14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nurković: Gašenje Montenegro airlines-a bi imalo dalekosežne posljedice

Ekonomija

Tag Video
Comments 1

Nurković: Gašenje Montenegro airlines-a bi imalo dalekosežne posljedice

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber
Godišnje u budžet se slije 30 miliona!

Svjesni značaja Montenegro airlines-a, Vlada nije željela gašenje ili stečaj te kompanije, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

"Sve kalkulacije pokazuju da bi gašenje imalo dalekosežne posljedice a da benefiti od rada prevazilaze troškove ulaganja u konsolidaciju i razvoj", istakao je Nurković govoreći o Predlogu zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa, kojim se predviđa ulaganje od 155 miliona eura u nacionalnu avio-kompaniju.

Zadovoljan je, kaže Nurković, što je sačuvana kompanija, iako je zbog nje bio kritikikovan.

"Nsmo ovo odlučili ni brzo ni lako ali siguran sam da je dobra odluka koju ćemo da ponudimo parlamentu. Ako poslanici budu imali bolje rješenje, neka preuzmu dio odgovornosti", smatra Nurković.

Ukupan direktan ili indirektan doprinos Montenegro airlines crnoogrskoj privredi je između 150 i 200 miliona eura godišnje, kazao je Nurković.

"U budžet države slije se oko 30 miliona eura godišnje", dodao je on.

Izvršni Direktor nacionalne aviokompanije Živko Banjević precizira da je doprinos za tri godine bio veći od pola milijarde eura.

Za tri godine Mont-Air je prevezao 1.850.000 putnika, saopštio je Banjević.

“Iz godine u godinu smo povećali broj putnuka. Smanjeni su operativni troškovi a sa manje letova i aviona, veća je popunjenost nego ranije”, istakao je Banjević

Montenegro airlines, dodao je, prevozi između 1/3 i 1/4 od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima.

Nacionalna aviokompanija do danas, u 2019. je prevezla 626.000 a do kraja godina Banjević očekuje da će taj broj biti blizu 670.000. 

"Bilježimo povećanje broja putnika u odnosu na prošlu godinu tri odsto,  a očekujemo prihod veći od 70 miliona eura", kazao je Banjević.

Plan je da Mont-Air preveze još više putnika, kako kaže Banjević, od 2020. do kraja 2023., planom je predviđeno da prevoze u prosjeku između 700.000 i 750.000 putnika godišnje. 

"Rezultat konsolidacija biće vidljiv odmah", istakao je Banjević i dodao da je Vladin plan je održiv i počiva na realnim pretpostavkama.

155 miliona eura, koje je Vlada predvidjela da uloži u nacionalnu kompaniju, neće biti odmah uloženo nego sukcesivno do kraja 2024.

Odgovarajući na pitanja novinara, što će raditi ako Montenegro airlines bude naredne godine poslovao sa gubicima, Nurković je kazao da vjeruje da to toga neće doći. "Dok budemo imali potrebe da razvijamo turizam a imaćemo, imamo potrebu za ovom kompanijom", rekao je Nurković.

Da li će neko snositi odgovornost ako plan ne uspije, pitanje je bilo na pres konferenciji. "Svjesni ulazimo u sve ovo i odgovorni smo. Očekujemo stabilizaciju firme. Nemamo namjeru da bacimo sredstva", kazao je Nurković i opet dodao da je ulaganje nužno.

"Niko ne pominje štetu koju bi imali da ne uložimo - bio bi nam uzet avion koji smo kupili na lizing a za koji smo platili preko 30 miliona eura", istakao je, između ostalih razloga, Nurković.

U javnosti se pojavila informacija da bi Vladin Predlog o nacionalnom avioprevozniku mogao da utiče na proces evropske integracije i otvaranje Poglavlja 8 - Konkurencija.

Predstavniku Evropske komisije je, istakao je Nurković, rekao da posrijedi nije ulaganje u nacionalnu kompaniju nego u državu. "Pokušaćemo da dokažemo da ne ulažemo da spasimo kompaniju nego u budućnost", naveo je ministar i dodao je da dokument poslat predstavništu EU u Podgorici. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Da bi MA mogao da posluje mora prije svega da ima privilegovano, mozda i besplatno, koriscenje aerodroma. Medjutim vlada sve radi naopako, prvo izdaje aerodrome a onda ce poreski obveznici placati gubitke MA.