6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završena rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini

Ekonomija

Comments 0

Završena rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini

Izvor: Mina business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Poslanici su danas završili raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je većina ocijenila pozitivno, dok su iz Socijaldemokratske partije (SDP) upozorili na mogućnost obaranja na Ustavnom sudu.

Poslanik SDP Raško Konjević saopštio je da će podržati predložene izmjene i dopune, jer smatra da je elementarno pošteno da se podrži uvođenje neradne nedjelje, ali i upozorio na mogućnost da ih Ustavni sud obori.

„Vlada mora preuzeti obavezu da ovo bude privremena odluka, jer bilo ko ko pokrene ustavnu žalbu, mislim da će je dobiti. Ne može se propisima izazivati diskriminacija“, upozorio je Konjević.

On je podsjetio da je Zakonom o radu definisano pravo zaposlenih na sedmični odmor od 24 sata, ali da je problem u njegovom nepoštovanju.

„Pitanje sedmičnog odmora je riješeno sistemskim zakonom, ali je problem što se on ne primjenjuje. Podržaćemo predloženo, ali rizik može biti ono što su postupanja Ustavnog suda u nekim zemljama regiona“, naveo je Konjević.

On smatra da Zakon o unutrašnjoj trgovini ne treba da uređuje pitanje neradne nedjelje, jer se na taj način pravi diskriminacija između zaposlenih u sektoru trgovine i drugih radnika.

„Treba li svaki propis iz bilo koje oblasti, kao što je na primjer građevinarstvo, da promijenimo ili da kao država poštujemo ono što smo propisali sistemskim zakonom“, pitao je Konjević i apelovao na izvršnu vlast da implementira zakon.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je cilj donošenja predloženih izmjena i dopuna unaprijeđenje postojećih normi i brisanje odredbi koje su postale neprimjenjive.

“Predloženi zakon propisuje da se obavljanje djelatnosti trgovine na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika”, navela je Dragica Sekulić.

Izuzeci se konkretno odnose na mogućnost rada prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta, a sve u namjeri zaštite javnog interesa, i njih čine apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

“Te objekte čine i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka”, navela je Sekulić.

Izuzeti su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko.

Dragica Sekulić je ocijenila da se prilikom definisanja izuzetaka vodilo računa o zaštititi javnog interesa i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja građana.

“Propisano je da je trgovina na malo kupovina robe radi prodaje potrošačima i preduzećima, što do sada nije bio slučaj, jer je samo obuhvatala krajnje korisnike kao fizička lica”, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, izmjenama tog zakona prijava trgovine je pojednostavljena, jer je trgovcima propisana prijava za obavljanje trgovine kod samo jednog organa, što do sada nije bio slučaj.

“Prijedlogom zakona mijenjaju se odredbe u vezi sa kaznenom politikom, a zakonsko rješenje je usaglašavanje sa Zakonom o uslugama”, dodala je Sekulić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić, kazao je da su predložene izmjene i dopune Zakona u unutrašnjoj trgovini dobre i da nema sumnje da će za njega glasati poslanici vlasti i opozicije.

On je ocijenio da se mora pohvaliti Vlada koja se u svim oblastima trudi da održi korak sa poštovanjem evropskih pravila, a sa druge strane je došlo do smanjivanja birokratskih i biznis barijera.

“Ako neko otvara trgovinu na malo bilo je pretjerano da mora da se prijavljuje u više organa. Sasvim je dovoljno da inspekcijskom organu prijavi da počinje da radi, a oni obavještavaju drugi organ o tome, što je za pohvalu”, smatra Predrag Sekulić.

On je, govoreći o uvođenju neradne nedjelje za zaposlene u trgovinama, naveo da je do sada u zakonodavstvu bilo jasno naznačeno da zaposleni radi šest dana i ima pravo objektivnog odmora jedan dan.

“To je nešto što je dobro za sve one koji rade u trgovinama, a amandmansko djelovanje Vlade u kojem su napravljeni izuzeci bilo je sa punim pravom. Napravljeni su izuzeci za one koji se bave sezonskim poslovima kako ljetnja sezona ne bi trpjela”, dodao je Sekulić.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak kazala je da se plaši da predviđene izmjene i dopune neće važiti za sve, zbog čega bi trebalo povesti računa o tome da inspekcije obavljaju svoj posao.

„Plašim se da predloženo neće važiti za sve. Ne vidim zbog čega bi apoteke morale da rade svih sedam dana u sedmici i zašto ne bi postojale one koje će biti dežurne. Vidim opiru se i tržni centri, zato nam je neophodna kontrola“, rekla je Bošnjak.

Ona je dodala da zaposleni u sektoru trgovine trpe različite vrste maltretiranja zbog straha od otkaza, kao i da u oko 80 odsto slučajeva poslodavci osiguravaju radnike na minimalnu zaradu, dok im ostatak novca daju u kovertama.

„Da li inspekcija reaguje? Ne reaguje. Imate korumpiranu inspekcijsku službu koja ne radi svoj posao i ne kontroliše te poslodavce“, navela je Bošnjak.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, kazao je da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona donosi dobro rješenje koje se tiče prijave trgovine, kako se ona ne bi podnosila u dvije, tri ili četiri institucije.

On je, govoreći o neradnoj nedjelji, naveo da je bitno da ta zakonska odredba bude usaglašena sa Zakonom o državnim i drugim praznicima.

„Pojavljuju se informacije da su neki poslodavci donijeli odluku ili nagovještavaju da će da otpuste broj radnika. Ovaj zakon urađen je uz podršku udruženja poslodavaca, a podržali su ga i sindikati“, rekao je Mugoša.

On je zamolio poslodavce da im taj zakon ne bude izgovor za otpuštanja, jer će doći do prelivanja prometa iz toga u ostale dane.

„Postavlja se pitanje diskriminacije, pri čemu Zakonom o državnim i drugim praznicima moramo tretirati sve druge oblasti. Dobro je što smo stavili u zakon izuzetke, ali je pitanje da li svi treba da stoje“, naveo je Mugoša.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović smatra da je važno što će zaposleni imati slobodnu nedjelju i vremena za porodicu.

„Imaćemo pojedinca koji će više vremena posvetiti porodici koja je temelj društva, a produktivan je samo zadovoljan radnik. Svi znamo šta znači porodica za društvo, a ne možemo imati kvalitetno društvo ako nemamo kvalitetne mlade generacije“, rekao je Ibrahimović.

On je ocijenio i da nema razloga da poslodavci otpuštaju zaposlene.

„Mnogo je kvalitetnije da bolje organizuju radne dane kako bi imao zaposlenog zadovoljnijeg i produktivnijeg“, dodao je Ibrahimović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR