21 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

01.06.

24° / 12°

Utorak

02.06.

25° / 13°

Srijeda

03.06.

23° / 12°

Četvrtak

04.06.

25° / 15°

Petak

05.06.

19° / 18°

Subota

06.06.

22° / 18°

Nedjelja

07.06.

24° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sezona u zenitu, rekordan prihod od taksi, evo šta turistima najviše smeta

Ekonomija

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Sezona u zenitu, rekordan prihod od taksi, evo šta turistima najviše smeta

Podaci iz NTO govore da od početka godine bilježimo 5.149.000 eura prihoda od boravišne takse na nivou Crne Gore (koji pripadaju budžetu i lokalnim turističkim organizacijama), što je rast od 19,46 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kako su kazali Pobjedi iz NTO, u Crnoj Gori boravi 219.234 turista, što je više za 22.000 ili 12 odsto u odnosu na uporedni podatak prethodne godine.

"Prema podacima koje nam dostavljaju lokalne turističke organizacije, a koje se odnose na broj turista koji borave u njihovim opštinama od 1. juna do sada u prosjeku bilježimo 8,3 odsto više turista nego u uporednom periodu prethodne godine", kazali su iz NTO.

Oni ističu da je evidentno da se mijenja struktura gostiju pa tako u hotelima na prvom mjestu borave turisti iz Njemačke sa 11 odsto u strukturi inostranih turista, a zatim slijede turisti iz Srbije, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

Kako je Pobjedi kazala direktorica TO Budva Maja Liješević posljednji podaci govore da u Budvi boravi oko 74.000 gostiju, što predstavlja blagi porast u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj je u privatnom smještaju, oko 57.000, dok u hotelima i drugim vidovima kolektivnog smještaja boravi oko 17.000 gostiju. Što se tiče strukture gostiju Liješević napominje da je kao i prethodnih godina.

Kada je u pitanju kolektivni smještaj, prema dostupnim zvaničnim podacima Monstata, najviše dolazaka ostvaruju turisti iz evropskih zemalja (79 odsto), a najveća emitivna tržišta su Njemačka (11 odsto od ukupnog broja turista u kolektivnom smještaju), Rusija (devet odsto), Srbija (osam odsto), Albanija (šest odsto), Kina (šest odsto) i Francuska (pet odsto).

"Interesantno je da ove godine u privatnom smještaju imamo goste i iz nekih dalekih destinacija, poput Južne Afrike, Papua Nove Gvineje, Mauricijusa, Kambodže, Indonezije, Bahreina i mnogih drugih", kaže Liješević.

Kako ističe primjedbe i sugestije turista se najčešće odnose na gužve u saobraćaju, na plaže koje imaju previše plažnog mobilijara, na buku nakon jedan sat poslije ponoći što je kaže uobičajeno za ovo doba godine.

"Za Budvu kao turističku destinaciju sa najvećim udjelom u broju ostvarenih dolazaka i noćenja i prihoda od turizma, od krucijalnog je značaja održiv razvoj turizma, koji će zadovoljiti kako potrebe posjetilaca, tako i zahtjeve domaćina i njihove životne sredine, uvažavajući ekonomske, socijalne i ekološke uticaje ove i te kako značajne privredne grane", kazala je Liješević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR