16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo koje novine donosi Zakon o radu

Ekonomija

Tag Video
Comments 2

Evo koje novine donosi Zakon o radu

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Radni odnos će se ubuduće zasnivati bez standardne procedure oglašavanja slobodnih radnih mjesta osim u slučajevima gdje postoji javni interes a to su preduzeća i ustanove koje su u državnom vlasništvu, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić nakon današnje sjednice Vlade na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o radu. 

"U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana što će reći da je rok vrlo skraćen i izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga", naglasio je Purišić.

"Zakon je predvidio 50 slučajeva gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri.
Sa druge strane većina evropskih standarda koji se tiču radnog zakonodavstva su u bitnome popravile položaj zaposlenih i danas se čula se ocjena da će novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i da će on biti po volji i zaposlenih i poslodavaca", kazao je Purišić.

On je naveo neke od ključnih novina, a to su: obaveza poslodavcu koji ima više od 10 zaposlenih da ima akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, zasnivanje radnog odnosa danom stupanja na rad.

"Trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme produženo je na 36 mjeseci umjesto dosadašnjih 24 mjeseca. Nadalje, novi Zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca: rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje Ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 mjeseca", naveo je Purišić.

Ministar je dodao i da se shodno novim zakonom godišnji odmor ne može zamijeniti novčanom nadoknadom, što je neprikosnoveno pravo zaposlenog.

"Zakon propisuje i isplatu zarade isključivo preko žiro računa, a obračun zarade će imati snagu izvršne isprave, zatim zaštitu od prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme dok traje trudničko i porodiljsko odsustvo", kazao je Purišić.

Zakonom je predviđena i posebna zaštita zaposlenog kod poslodavca, Inspekcije rada, Agencije za MRRS i sudova.

"Sporazumni raskid radnog odnosa proizvodiće dejstvo samo kad se ovjeri kod nadležnog organa", dodao je Purišić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Čaj u 11

E neka ste dali još malo posla notarima.

Sa

Tri dana oglas? Treba jos skratiti taj rok, jer za tri dana potencijalni radnik vec ode za Njemacku ili Hrvatsku.