12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Investicioni potencijali Crne Gore predstavljeni u Kanu

Ekonomija

Comments 0

Investicioni potencijali Crne Gore predstavljeni u Kanu

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Investicioni potencijal, kao i projekti koji se trenutno rade u Crnoj Gori, predstavljeni su na jednom od najvažnijih svjetskih sajmova investicija i nekretnina, „MIPIM“, koji se održava u Kanu od 12. do 15. marta.

Posjetiocima štanda i potencijalnim investitorima predstavljene su aktivnosti koje Vlada Crne Gore sprovodi u cilju turističke valorizacije potencijala sjevernog regiona, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Predstavljena su ulaganja u izgradnju turističke infrastrukture na sjeveru, što stvara uslove za privlačenje novih investicija. Posjetioci se upoznaju i sa podsticajnim mjerama i olakšicama koji se investitorima nude na državnom i lokalnom nivou. U okviru crnogorskog štanda predstavile su se i kompanije Azmon Investments, Adriatic Marinas i Adriatic Properties, koje su posjetioce upoznale sa njihovim projektima koje realizuju u Crnoj Gori.

Crnogorsku delegaciju na MIPIM-u predvodi Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Davidović je tokom sajma imao niz bilateralnih sastanaka predstavnicima Vlada zemalja učesnica sajma, potencijalnim investitorima, developerima, hotelskim operaterima i planerima prostora.

Na sastanku sa Robson Napier Borkiom, državnim sekretarom Ministarstva turizma Brazila, Davidović je razmijenio iskustva u razvoju turističke privrede, a sagovornici su izrazili obostranu spremnost za dalje unapređenje saradnje u turizmu. Ukazano je na ekonomski potencijal saradnje koji bi trebao da prati dobre političke odnose koji postoje između dvije zemlje.

Sa generalnim sekretarom Ministarstva turizma Grčke, George Civlasom, Davidović je razgovarao o potencijalu za razmjenu iskustava posebno kada se govori o korišćenju fondova EU. Takođe, razgovarali su o uticaju sharing ekonomije na turizam i njenih efekata na sivu ekonomiju, kao i o evoluciji trendova u turizmu sa aspekta ponude i tražnje. Dogovoreno je da se u narednom periodu kroz bilateralne posjete pospješi povezivanje turističke privrede dvije države.

Davidović je učestvovao u radu „Mayors & Political Leaders’ Think Tank“-a, koji je namijenjen visokim zvaničnicima i gradonačelnicima kako bi razmijenili ideje i iskustva o potrebama gradova i regija za održivim investicijama. Sa predstavnicima privrede i lokalnih i državnih institucija država razmatrani su trendovi u razvoju modernih gradova, primjeri inovativnih politika na državnom i lokalnom nivou kao i najbolje prakse u oblasti osmišljavanja modernih naselja.

Tokom razgovora sa predstavnicima inostranih medija prisutnih na MIPIM-u, državni sekretar Davidović predstavio je rezultate koje je crnogorski turizam ostvario do sada. Poseban naglasak stavljen je na rekordnu posjećenost, ostvarene prihode, tendencije emitivnih tržišta, najave za tekuću godinu i aktivnosti koje se preduzimaju za sezonu 2020. godine.

MIPIM je najveći međunarodni sajam nekretnina, koji svake godine okuplja predstavnike velikog broja zemalja i najuticajnije donosioce odluka na tržištu nekretnina. Po mnogima, MIPIM je najveća izložba razvojnih projekata i izvora kapitala na svijetu. Na MIPIM-u učestvuju investitori, finansijske institucije, hotelske grupacije, developeri, agencije za nekretnine, najveće konsultantske kompanije u ovoj oblasti, lokalne vlasti i drugi. MIPIM nudi informacije o tome gdje i kada ulagati, kako ući u partnerstva, ali i upoznavanje sa razvojnim inovacijama u oblasti nekretnina (sa akcentom na finansije, arhitekturu i održivost), kao i mogućnost susreta sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR