10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osnažiti ekonomsku saradnju Crne Gore i Albanije

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Osnažiti ekonomsku saradnju Crne Gore i Albanije

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono razvojnim fondom, organizovala je učešće crnogorskih privrednika na 26. Međunarodnom sajmu Klik EXPO 2019, održanom u Tirani od 23. do 26. novembra. Na sajmu je istaknuto da je potrebno osnažiti ekonomsku saradnju Crne Gore i Albanije.

"Ove godine na sajmu je izlagalo više od 400 izlagača iz 25 država, predstavljajući sektore poput poljoprivrede i prehrambene industrije, građevine, energetike, metalurgije, elektronike, ugostiteljstva, IT, drvoprerade, finansija i drugih. Na nacionalnom štandu Crne Gore, površine 102 m2, priliku da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospiješe postojeće i steknu nove poslovne kontakte, iskoristilo je 20 kompanija", navodi se u saopštenju.

U okviru sajma je organizovan poslovni forum privrednika Crne Gore i Albanije.

Organizatori skupa bili su Privredna komora Crne Gore i Trgovinsko-industrijska komora Tirane.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić je izrazio očekivanje da će poslovni forum doprinijeti snaženju veza dvije ekonomije.

"Mi smo dva susjeda koji nemaju problema u saradnji. Prepoznajemo zajedničku evropsku budućnost, povezani smo CEFTA sporazumom. Svi preduslovi su tu, ali je neophodno da robna razmjena među našim zemljama budu na mnogo većem nivou i da se formiraju zajedničke kompanije", ocijenio je Saveljić.

Saveljić kaže da predstoji realizacija krupnih projekata koji će dodatno osnažiti veze dvije države, kao što su izgradnja Jadransko-jonske ceste kroz Crnu Goru i Albaniju, te unapređenje željezničkih veza.

"Potrebno je da bolje valorizujemo Skadarsko jezero koje pruža velike potencijale za razvoj. Prostor za saradnju vidi i u turizmu. Smatra da je potrebno da se na nivou cijelog regiona formira zajednički turistički proizvod, jer je to najbolji način da privučemo turiste sa velikih a udaljenih tržišta, kao što su kinesko ili japansko. Saradnja se može realizovati i kroz projekte, navodi Saveljić, podsjećajući da su dvije zemlje već partneri na projektima BRE i HISTEK", rekao je on.

Crna Gora i Albanija su tokom prethodne godine razmijenili roba u vrijednosti 55,8 miliona eura, a u prvih devet mjeseci 2019. 41 milion eura. Deficit je na strani Crne Gore i iznosi 30 miliona eura.

Iz Albanije najviše uvozimo cement i gvožđe, a izvozimo drvo i aluminijum.

"Razmijenjujemo sirovine, što nije dobro. Moramo da podignemo nivo naših proizvoda na veći stepen obrade", rekao je Saveljić.

Predsjednik Komore Tirane Nikolin Jaka ocijenio je veoma kvalitetnom saradnju poslovnih asocijacija dvije države, čime se uveliko podstiču međusobne ekonomske veze.

"Potencijali za snažniju ekonomsku saradnju postoje u turizmu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te industriji građevinskih materijala. Naše dvije ekonomije nijesu konkurenti, već su komplementarne. Osnivanje zajedničkih kompanija doprinijelo bi snaženju ekonomskih veza", rekao je Jaka.

Prema njegovim riječima, obje zemlje imaju evropske aspiracije, a integraciji može doprinijeti zajednička agenda sa ekonomijom u fokusu.

"Privredne komore, naglašava, treba da iznađu realne mogućnosti razvoja ekonomske saradnje i optimista je u tom pogledu", kazao je on.

Najavio je konferenciju šest država regiona koja će biti održana u Albaniji, a u čijem fokusu će biti otklanjanje tarifnih i netarifnih barijera.

Forum je završen bilateralnim razgovorima privrednika dvije države o mogućnostima upostavljanja partnerstava na konkrentnim poslovima.

Marko Škrelja, Giovanni Trade iz Ulcinja, kazao je da u Tirani predstavlja potencijale njegove kompanije koja posluje u turizmu i proizvodnji aluminijumske bravarije.

"Neminovno je da se kreira zajednički proizvod zemalja regiona, ali je preduslov za to unapređenje infrasatrukture, da se najprije povežemo brzim cestama, a nakon toga treba raditi na cjenovnom ujednačavanju ponuda", rekao je Škrelja.

Goran Đurović, Cerovo iz Bara, kazao je da njegova kompanija već godinama ostvaruje zavidnu saradnju sa partnerima iz Albanije.

"Naša saradnja se uglavnom zasniva na uvozu materijala iz Albanije, ali sve više razmišljamo o pokretanju eventualne zajedničke proizvodnje. Dugi niz godina saradnje rezultirao je, dakle, obostranim povjerenjem koje može dovesti do nove zajedničke priče", kazao je Đurović.

Džemal Ravja je na sajmu i poslovnom forumu u Tirani predstavljao svoju firmu Veterinum iz Ulcinja koja, pored toga što se bavi veterinarskom djelatnošću, proizvodi hranu za pčele, koju plasira i na tržište Albanije zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa distributerom iz ove države.

“Naši proizvodi su veoma dobro zastupljeni na domaćem tržištu, ali većinu svoje proizvodnje izvozimo. Računamo na to da će u budućnosti naš izvozni kapacitet biti još veći, pošto pravimo novu fabriku koja će biti završena za nekoliko mjeseci. Velika je važnost Privredne komore u podršci i promovisanju privrede na sajmovima i poslovnim forumima i uklanjanju barijera u Regionu”, rekao je Ravja.

On je istakao eliku važnost Privredne komore u podršci i promovisanju privrede na sajmovima i poslovnim forumima i uklanjanju barijera u Regionu.

Ranko Nikolić, Institut za crnu metalurgiju Nikšić, kaže da imaju tradicionalno dobru saradnju sa partnerima iz Albanije i Kosova u sektoru energetike.

"Prije mjesec dobili smo značajan tender na Kosovu, a takođe smo učesnici jednog javnog poziva i u Albaniji čije rezultate očekujemo. Ovo je zanimljivo tržište za nas, sa malim troškovima transporta, tako da vidim perspektivu poslovanja na ovom području tokom narednih godina", rekao je Nikolić.

Željko Macanović, proizvođač organskih žitarica i brašna iz Pljevalja, kaže da mu je cilj dolaska na sajam pronalaženje dobavljača za isporuku ambalaže, mašina i rezervnih djelova, čije su cijene, kako kaže, u Albaniji mnogo povoljnije.

On je organizatorima sajamskog nastupa, uputio riječi zahvalnosti za organizaciju sajma i poslovnog foruma, jer su ove aktivnosti, itekako bitne za privredu, realizovane veoma kvalitetno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR