 2022. zaključuje: 

- „Sadašnja aktivnost ili neaktivnost najviših organa crkvene vlasti i upravljanja UPC (MP) pokazuje da i dalje ostaje potčinjena Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Ona ne djeluje kao samostalna (autokefalna) crkva i ne proglašava sopstvenu nezavisnost (autokefalnost). Članovi ekspertske grupe nijesu pronašli nijedan dokument ili radnju koja bi ukazivala na transformaciju UPC (MP) u vjersku zajednicu nezavisnu od Ruske pravoslavne crkve”.

U jurisdikciju Pravoslavne crkve Ukrajine prešlo je zaključno na dan 9. april o.g. tačno 1.695 bivših parohija UPC (MP), na način predviđen važećim propisima — ovjerenim većinskim glasovima parohijana. 

Usvajanjem zakona № 8371, između ostaloga. značajno će se pojednostaviti sadašnja komplikovana administrativna procedura verifikacije slobodnih prelazaka parohija u drugu jurisdikciju.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR