20 °

max 21 ° / min 13 °

Subota

30.05.

21° / 13°

Nedjelja

31.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

22° / 15°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Srijeda

03.06.

23° / 13°

Četvrtak

04.06.

24° / 14°

Petak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Stanje u bankarskom sistemu osnaženo"

Ekonomija

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

"Stanje u bankarskom sistemu osnaženo"

Stanje u bankarskom sektoru osnaženo je nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na sastanku posvećenom dijalogu na visokom nivou sa Evropskom centralnom bankom (ECB), koji je održan u Frankfurtu, kazao da je aktiva banaka, u iznosu od 4,6 milijardi eura, na istorijskom maksimimu, dok stabilnost sistema potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti od 19,5 odsto.

„Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto kupnih, što je značajan pad u odnosu na 2011. godinu, kada je njihov nivo iznosio 25,9 odsto“, rekao je Žugić.

Kamatne stope, prema njegovim riječima, i dalje imaju tendenciju pada.

„Uprkos niskim pasivnim kamatnim stopama, depoziti rastu, što je dokaz povjerenja u bankarski sistem“, naveo je Žugić.

Iz CBCG je saopšteno da su predstavnicima ECB-a prezentovani novi podaci koji oslikavaju stanje u crnogorskoj ekonomiji, sa posebnim akcentom na stanje u bankarskom sektoru.

„Crnogorska ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina. U prošloj godini je, prema zvaničnim podacima Monstata, ostvarena stopa rasta od 5,1 odsto, zahvaljujući, prvenstveno, snažnoj investicionoj aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, kao i rastu domaće tražnje i privatne potrošnje“, kazao je Žugić.

On je rekao da su u fiskalnoj sferi zabilježeni pozitivni trendovi zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije koje Vlada sprovodi i dodao da će, prema projekcijama Ministarstva finansija, javni dug od ove godine imati silazni trend.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje CBCG provodi na planu implementacije planirane revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), daljeg snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, i modernizacije platnog prometa.

Viceguverneri CBCG, Nikola Fabris i Miodrag Radonjić, na sastanku su prezentovali makroekonomske trendove u Crnoj Gori, status pregovora sa EU, kao i upravljanje međunarodnim rezervama i efekte monetarne politike CBCG.

Na sastanku je diskutovano i o ekonomskoj situaciji i razvoju bankarskog sektora u eurozoni, kao i o monetarnoj politici ECB-a.

ECB je, kako su saopštili, ponudila sve vidove podrške CBCG u dijelu monetarne politike, posebno u domenu supervizije.

Iz CBCG su podsjetili da se dijalog na visokom nivou redovno održava između ECB i centralnih banaka zemalja kandidata za članstvo u EU, u cilju njihove pripeme za članstvo u evropskom sistemu centralnih banaka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR