16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković na Cmiljači: Zamajac ekonomiji i nova radna mjesta i prilike za mlade

Ekonomija

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Marković na Cmiljači: Zamajac ekonomiji i nova radna mjesta i prilike za mlade

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković obišao je gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja, izrazio zadovoljstvo napretkom radova u ovoj godini i ocijenio da će i ovo buduće skijalište i kompleks turističkih centara na Bjelasici u cjelini biti od sezone 2020/2021. novi zamajac našoj ekonomiji te da će donijeti nova radna mjesta i prilike za mlade ljude bjelopoljskog kraja, saošteno je iz Vlade.

„Želio sam da pri kraju građevinske sezone vidim šta se uradilo u toku ove godine, kako se odvijaju radovi i na koji način da se najbolje pripremimo da odmah početkom iduće godine nastavimo još snažnijim intenzitetom. Vlada se sada u razvoju Bjelasice i ski centara na Bjelasici fokusirala na Cmiljaču. Želimo je što prije imati u pogonu“ – rekao je Premijer na budućem skijalištu.
Napravili smo više koraka naprijed – rekao je Marković – precizirajući da su renomirani proizvođač žičara Lajtner i njegov lokalni partner Novi Volvox uradili ozbiljan posao na postavljanju stubova buduće žičare i polazne stanice i izlazne stanice.

„Dakle, realizujemo naš plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, 17 miliona zaključenih ugovora, 10 miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji: Nova radna mjesta, podsticaj za mnoge druge prateće djelatnosti i naravno nove prilike za mlade ljude ovog kraja“ – zaključio je Marković na Cmiljači.

Kako je navedeno, projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je gotovo 1,4 km.

"Jedan od zahtjevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac – Cmiljača, ukupne dužine oko 16 km, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma.

Istovremeno za konstrukcijom žičare i pristupnog puta radi se i elektroenergetska infrastruktura za potrebe napajanja budućeg turističkog kompleksa Cmiljača: Na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju projektovana je trafostanica 35/10 kV koju Vlada finansira sa 1,18 miliona eura iz kapitalnog budžeta", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, pored ski centra na Cmiljači u okviru komleksa zimskih centara na Bjelasici radi se i na turističkom centru na lokaciji Žarski katun u opštini Mojkovac. Ove godine je otvorena žičara-šestosjed u Ski centru Kolašin 1600.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR