21 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

23° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mošti Svetih Apostola i čestica Časnog Krsta uskoro na Cetinju

Religija

Comments 6

Mošti Svetih Apostola i čestica Časnog Krsta uskoro na Cetinju

Autor: Antena M

  • Viber

Pod omoforom arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog Borisa osnovan je vikarijat Crnogorske pravoslavne crkve u Rumuniji. Pored Rumunije, vikarijat će imati jurisdikciju u Bugarskoj, Mađarskoj i Moldaviji. U pravoslavnoj terminologiji, vikarijat označava administrativno-teritorijalno namjesništvo kojim upravlja pomoćnik arhijereja.

„Za nadležnog sveštenika za vikarijat postavljen mitronosni protojerej prof. Emilijan Prodan, koji je službu prethodno obavljao u Rumunskoj crkvi. On je ktitor hrama Svete Marije u Bukureštu i hrama Svete Secilije u Gerli. Zvanično je pristupio kliru Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju dostavljenom „Anteni M”.

Središte crnogorskog pravoslavnog vikarijata u Rumuniji biće hram Svete Marije u Bukureštu, kojem je „dodijeljen status stavropigijalne crkve”.

„Nakon svete liturgije, sveštenik Emilijan je zvanično uručio ključeve stavropigijalne crkve mitropolitu Borisu”.

U klir Crnogorske pravoslavne crkve pristupili su i jedan ipođakon i tri monahinje „koje će biti na poslušanju u crkvi Svete Marije u Bukureštu”.

„Posebno želimo istaći da je sveštenstvo iz Rumunije uputilo značajan dar Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i crnogorskom narodu: mošti Svetih Apostola Petra i Pavla i česticu Časnog Krsta”, saopštavaju iz Crnogorske pravoslavne crkve.

„Ove Svetinje će uskoro biti molitveno dočekane na Cetinju i biće položene u crkvi Svetog Ivana Crnojevića Gospodara Crnogorskog, kako bi bile dostupne narodu na poklonjenje i molitvu”.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Bokeljka

Sa srećom i blagoslovom od Gospoda našeg, da vam se sav trud isplati i da vas Gospod čuva i sačuva!

Tivćanin

@Boka - Tebe lažni Bokelju i sve vas je blagosovio da palite i žarite dje ste godj došli sa vladikama na tenkovima i automatima u rukama. Veliki je Bog da pogleda na poštenu Crnu Goru i Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu!

Pješivac

Crogorski Mitropolite Boris učinjeste za kratko vrijeme više nego Mihailo sa Glendžom za trideset godina. Crnogorci očekuju vaš put kod Vartolomeja u Vaseljenskoj patrijašiji na Fanaru da se molimo za vaše zdravlje i autokefaliju koju izgubismo 1922 godine.