12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurajev: Hrist na Gori nije beśedio o eurolajt pravoslavlju

Religija

Comments 1

Kurajev: Hrist na Gori nije beśedio o eurolajt pravoslavlju

Autor: Antena M

  • Viber

 Priredio: V.J.

Mirotvorstvo je vaistinu Hristova beśeda na Gori [Jevanđelje po Mateju, 5-7]. Ali, njoj radikalno protivuriječi istorijska praksa pravoslavlja — piše protođakon dr Andrej Kurajev.

 Ovaj vodeći ruski pravoslavni teolog, koji je od jesenas u egzilu, a nedavno je postao klirik Vaseljenske patrijaršije, osvrće se na 17. aprila usvojenu Rezoluciju (Resolution 2540) Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE) u kojoj Moskovsku patrijaršiju - Rusku pravoslavnu crkvu identifikuju s kvazicrkvenim instrumentom Kremlja za propagandu zločina agresije, genocida i ratnih zločina.

 Rezolucija PACE, između ostaloga, navodi da je „Skupština zgrožena takvom zloupotrebom vjere i ISKRIVLJAVANJEM HRŠĆANSKE PRAVOSLAVNE TRADICIJE od strane režima Vladimira Putina i njegovih zastupnika u jerarhiji Moskovske patrijaršije”.

„Ne slažem se!” — komentariše Andrej Kurajev.

 „Uopšte ne smatram sve navedeno ‘iskrivljavanjem pravoslavne tradicije’. Ovo je samo iskrivljavanje slike pravoslavlja koju su poslanici pravoslavnih crkava decenijama slikali u ženevskom Svjetskom savjetu crkva (WCC)”, ocjenjuje Kurajev.

 Između ostalih, predstavnik Moskovske patrijaršije u WCC u Ženevi bio je svojevremeno Kiril Gundjajev, aktuelni patrijarh. Sada je tamo opet Gudjajev, protojerej Mihail, patrijarhov rođak.

 WCC je nedavno službeno uputio patrijarhu Kirilu pitanje s molbom da odgovori što tačno podrazumijeva pod svojom formulacijom „sveti rat” u Ukrajini.

 Prema Andreju Kurajevu, „kada se govorilo: mi smo za mir i ljudska prava — to je samo eurolajt pravoslavlje; pravoslavlje za ekumenske rezolucije”.

 Protođakon — koji je svjedočeći svoja uvjerenja i stavove u ruskoj domovini, uključujući kritike gej-lobija u vrhu Moskovske patrijaršije i agresiju na Ukrajinu, bio izložen progonima sudskim, i crkvenom i državnom — piše da „pravo, istorijsko pravoslavlje, oličeno u njegovoj kulturi i istoriji, sasvim se adekvatno odražava u ozloglašenim apelima da se vodi ‘sveti rat’”.

 „Uostalom, da li su pravoslavni retoričari, od shimonaha do patrijarha, podsticali svoja carstva na širenje? - Da, vazda”.

 „Da li su se pravoslavni retoričari protivili ekspanzionističkim planovima svojih kraljeva? - Nikad”.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

simokliser

KGB je poslao 1500 klerika ruske pravoslane crkve u Gulage ubio i procerao a njihova mjesta su zauzeli priuceni komunisticki komesari neosovjeti ..i sada ova crkva nema veze sa onom od prije 1918 isto kao sto nasa crkva nema veze sa onom iskonskom crkvom crnojevica i petrovica